Polku tasapainoon - Vuoden paras bullet journal -seurantasivu

Polku tasapainoon - Vuoden paras bullet journal -seurantasivu

Otin lokakuun alussa käyttöön puoliksi päähänpiston seurauksena tuotteliaisuus- ja tehokkuusseurannan bullet journaliini. Halusin ymmärtää paremmin tehokkuuttani ja rytmejäni. Löytyisikö arjestani tiettyjä kaavamaisuuksia, jos kirjaisin päivittäisen työskentelytehokkuuteni ja aikaansaamisen ylös? Kuukauden kestäneellä seurantajaksolla oli yllättäviä ja silmät avaavia vaikutuksia.

HUOM. Tässä vaiheessa haluan painottaa, että ennen tällaisen seurantatyökalun käyttöönottoa täytyy olla ehdottoman varma siitä, että se todella säilyy ainoastaan raportointivälineenä, eikä seurantasivu aiheuta itse asiassa pahempaa suorittamista, kun lopputuloksen haluaa näyttävän tietynlaiselta paperilla. Esimerkiksi tehokkuuden seurantaan käytettävä seurantasivu voi helposti suistaa käyttäjänsä tavoittelemaan mahdollisimman tehokkaalta näyttävää arkea. Tämän projektin tarkoitus on puhtaasti lisätä hyvinvointia ja ymmärrystä omasta itsestä, ei vähentää sitä ylisuorittamisella.Miten toteutin seurannan?

Suunnittelin tuotteliaisuusseurantasivun ympyrän muotoon, jonka ulkoreunaa kiertävät ruudut merkitsivät jokainen yhtä kuukauden päivää. Etenin keskeltä ylhäältä (klo 12) myötäpäivään koko ympyrän läpi värittämällä jokaisen päivän värillä, joka kuvasi kyseisen päivän tehokkuutta. Valitsin kolme värikoodia. Punainen merkitsi supertehokasta ja vihreä hyvää päivää. Harmaana päivänä hommat eivät oikein luistaneet. Kuvan tuotteliaisuusseurannasta näet alla täytettynä.Miten seurantasivu toimi?

Ensimmäisenä huomasin, että värikoodistostani puuttui täysin yksi erittäin oleellinen vaihtoehto: vapaapäivä! Niinpä merkkailin vapaapäivät useimmiten vihreällä, jos päivä oli ollut sopivalla tavalla puuhakas ja harmaalla, jos se oli lähinnä palautumista varten. Rehellisesti sanottuna viime kuu oli kovin tiivis ja kokonaisia vapaapäiviä kertyi ihan luvattoman vähän. 

Muutoin seurantasivua oli todella mukava pitää, kunhan siihen muisti merkitä päivittäin tai ainakin joka toinen päivä ylös edeltäneiden päivien fiiliksiä. Jo puolessa välissä kuukautta aloin tehdä huomioita sivun pohjalta.


Mitä seurantasivu paljasti?

Miltä seurantasivu väreineen sinun mielestäsi näyttää? Huomaat ehkä useamman päivän tehokkaan punaiset putket. Ehkä ajattelet, että ne ovat lokakuun onnistuneita hetkiä arjessani? Tämä tuli itselleni myös ihan uutena huomiona, mutta heti kun todella tehokkaita päiviä oli kaksi tai peräti kolme peräkkäin, alkoi minun hyvinvointini ja mielialani laskea. Kuukauden kestänyt seuranta kertoi sen, että minulle ei oikeastaan sovi kuin yksittäinen supertuottelias päivä, sillä tarvitsisin sellaisen jälkeen aina helpompia ok/hyvä -päiviä. Mitä enemmän kuormittavia päiviä on putkeen tai mitä enemmän stressiä ne sisältävät, sitä kauemmin kestää palautumiseni ja matka seuraavaan tehokkaaseen päivään. Päivänselvää oli se, että tehokkuuden seuranta kaipasi rinnalleen myös mielialan seurantaa. Onneksi pidän myös päiväkirjaa, joten tätäkin seurantasivua pystyy hyvin jälkikäteen tulkitsemaan laajemmalla katseella.

Toisaalta loppukuusta muodostui poikkeus. Lokakuun viimeiset viisi päivää sisältävät ensin kolme todella tuotteliasta ja kieltämättä raskasta päivää. Väliin onnistuin saamaan yhden hieman kevyemmän päivän, jonka jälkeen lokakuun viimeinen päivä oli jälleen työtä täynnä. Tämä putki oli seurausta Vesivärien alkeet -verkkokurssin aloitukseen ja loppumarkkinointiin liittyvästä työsumasta, joka osui samaan hetkeen myös muiden töiden kanssa. Näyttää hurjalta etenkin peilattuna juuri kertomaani, mutta jännästi intohimo astuu tässä kohtaa mukaan. Tein kyllä paljon töitä, mutta työskentelin sydän edellä ja intoa täynnä, mikä kevensi työmäärää kummasti. Lisäksi pidin kiinni vapaista illoista ja pyrin tietoisesti lepäämään tarpeeksi. Lokakuussa kuljettu matka seurantasivun kanssa auttoi jo loppukuussa huolehtimaan itsestä paremmin ja pitämään työskentelyn hyvässä vireessä.
Mitä seuraavaksi? 

Tehokkuuden seuranta oli aivan valtavan inspiroivaa ja marraskuulle suunnittelin välittömästi uuden, laajemman seurantasivun. Pyrin tässä kuussa ottamaan paremmin huomioon oman tehokkuusrytmini ja vältän useampien kuormittavien päivien muodostamia putkia. Otin myös käyttöön oman koodivärin vapaapäiville. Nyt seuraan myös mielialaani ja mielenkiinnolla odotan mitä uusia näkökulmia se tuo tähän projektiin. Tein myös sisemmästä ruudukosta sen verran tilavan, että siihen mahtuu myös tekemään lyhyitä merkintöjä tarpeen vaatiessa. Mielialoihin koodasin myös oman värin luovuudelle. Haluan nähdä millaisissa hetkissä ja millaisilla rytmeillä se näkyy. Kuvien oton jälkeen hoksasin myös lisätä mukaan oman värin ärtymyksen tunteelle. Hupaisaa, että olin sen unohtanut.

Nimesin seurantasivuni myös uudelleen, mikä olisi itselleni todella merkityksellistä. Sen nimi on nyt TASAPAINO, sillä juuri arjen tasapainottelun avuksi tätä välinettä käytän. Eikä edes siitä näkökulmasta, että pyrkisin etsimään staattista tasapainon tilaa, vaan sillä ajatuksella, että etsin välineitä, jotka helpottavat arjen tasapainottelussa. Sitä elämä ja arki kuitenkin aina ovat.

Haluan vielä lopuksi painottaa, että tämän projektin ei ole tarkoitus lisätä yksiselitteisesti tehokkuutta ja sitä kautta suorittamista. Ylisuorittaminen on asia, josta olen viime vuosina irtisanoutunut ja pyrin sitä välttelemään. Sen sijaan haluan rakentaa arkeeni hyvää tasapainoa. Ja se syntyy ainoastaan sen kautta, että opettelee ymmärtämään itseään, rytmejään, tarpeitaan. Siihen tämä seurantasivu on täydellinen väline.

Kiinnostaisiko sinua pitää tämänkaltaista seurantaa omasta arjestasi? Haluaisitko nähdä minne oma polkusi vie? Jää seuraamaan blogia ja Instagramissa Kotokunnaan tiliä, joihin päivittelen projektin etenemistä lisää!


Ei kommentteja: