Kotokunnas Art

Löydä luova luontosi

Luovan yrittäjän uuden vuoden päiväkirjaMinusta on ihan pienestä saakka tuntunut siltä, että vuoden vaihtumisessa on jotain maagista. Siinä, että yksi sekunti keskellä pimeää yötä piirtää veteen viivan, jonka taakse on lupa jättää mennyt, ja jonka toisella puolella kaikki uusi on mahdollista.


On lupa sanoa, että aloittaa alusta, eikä kanna enää vanhaa mukanaan. Uskon, että me ihmiset kaipaamme elämässä merkkipaaluja, joiden ääreen voi pysähtyä pohtimaan sitä kuka on, keneksi haluaisi kasvaa ja kalibroida oma suuntansa elämässä uudelleen. 

En usko uudenvuodenlupauksiin, enkä kyllä oikeastaan pitkiin tavoitelistoihin. Niin monena vuonna omassakin muistikirjassa on ollut merkattuna tavoitteeksi kaikenlaisia matkoja, elämäntapamuutoksia, haasteita ja tavoitteita, että jälkikäteen se tuntuu jopa naiivilta. Se on turhien toiveiden lista, jonka toteuttamisen ohella en olisi muuta elämää ehtinytkään elää. 

Tavoitteilla ja toiveilla kestää lisäksi usein paljon pidempään kuin vuoden verran muuttua todeksi. Kävin läpi vuosien vaihteessa tekemiäni muistiinpanoja ja oli ihanaa huomata, että niin moni vuosia sitten ylös kirjaamani toive on toteutunut. Vaikkakin paljon myöhemmin kuin alunperin toivoin. Muutokset ottavat aikansa.


Isoin vuonna 2023 toteutunut toive oli vihdoinkin toimia täysipäiväisenä yrittäjänä. Virallisesti siirryin osa-aikaisesta yrittäjyydestä täysipäiväiseksi jo 2022, kun sain starttirahan, mutta rehellisesti suurin osa tuosta starttirahakaudesta tuntui liian pienessä lammikossa räpiköimiseltä ja tein töitä koko ajan pelkopeikko olkapäällä. "Mitä jos tämä ei onnistukaan?"

Kun rohkenin tehdä asioita omalla tavallani, aloin myös saada onnistumisia ja sen myötä pelon äänikin alkoi hiljentyä. Yrittäjänä se tuskin koskaan täysin katoaa (eikä tarvitsekaan), mutta olen oppinut siirtämään sen olkapäältä pöytälaatikkoon. Töissäni ja varsinkin luovuudessani sen ääni on pitänyt osata hiljentää, jotta kuulen oman ääneni paremmin.

Kun mietin, miten kauan toivoin pääseväni toteuttamaan yrittäjyyshaaveeni, tuntuu hassulta, miten lyhyessä ajassa muutuin ja kasvoin itse, kun tilaa kasvulle tuli. Vuosi sitten tammikuussa fiilikset olivat ihan toisenlaiset kuin nyt. 

Jos siis haaveilet jostain, luota siihen, että vuodessa voi tapahtua paljon. Ja toisaalta muista, että usein isot asiat vaativat myös paljon enemmän aikaa kuin vuoden. Mutta se ei tarkoita, etteivätkö ne silti jonakin päivänä olisi totta.

Nykyään uuden vuoden toivelistani sisältävät enemmän pienempiä asioita. Haluan esimerkiksi käydä paljon uimassa sekä kirjoittaa, valokuvata ja lukea enemmän. Haluan päästä nauttimaan remontoidusta työhuoneestani (jonka esittelen myöhemmin paremmin). Työssäni haluan kehittyä paremmaksi, toteuttaa uusia projekteja ja tarjota enemmän elämyksiä. 

Yksi selkeä tavoite tälle vuodelle on löytää itselleni sopivampi tapa käyttää sosiaalisen median alustoja. Tämän vuoden aloitankin Instagram-paastolla.


Kokeilen miltä tuntuu vähentää Insta-käynnit 1-2 kertaan kuukaudessa alkuvuoden ajaksi. Jos olet seurannut minua juurikin Instagramissa, olet ehkä lukenut loppuvuoden postauksiani ja pohdintojani siitä, kuinka tiivistä postaustahtia, jatkuvaa läsnäoloa ja algoritmin miellyttämistä lyhyillä videoilla Instagram tällä hetkellä yrittäjältä vaatii, mutta vastineeksi näkyvyys on pudonnut turhauttavan alas. Tällä hetkellä koen, että Instagram nykymuodossaan ei ole oikea paikka minun tavalleni tehdä julkaisuja ja videoita. Siksi olen elvyttänyt tämän blogin ja aion katsoa mitä tapahtuu, kun keskityn enemmän blogin kirjoittamiseen ja toivottavasti myös YouTube-videoihin. Kerron tästä kokeilusta myös täällä blogissa lisää. Katsotaan miltä tämä tulee tuntumaan ja näyttämään.


Näiden tavoitteiden lisäksi toivon, että saan pitää sydämeni auki kaikelle, minkä vuosi tuo tullessaan. Siinä on jo enemmän kuin paljon yhdelle vuodelle.

Toivottavasti vuosi 2024 tuo sinulle mukanaan kaikkea hyvää ja myös niitä toteutuneita unelmia.


2 Kommentit

  1. Ihana kuulla tai siis lukea sun ajatuksia. Kiva nähdä mitä 2024 tuo tullessaan <3 T. Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! <3 Toivottavasti uusi vuosi olisi lempeä ja kiinnostava.

      Poista

Contact Form (Do not remove it)

back to top