Bullet journal - Tutustu arjenhallinnan pieneen jättiläiseen!

Bullet journal eli bujo, joko olet kuullut siitä? Kirjaa ylös mennyt, järjestä nykyisyys ja suunnittele tulevaa. Siinä bullet journalin perusidea. Jos kaipaat hieman järjestystä arkeesi, on tässä loistava tapa organisoida arkea omannäköisellä ja luovalla tavalla. 


Itse hurahdin kalenteriharrastukseen kesällä 2016 ensin kalenterikansien ja -pohjien myötä, mutta pian aiheeseen tutustuttuani vaihtui kalenteriksi laadukas Leuchtturm 1917 -muistikirja, josta tein itselleni bullet journalin. Nyt bujoilua on jatkunut jo useamman muistikirjan verran. Mikä bullet journal sitten oikein on?

Bullet journal on kalenteri, planneri, päiväkirja, tehtävälista ja taideteos. Tai mitä hyvänsä näistä sen haluat olevan. Bullet journalissa parasta on sen tarjoama vapaus, sillä luot itse omat kalenterisivusi, viikko- ja kuukausiaukeamasi ja tehtävälistasi haluamallasi tyylillä bullet journalin sivuille. Tarvitset vain tyhjän muistikirjan ja kynän.

Osa käyttäjistä suosii minimalistista tyyliä ja alunperin bullet journalia on tehtykin ilman ylimääräisiä klumeluureja. Toisille (kuten minulle) kyse on myös tietyllä tapaa art journalista, sillä koristelen sivuja usein runsaasti. Koristelu voikin olla aivan yhtä tärkeää kuin kirjoitettu sisältö. Koristeluun sopivat niin tarrat, vesivärit kuin washiteipit. Mikä vain inspiroi juuri sinua!

Bullet journalin oleellisin tehtävä on kuitenkin sen käytännöllisyys, sillä sen on tarkoitus auttaa sinua hallitsemaan, organisoimaan, seuraamaan ja tallentamaan arkeasi niillä tavoilla, jotka sopivat juuri sinulle. Bullet journalin ydin on lyhyissä tehtävämerkinnöissä, jotka vaeltavat vuosi-, kuukausi- ja viikkonäkymissä sekä avaimessa eli keyssä, joka on ikään kuin koodi tehtäviin liittyville merkinnöille. Käytännössä tätä perusperiaatetta voi soveltaa haluamallaan tavalla ja luulenpa, että bullet journalin luojan, Ryder Carrollin mielestä monen bujoilijan bullet journal on aika kaukana hänen alkuperäisestä ideastaan, mutta siinä piileekin bullet journalin viehätys ja salaisuus. Se kun taipuu täysin käyttäjänsä tarpeisiin. Kokeilemalla ja testaamalla löydät oman tapasi tehdä bullet journalia.




Mitä bullet journalin sivuille sitten voi laittaa?


Key
Monet käyttävät bullet journalinsa alkusivulla avainta (key), jolla määritellään omien merkintöjen luonne. Erilaiset merkinnät toimivat koodina esimerkiksi tehtävälle, tapaamiselle tai niiden peruuntumiselle.

Viikko- ja kuukausiaukeamat
Viikko- ja kuukausiaukeamat ovat bullet journalin yleisimpiä sivumuotoja. Ne voi toteuttaa haluamallaan tavalla ja erilaisia pohjia on varmasti yhtä monia kuin bullet journalin harrastajia. Oman suosikkinsa löytää kokeilemalla ja testailemalla. Itse myös vaihtelen aukeamien tyyliä sen mukaan millainen viikko minulle on tulossa ja mille tarvitsen eniten tilaa.

Tehtävälistat
Tehtävälistat voivat olla viikko-, kuukausi- tai jopa vuosikohtaisia.

Index
Sisällysluettelo on todella kätevä parisataasivuisessa muistikirjassa. Laadukkaimmilla merkeillä sisällysluettelo löytyy valmiiksi alkusivuilta.

Trackerit eli seurantasivut
Trackereillä voi seurata ja pitää kirjaa mistä tahansa. Kyseessä voi olla säästökohde, vauvan painonkehitys, omat mielialat, liikunta, terveydentila (kuten päänsäryt), opintojen eteneminen tai vaikkapa sää. Älä kuitenkaan sorru tekemään trackereita tarpeettoman monesta asiasta, jolloin itse sivujen ylläpitämisestä tulee työ. Käytä siis vain sellasia trackereitä, jotka hyödyttävät sinua parhaiten. 

Päiväkirjasivut
Mikään ei estä yhdistämästä päiväkirjaa ja bullet journalia. Näin voit säilöä myös muistoja ja ajatuksia muistikirjan sivuille.

Some
Erityisesti yrittäjille ja bloggaajille suosittelen sosiaalisen median käytön suunnittelua. Postauksen ja päivitykset voi merkata ylös esimerkiksi viikon tai jopa kuukauden etukäteen. Trackerillä voi seurata omaa aktiivisuuttaan sosiaalisen median eri kanavissa.

Oma talous
Bullet journal on loistava tapa pitää oman taloudet langat käsissä. Talouttaan voi seurata ja suunnitella omalla sivullaan kuukausitasolla.

Listat
Listoja voi tehdä mistä tahansa, kuten lukemistaan kirjoista, suosikkielokuvista tai lähipiirin syntymäpäivistä. Nämä ovat hauskoja lisäyksiä bullet journalin sivuille ja niiden avulla tutustuu itseensä hieman paremmin.

Välilehdet
Välilehtiä voivat olla esimerkiksi kuukausien aloitussivut. Niillä ei välttämättä ole erityistä toiminnallista tehtävää, mutta ne jaksottavat mukavasti bullet journalin sivuja.


Tärkeintä bullet journalia käyttäessa on kuitenkin se, että sinun bullet journalisi on sinua varten ja se saa olla juuri sellainen kuin sinä haluat sen olevan. Älä siis anna bujoilusta tai bujon koristelusta tulla suorittamista ja valitse tarkoin sisältö, joka palvelee sinua. Onnistuneinta bullet journalin käyttö on silloin, kun se auttaa pitämään arjen hyvin rullaavana, helpottaa muistamaan asioita ja tarjoaa omaa aikaa suunnittelun parissa. Bullet journalista ei kuulu stressata, eikä sen kuulu aiheuttaa lisäpaineita arkeen. Sanonta "hyvä renki, mutta huono isäntä" pätee bullet journaliin oikein hyvin. Itseltäni on jäänyt joskus kokonaisia viikkoaukeamia käyttämättä, mutta mitäpä tuosta!

Rakkaudella
Sari
  1. Tytär tykkää tehdä kaikenlaisia listoja. Itse aina innoissani aloitan, ja muutaman viikon päästä se onkin sitten jo jäänyt kesken...
    Ihanaa alkanutta uutta vuotta ja viikkoa!

    VastaaPoista