Miten kehittyä taiteilijana (paitsi harjoittelemalla)?



Harjoitus tekee mestarin tai vähintäänkin saa aikaan edistystä. Olen kuitenkin itse huomannut, että kehittyminen valitsemassaan taiteenlajissa ei ole riippuvainen ainoastaan siitä, että harjoittelee ahkerasti. Omia taitojaan voi kehittää myös hieman yllättävillä keinoilla. Ehkä jokin näistä onkin sinulla jo ahkerassa käytössä? Lue vinkkini alta.


Leiki tutkijaa

Kopioimista ja plagiointia kannattaa välttää aina, mutta taitelijan ei silti kannata elää pullossa. Vaikutuksille kannattaakin asettaa itsensä alttiiksi, kunhan on tietoinen siitä, mistä vaikutteensa saa ja varmistaa sen, että oma työnjälki on omaa eikä toiselta kopioitua.

Yksi hyväksi havaittu keino katsella itselle mielenkiintoisia töitä on pohtia miten työ on toteutettu teknisesti. Mitä värejä taiteilija on tarkalleen käyttänyt? Miten taiteilija on rakentanut syvyyttä, käyttänyt sivellintä tai luonut vaikutelman valosta? Opettele katsomaan kiinnostavia teoksia paitsi niistä nauttien myös uteliaasti ja tutkivasti, teknisesti. Mitä sellaisia teknisiä valintoja taiteilija on tehnyt, että teos vangitsee sinun katseesi? Näitä oppeja hyödyntämällä voit saada enemmän eloa myös omiin töihisi.


Maailma edessäsi

Aina kehittyminen taiteilijana ei vaadi edes taiteen tekemistä. Hyvin tehokasta on myös katsoa maailmaa ympärillään taiteilijan lasien läpi pohtien miten näkemänsä siirtäisi esimerkiksi paperille tai kankaalle. Mitä värejä näet talon seinässä tai auringonlaskussa? Kuinka maalaisit koiran turkin? Mikä pohjaväri on variksen sulissa tai kuihtuneissa lehdissä? Jo maalausten tai piirrosten suunnittelu mielessä kehittää ns. taiteilijan katsetta. 


Kokeile uutta

Moni taiteilija ja taideharrastaja rakastuu yhteen tekniikkaan, joka tuntuu aina erityisen omalta ja luontevalta. Omat rakkauteni ovat akvarellit ja akryylivärit ja hyvin pitkään tuntui hankalalta kokeilla jotain uutta ja asettaa itsensä jälleen alkupisteeseen uuden tekniikan ja välineiden kanssa. Viime aikoina olen kuitenkin rohkaistunut tutkimaan useampia uusia ja itselle vieraita välineitä ja huomannut miten paljon ne avartavat omaa sisäistä taidemaailmaa ja kehittävät myös teknistä osaamista. Eri tekniikat auttavat kiinnittämään huomiota eri asioihin. Hiili häivyttää värit, mutta vetää huomion voimakkaisiin kontrasteihin, valoon ja varjoon. Kuivapastellit ovat suttuisia, mutta ah, niin ihanan utuisia. Mitä voisi oppia vaikkapa grafiikasta, musteista tai värikynistä? Rohkea tutustuminen uusiin tekniikkoihin ja välineisiin on mielestäni ehdottomasti yksi parhaimmista tavoista viedä oma taide uudelle tasolle.


Mitä näistä lähdet kokeilemaan itse?