Kotokunnas Art

Löydä luova luontosi

Aloittelevan akvarelliharrastajan kompastuskivet osa 1: Ensimmäinen erhe

 


Akvarellimaalaus on kiehtovaa erityisesti siksi, että siinä on aina mahdollista kehittyä, eikä se toisaalta koskaan taivu täysin tekijänsä tahdon alle. Lopputulos voi kuivuessaan tarjota aina yllätyksiä. Aloittelijan on helpompi päästä sinuiksi tämän välineen kanssa, kun välttää muutamaa tyypillistä kompastuskiveä heti alkutaipaleella. Tämä teksti aloittaa postaussarjan, jossa käyn läpi aloittelevien akvarelliharrastajien kohtaamia hankaluuksia, yleisimpiä virheitä ja annan vinkkini niiden ratkaisemiseksi. 

En välitä välineurheilusta, mutta akvarellimaalauksen kohdalla markkinat ovat niin villit, että aloittelija tekee herkästi virhearviointeja ensimmäisillä välineostoksillaan. Uutta harrastusta aloittaessa on helppo ja ihan perusteltuakin ajatella, ettei ehkä kannata käyttää kauheasti rahaa alkuhankintoihin, jos ei ole varma kehittyykö kokeilusta oikea innostus ja pitkäaikainen harrastus. Valitettavasti voin luvata, että innostus ei pääse syttymään, jos ostoskoriin eksyy täysin vääränlaiset halpamarkettivälineet, jotka eivät muistuta akvarellimaalausta etäisestikään. Ongelma on erityisen suuri käytettävien värien ja paperin kohdalla, sillä molempia on myynnissä aivan luvattoman huonolaatuisina. 


Onko sillä sitten niin kauheasti väliä, jos ostaa vähän huonommat välineet aluksi?

On, sillä akvarellimaalauksen tekniikat ja toimintatapa perustuvat siihen, miten värit ja vesi käyttäytyvät paperilla. Jos paperi ja värit ovat vääränlaiset, on myös maalaaminen turhauttavan hankalaa, lopputulos epämääräinen ja hyvin suurella todennäköisyydellä epäonnistunut. Seurauksena tuore harrastaja kokee taatusti harmia epäonnistumisesta ja päättelee vian olevan omassa kokemattomuudessa, vaikka todellisuudessa paremmilla välineillä lopputulos olisi aivan toisenlainen ja innostaisi myös jatkamaan harrastusta. Olen itse kokenut miltä tuntuu, kun huonot välineet ja tietämättömyys murentavat motivaation, joten siksi jaksan aina puhua harrastajalle sopivien välineiden puolesta.


Mistä sitten tunnistaa hyvät värit ja hyvän paperin?

Ihan ensimmäiseksi on tärkeää todeta, että kokemus laadusta on aina henkilökohtainen kokemus ja sidoksissa akvarellimaalauksen kohdalla maalarin omiin tarpeisiin ja maalaustapaan. On kuitenkin muutamia ohjenuoria, joita on hyvä hyödyntää, kun etsii harrastajalle sopivia välineitä. Olen kokeillut itse vuosien varrella useita erilaisia välineitä, mutta en luonnollisestikaan jokaista mitä markkinoilta löytyy. Tästä syystä ohjeet ja neuvot ovat aina yleisiä ja kokeilemalla löytää oman suosikkinsa. 

Paperin nimittäminen vesiväripaperiksi ei tee siitä oikeasti kyseiselle tekniikalle soveltuvaa. Olen itsekin ostanut sokkona kokeeksi "vesiväripaperia", joka vastasi paremminkin piirustuspaperia, eikä kestänyt vettä lainkaan. Onneksi paperiostoksilla voi käyttää muutamaa perusperiaatetta, joiden avulla valinta osuu paremmin kohdilleen. Valitse akvarellipaperiksi mieluusti noin 300 grammainen paperi, joka on valmistettu kokonaan tai ainakin osittain puuvillasta. Puuvilla imee kosteutta paremmin, mikä on olennaista maalaustekniikoiden toimimisen kannalta. Selluloosapaperi, jonka pinnalta vesi kuivuu hyvin nopeasti, on todella hankala maalattava. 

Akvarellipapereita tutkiessa tulet törmäämään myös termeihin cold pressed (kylmäpuristettu) ja hot pressed (kuumapuristettu), joilla viitataan paperin valmistustapaan. Kuumana puristetusta paperista tulee sileämpipintaisempaa ja kylmänä puristetusta hieman karheampaa. Nämä ovat jälleen mielipideasioita, mutta itse koen, että pieni karheus paperissa helpottaa maalaamista ja siksi suosin itse kylmäpuristettuja papereita.

Suosittelen harrastajia kokeilemaan esimerkiksi Fabrianon, Hahnemühle, Cansonin tai Winsor & Newtonin papereita. Itse käytän Fabrianon lisäksi Archesin papereita, jotka ovat hinnakkaampia, mutta ihania käyttää. Itselle sopivan paperin löytäminen on suuri ilo, sillä se vaikuttaa maalausprosessiin merkittävästi. Tuttu ja toimiva paperi on kuin luottoystävä. 



Akvarellivärien kohdalla innokkaan aloittelijan on helppo sortua hankkimaan edullisempi setti, joka sisältää värinappeja kaikissa sateenkaaren väreissä. Ymmärrän houkutuksen (olenhan siihen itsekin sortunut), mutta käytännön kannalta laadukkaampi ja pienempi perusvärisetti on oikeasti parempi ja kehittymisen kannalta innostavampi valinta. Samalla tulet herkemmin oppineeksi värien sekoittamista itse, mikä on erittäin hyödyllistä. 

Akvarellivärit koostuvat pigmentistä ja sidosaineesta. Halpismerkkeihin verrattuna harrastajalaatuisissa akvarelleissa on enemmän ja laadukkaammat pigmentit mikä on lopputuloksen kannalta tärkeää. Huonolaatuiset värit tunnistaakin siitä, että napista ei irtoa kunnolla väriä ja maalaukset jäävät aina hailukoiksi, eikä niihin saa elävyyttä ja syvyyttä. Hyvälaatuiset värit kestävät myös valoa ja aikaa paremmin.

Käytän verkkokurssivideoillani edelleen yli kymmenen vuotta sitten lahjaksi saamaani Winsor & Newtonin 24 värinapin Cotman-settiä. Setti maksoi jo tuolloin yli 50 euroa, mutta vasta nyt vuosien aktiivisen käytön jälkeen on aika uusia muutamia kuluneimpia värinappeja. Tätä sarjaa suosittelen edelleen myös muille harrastuksen aloittaville ja Cotmania onkin hyvin saatavilla myös pienempinä setteinä. Toinen melko hyvin saatavilla merkki on White Nights, joka on myös laadukas setti. Itselläni on käytössä myös taiteilijalaatuiset Daniel Smith -värit, jotka ansaitsevat ihan oman esittelynsä.

Onnistuneet ensimmäiset tarvikehankinnat kustantavat helposti joitakin kymppejä, mutta lupaan, että ne myös sytyttävät innostuksen tähän harrastukseen varmemmin kuin halpistuotteet. Jos innostus lopahtaa, on hyvät tuotteet myös helppo vaikkapa myydä eteenpäin toiselle harrastajalle, sillä ne säilyttävät arvonsa hyvin. Suosittelen suosimaan ostoksissa myös kotimaisia verkko- ja kivijalkaliikkeitä. Heiltä saat myös hyviä neuvoja tarvikeostoksiin. 


Auttoiko tämä postaus tekemään päätöksiä välineostoksilla?


Sarjan seuraavassa osassa käsitelläänkin olennaisimpia maalausharjoituksia. Pysy kuulolla. 


*Tuotesuosittelut pohjautuvat omiin käyttökokemuksiin, eikä niitä ole annettu kaupallisessa yhteistyössä tai korvausta vastaan. 


0 Kommentit

Contact Form (Do not remove it)

back to top