Kotokunnas Art

Löydä luova luontosi

Negatiivinen maalaustekniikka - Käännetään ajatus ympäri

Allekirjoitan ehdottomasti väittämän, että akvarellimaalauksessa kaikkein tärkeintä on hyvä perustekniikkojen ja erityisesti veden määrän hallitseminen, mutta siitä huolimatta maalauksia on hauskaa oppia maustamaan erilaisilla apuvälineillä ja erikoistekniikoilla. Negatiivinen maalaustekniikka ei varsinaisesti ole erikoistekniikka, mutta sen avulla voidaan mielenkiintoisella tavalla hyödyntää akvarellien läpikuultavuutta ja värien kerrostamista sen sijaan, että ne tuntuisivat aina haastavilta. Tässä maalauksessa näkyy hyvin tyypillistä negatiivista maalausta: lehdet ovat eri tavoin valossa ja varjossa.


Lyhykäisyydessään negatiivinen maalaustekniikka tarkoittaa sitä, että värejä kerrostaessa ei maalatakaan ensisijaisesti aihetta, vaan aiheen ympäriltä. Kun ympäristö muuttuu kerrostuksen myötä tummemmaksi, jää maalaamaton alue vaaleammaksi ja lopulta nousee juuri tästä syystä esiin maalauksessa. Tällä tavalla saadaan määriteltyä alueita eri tummuusasteilta. Luonnon kuvauksessa negatiivista maalausta voi hyödyntää esimerkiksi varjoisuuden asteiden kuvaamiseen.

Negatiivinen maalaus on hyvä hallita siitäkin syystä, että se opettaa suunnittelmaan ja hahmottamaan maalausta etukäteen. Akvarellien olennainen ominaisuus on läpikuultavuus, mikä tarkoittaa samalla sitä, että vaaleilla väreillä ei voi peittää tummempia. Maalausjärjestys on siis vaaleasta tummaan, mikä noudattaa samaa perusperitaatetta kuin negatiivinen maalaus. 

Alla näet mallikuvan negatiivisen maalauksen vaiheista. Huomaa miten kerrokset vaihe vaiheelta tummentuvat ja rajaavat uusia alueita säilyttäen samalla edelliset rajaukset.
Erittäin olennaista negatiivisessa maalauksessa on kärsivällisyys, sillä värikerroksia tulee useita ja jokaisen niistä on kuivuttava hyvin ennen seuraavan lisäämistä. Siispä malttia maalaukseen ja nappaa vaikkapa kupponen teetä tai kahvia kuivumista odotellessasi. 

Opitko uutta tästä postauksesta ja aiotko kokeilla tätä tekniikkaa itse?


2 Kommentit

 1. Odotan innolla erilaisia tekniikkavinkkejä!

  Myös ajatuksiasi yrittäjyydestä uudenvuoden kynnyksellä oli kiva lukea. Kaikki ei ole aina niin yksiselitteistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mielelläni kuulen ja toteutan myös postaustoiveita eli niitäkin saa esittää. <3

   Poista

Contact Form (Do not remove it)

back to top