Näin käytän muistikirjaani


Lupailin Instagramin puolella, että kerron lisää minun käyttämästäni muistikirjasysteemistä. Asiaa tulikin enemmän kuin yhteen instakuvan tekstikenttään voi pusertaa, joten päätin siirtää koko tekstin tänne blogin puolelle.

Minulla on käytössä muistikirja sekä vuodelle 2019 päivätty päiväkirja. Lisäksi pidän esimerkiksi satunnaisilla kursseilla ja luennoilla mukana toista "suttumuistikirjaa", johon voi kirjoitella vähän mitä sattuu. Myönnän kyllä rehellisesti olevani jonkin sortin muistikirja-addikti ja puoliksi täytettyjä tai jopa tyhjiä muistikirjoja ja vihkoja löytyy ihan sievä pino.

Muistikirjanani on tänä vuonna Dingbatsin Wildlife-sarjan Bear. Olen hieman vaativainen muistikirjani suhteen ja valehtelematta tein oikeaa tutkimustyötä etsiessäni ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään mieluista ja inspiroivaa muistikirjaa. Tähän valintaan olen ollut oikein tyytyväinen.

Käytän muistikirjaani hyvin vapaamuotoisesti bullet journal -tyyliin. Aiemmin käytin valtavasti aikaa viikko- ja kuukausiaukeamien tekemiseen ja koristeluun, mutta nyt olen siirtynyt huomattavasti minimalistisempaan tyyliin. Aikaa ei valitettavasti riitä kaikelle ja suuntaan nyt taiteellisen energiani mieluummin kuvitustöihin Sarandian puolella.

Tällaiselta viikkoaukeama saattaa näyttää alkuviikosta. Viikon loppua kohti aukeama saattaa olla aivan täynnä tekstiä. Tässä näkyvät myös käyttämäni bullet journal -henkiset merkinnät tehtävälistassa.


Muistikirjani ydin on viikkoaukeama. Vasemmalle sivulle kirjoitan kaikkea viikon aikana mieleen pöllähtävää hyvin vapaamuotoisesti brain dump -tyyliin. Aukeaman oikealle sivulle teen tehtävälistan joka sunnuntai. Tuota tehtävälistaa päivitän sitten koko viikon joko lisäämällä uusia kohtia, ruksimalla yli tai merkkaamalla tehdyt kohdat. Teen tehtävälistaan merkinnät päällekkäin ja merkkaan jokaisen kohdan pienellä pisteellä, jonka päälle muut merkinnät on kätevä tehdä. Ruksi merkitsee tehtyä tehtävää, nuoli seuraavalle viikolle siirrettyä ja kenoviiva toistaiseksi kesken olevaa tehtävää. Mahdollisimman selkeää ja simppeliä, vaikka tehtävälistan oikeasti toimiva käyttäminen onkin hieman monimutkaisempi juttu. Parhaimmillaan se on kuitenkin väline, jolla arki ja hommat pysyvät näpeissä ja tehtävät tulevat ajallaan hoidetuksi. En koskaan listaa viikon tehtävälistaan kohtia huvin vuoksi vain siksi, että se tulee mieleen. Ylläpidän nimittäin erikseen pidemmän aikajakson isoa tehtävälistaa, johon kirjaan ylös kaikki tulevaisuudessa eteen tulevat tehtävät. Sieltä poimin viikottaiseen listaan sitten ajankohtaisia tehtäviä työn alle.

Koska työhöni liittyy paljon sosiaalisen median julkaisujen tekemistä, on tehtävälistan alapuolella erikseen tehtävälista erilaisille somepostauksille ja -ideoille. Niiden merkintään käytän samaa systeemiä kuin yleiseen tehtävälistaan.

Muistikirja on erityisesti luovan työn tärkeä väline, sillä viikkosivujen väliin kirjoitan melkein mitä vain pidempiä pohdintoja blogipostauksista markkinointisuunnitelmiin ja webinaarien muistiinpanoihin. Ja toki trackereita, kuten kesäbingo! Tästä syystä muistikirjaa on kiva myös selata taaksepäin. Kaikkea kirjoittamaansa ei aina muista ja yön tunneilla kirjoitetuista spontaaneista pohdiskeluista voi inspiroitua uudelleen. Juuri tästä syystä rakastan muistikirjaani. Jännällä tavalla minuuteni nivoutuu teksti kerrallaan sivujen väliin.

Koska haluan pitää muistikirjani melko tiiviisti arjen pyörittämisen ja luovan työn välineenä, en kirjoita sinne oikeastaan mitään päiväkirjatyyppisesti. Sitä varten minulla on säännöllisen epäsäännöllisessä käytössä Dream Cozyn The Year of Dragons 2019 -päiväkirja, jossa on kivasti päiväkohtaista kirjoitustilaa esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan teksteille tai muille ajatuksille. Miehen kanssa meillä taas on käytössä kännykässä kalenteri, johon molemmat voivat merkata ylös kaikki arjen pyörittämiseen vaikuttavat asiat kavereiden juhlista hevosten hammashuoltoon ja heinäkuormien noutoon. Se pitää meidät molemmat ajan tasalla ja vähentää ikävien yllätysten määrä yhteisessä arjessa. Tästä syystä en merkitse muistikirjaani käytännössä koskaan viikkokohtaisia aikatauluja, kuten sovittuja tapaamisia tai kurssipäiviä. Ne eivät kuulu tehtävälistalle.

Heräsikö sinulla lisäkysymyksiä tavastani käyttää muistikirjaa? Onko sinulla oma tapa, jonka olet kokenut toimivaksi?

Rakkaudella
Sari


1 kommentti:

  1. Kiinnostaa tuo kirja, mutta en löytänyt mistään tietoa sivujen paksuudesta. Onko sulla tietoa?

    VastaaPoista