Kotokunnas Art

Löydä luova luontosi

Aloittelevan akvarelliharrastajan kompastuskivet osa 2: Veden määrä haltuunJos pitäisi mainita yksi asia, johon aloittelevilla akvarelliharrastajilla liittyy eniten ongelmia, olisi se ehdottomasti oikea veden määrä ja sen hallitseminen. Akvarellimaalaus on kuin astuisi Kultakutrin satuun. Vettä ei saa olla liikaa, eikä liian vähän, vaan juuri sopivasti. Ja se juuri sopivasti riippuu aina tilanteesta.

Kuulostaa jopa ärsyttävän hankalalta, vai mitä? Oikeasti sen ei tarvitse olla, sillä veden määrää oppii säätelemään ja arvioimaan melko nopeasti, kunhan tätä taitoa tietoisesti harjaannuttaa. Veden määrä on kuitenkin yksi merkittävin tekijä, joka määrää maalauksen lopputuloksen. Epätasainen värimäärä aiheuttaa väripinnan epätasaisen kuivumisen, mikä saa aikaan sahalaitaisia jälkiä (engl. bleeding) paperille. Märempi väripinta pääsee siis vuotamaan kuivemmalle ja rajaan syntyy ikävä reuna. Epätasaisen väripinnan saa helposti aikaan maalaamalla joko liian kuivalla siveltimellä, jolloin edellinen alue ehtii kuivua loppua nopeammin tai liian märällä siveltimellä, jolloin liika vesi kertyy hyvin hitaasti kuivuviksi lammikoiksi paperille. 

Epätasainen kuivuminen ja siitä seuraavat jäljet paperissa ovat ikäviä ja monesti ne voivat pilata muutoin onnistuneen maalauksen. Niitä on myös todella vaikea korjata. Tästä syystä onnistuneen maalauksen pohjalla ovat hyvät perustaidot, kuten tasaisen väripinnan maalaus eli laveeraus. Tämä taito heijastuu välittömästi myös yleiseen veden määrän hallintaan. Akvarelliharrastusta ei siis kannata aloittaa maalaamalla suoraan esittäviä teoksia, vaan ensimmäiseksi harjoitukseksi suosittelen aina yksinkertaisia laveerausharjoituksia. Nämä eivät ole pahitteeksi myöskään jo harjaantuneemmalle tekijälle, sillä taitavatkin maalarit tekevät virhearviointeja ja siksi perustaitoja on oikein hyvä ylläpitää.

Katso videolta miten laveerausta eli tasaisen väripinnan maalaamista kannattaa harjoitella ja miltä näyttää epätasainen väripinta - ja tietysti miten se korjataan ajoissa!Katso YouTubessa


0 Kommentit

Contact Form (Do not remove it)

back to top