Taidokkaasti maalattu maisema vangitsee katseen. Sellaisen maiseman voi kokea kaikilla aisteilla. Siihen voi suorastaan astua sisään. Tunnet ihollasi auringonpaisteen, sumun viileyden tai pakkasen puraisun. Onnistunut maisema herättää tunteita ja muistuttaa kokemuksistamme paikoissa, joita olemme ehkä nähneet.

Maisemamaalaukseen opetteluun pätee sama sääntö kuin muuhunkin maalaamiseen. Vain harjoittelemalla voi kehittyä. On kuitenkin muutamia hyvin yleisiä kompastuskiviä, jotka hankaloittavat toivotun maiseman ja tunnelman saavuttamista. Niihin ei kuitenkaan aina hoksaa kiinnittää huomiota. Tarkkaile maisemaa maalatessasi siis näitä asioita.

1. Syvyys
Maisema koostuu käytännössä aina kohteista, jotka ovat katsojaan nähden eri etäisyyksien päässä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että nillä on etäisyydet toisiinsa. Lähinnä olevat kohteet ovat tarkempia ja yksityiskohtaisempia ja myös sävyltään erilaisia kuin kaukaisuudessa olevat. Siksi katsetta hämmentää, jos etualalla oleva hahmo tai esine on epätarkempi kuin kaukana kohoava puu, jonka lehdetkin on yritetty maalata yksi kerrallaan. Syvyyden huomioiminen ja maalaaminen osaksi teosta lisää sen realistisuutta ja vahvistaa siten tunnekokemusta. 

2. Varjot
Oletko tullut ajatelleeksi, että kaikkein aurinkoisimpana päivänä varjot ovat voimakkaammat kuin pilvisenä päivänä? Siksi aurinkoiseen maalaukseen täytyy uskaltaa maalata myös voimakkaat ja tummat varjot sinne, minne aurinko ne heittää. Varjot ylipäätään ovat yksi asia, johon moni aloitteleva taideharrastaja kiinnittää liian vähän huomiota. Ilman varjoja maalauksen realistisuus kärsii ja ilme voi muuttua tahattomasti naivistiseksi.

3. Murretut värit
Tuletko käyttäneeksi värejä sellaisenaan suoraan tuubista? Maalaatko näennäisesti yhteinäisiä värialueita tällä yhdellä sävyllä? Maisema on usein enemmän värejä täynnä kuin ensivilkaisulta tulee huomanneeksi. Nurmikko ei ole tasaisen vihreä, eikä kallio pelkistetyn harmaa. Värit ovat myös usein luonnollisempia kuin väripurkista suoraan otettu voimakas ja kirkas väri, jolloin maalaus vaatii värien murtamista (tyypillisesti vastavärillä) ja taittamista (valkoisella tai mustalla). Väreistä tehdään siis ikään kuin aavistuksen likaisempia, tummempia tai vaaleampia. Näitä keinoja hyödyntämällä käytettävissä olevan värivalikoima laajenee moninkertaiseksi ja myös maalaus herää eloon.
Referenssinä valokuva, jonka pohjalta maalattu akvarellimaalaus.                                         
Saitko  näistä uusia vinkkejä, joiden avulla tarkastella omia maalauksia? Maisemamaalaus on omalla tavallaan ihanan haastava, mutta kuitenkin onnistumisia tarjoava harrastus. Aloittelevan taiteilijan kannattaa aloittaa maisemamaalausharrastus akryyliväreillä. Akryylivärit antavat aloittelijan kokeilut ja virheet helposti anteeksi siitä syystä, että niiden päälle voi maalata aina uuden kerroksen. Näin ollen värialueita ja värisävyjä pystyy korjaamaan. Akvarellit taas ovat aivan päinvastaisia toimintaperiaatteeltaan. Kerran tummaksi maalattua aluetta ei saa enää vaaleammaksi ja akvarellien kiehtova läpikuultavuus kärsii, jos kerroksia ylipäätään maalaa kovin monta päällekkäin. 

Inspiroivia maalaushetkiä!

PSST! Tervetuloa mukaan oppimaan maisemamaalauksen saloja käytännössä! Järjestän Maisemamaalauksen alkeet akryyliväreillä -kurssin Turussa Luomuspajalla ma 31.10.2022 klo 17-20. Lue lisää täältä!