5 inspiroivaa tapaa, joilla käytän muistikirjaani (ja organisoin arkeni yrittäjänä)



Olen ehdottomasti muistikirja-addikti. Rakastan muistikirjojen tunnelmaa, käsin kirjoittamisen fiilistä ja henkilökohtaisuutta. Hypistelen erilaisten muistikirjojen sivuja, ihastelen kansia ja valitsen uuden muistikirjan aina huolella ja pohdiskellen. Vaikka suhtaudun muistikirjoihin tunteellisesti, ovat ne myös väistämättä yksi arkeani pystyssä pitävistä peruspilareista. Vaikka elämmekin digitaalista aikakautta, ei käsin kirjoittamisen hyötyjä voi niin vain ohittaa. Käsin kirjoittaminen kun lisää luovuutta, edistää oppimista ja sillä on parhaimmillaan rauhoittava vaikutus. Kaikki asioita, joista haluan omassa arjessa ja työssäni pitää huolta.

Muistikirjoja voi käyttää lukuisilla eri tavoilla ja millaisiin projekteihin hyvänsä, mutta minun tavassani pitää muistikirjaa (tai bullet journalia, kuten sitä myös kutsun) nousee selkeästi esiin viisi tärkeintä tapaa, joilla hyödynnän muistikirjaani päivittäin. 


5. Kalenteri

Yllättäen perinteinen kalenteri ei ole listani kärkipäässä. Työhöni liittyy varsinkin näin korona-aikana kovin vähän aikataulutettuja merkintöjä ja dead linet muodostan mieluummin tehtävälistaan hoidettaviksi asioiksi. Mahdolliset työvuorot ovat erikseen työvuorolistassa ja miehen kesken jaamme Google-kalenterin, johon merkkaamme esimerkiksi menoja, juhlia, tapaamisia ja eläinten hoitoon liittyviä asioita, kuten kavioiden vuolut ja eläinlääkärikäynnit. 


4. Seurantasivut

Seurantasivut eli englanniksi trackerit ovat loistava tapa seurata tavoitteita ja ylläpitää tapoja (kunhan elämä ei pyöri niiden ympärillä). Käytän seurantasivuja vaihtelevasti esimerkiksi tehtävien, aktiivisuuden, liikuntaharrastusten tai unen seuraamiseen. Myös talousasioiden hallintaan seurantasivut sopivat mainiosti ja itse olen käyttänyt sekä kuukausittaisia budjettisivuja että säästötrackereitä. Parhaimmillaan ne auttavat saavuttamaan haluttuja lopputuloksia motivoimalla ja pitämällä katseen kiinni tavoitteissa tai auttamalla huomaamaan arjessa ja omissa tavoissa piilevät epäkohdat, joita haluaa parantaa.




3. Päiväkirja

En kirjoita erillistä päiväkirjaa, mutta pidän ajatuksesta, että kirjaan jos en päivittäin niin ainakin muutaman kerran viikossa ylös ajatuksia, tapahtuneita asioita ja tunnelmia kuluneilta päiviltä. Haluan muistaa kohokohdat ja myös ne vastoinkäymiset, jotta ymmärrän arkeani paremmin kokonaisuutena. Ja onhan niitä tekstejä hauska lukea vuosien jälkeen. Kaikkea kun ei noin vain muistaa. Päiväkirjaa pidän yleensä muistikirjani viikkoaukeamalla yhdessä tehtävälistan kanssa.


2. Ideat ja brainstorming

Työni yrittäjänä on hyvin luovaa sekä sisällön tuottamisen että yrityksen organisoinnin ja sen toiminnan suunnittelun näkökulmasta. Olen kuluneen vuoden aikana rakentanut yritykselle tietoisesti uutta suuntaa, joka puhuttelee enemmän minua itseäni ja kaikkia, jotka haluan viestilläni tavoittaa. Muistikirja on tärkeä apulainen säilömään kaikki mieleen pulpahtavat ideat, tekstinpätkät, mind mapit ja visiot. Tästä syystä jokainen muistikirjani sivu ei olekaan siistillä käsialalla kirjoitettu ja huolella suunniteltu, sillä innostuneen vimman vallassa sivujen visuaalista puolta ei juuri tule mietittyä. Ja oikeastaan tykkään siitä. Juuri nuo tekstit ja hahmotelmat ovat ajatuksenjuoksuani aidoimmillaan. Kaikkein hienointa on palata vanhan muistikirjan pariin ja käydä läpi sellaisen projektin varhaisia suunnitelmia, joka on lopulta viety kunnialla maaliin asti. Se on todella motivoivaa. 


1. Tehtävälistat

Tehtävälistat ovat muistikirjani ehdoton ykkönen. Arkeeni ja työntekooni kotona yrittäjänä tuli ryhtiä, rentoutta ja järkeä vasta sitten, kun onnistuin ottamaan tehtävälistojen käyttämisen haltuun. Olin kyllä tehnyt tehtävälistoja (siis laittanut ranskalaisin viivoin ylös kaiken mitä pitäisi tehdä), mutta pitkään en osannut hyödyntää, organisoida ja käyttää niitä tehokkaalla tavalla. Tehtävälistatekniikoiden opettelu on avannut minulle aivan uudenlaisen maailman, jossa on tilaa lempeälle tehokkuudelle, mutta myös kaipaamalleni luovuudelle, vapaudelle ja joustavuudelle. 


Rakkaudella
Sari Kotokunnaalta


Kotokunnas Instagramissa

Mikä on bullet journal? Lue: Bullet journal - Turustu arjenhallinnan pieneen jättiläiseen