Turpaterapiaa"Jos joku kysyy minulta miten rentoudun arjen keskellä, mainitsen aina hevoseni."


Meillä on kaksi hevosta. Norjanvuonohevostamma Hilu on ollut meillä kohta kaksi vuotta ja irish cob -tamma Nana saapui meille vajaa vuosi sitten. Koska hevosemme asuvat omassa pihassamme, pyörii arkemme hyvin pitkälti tallitöiden ympärillä ja niiden rytmittämänä. Arkipäiväiset tallityöt tarjoavat kaivattuja hengähdyshetkiä ja happihyppelyitä töiden keskelle.

Henkisen hyvinvoinnin kannalta hevoset ovat elämässäni vielä suuremmassa roolissa. Olen koko nuoruuteni ollut kova stressaamaan ja jännittämään, mutta hevosten kanssa kaikki harmit ovat aina unohtuneet. Hevonen on läsnä hetkessä ja siksi myös ihmisen on kyettävä karistamaan mielestään muut päivänpolttavat ajatukset ollessaan hevosen seurassa. 

Jos olen todella kiireinen tai jokin akuutti murhe on päällä, en lähde hengaamaan tai treenaamaan hevosteni kanssa. Moni pitää hevosharrastusta hyvänä tapana purkaa stressiä, mutta ainakaan omat hevoseni eivät arvosta valmiiksi kireää, hermostunutta tai ärtynyttä ihmistä. Hevonen ei ole roskasanko, johon voi kaataa tai purkaa omat harminsa. Rauhaarakastavana olentona sekin haluaa tulla kohdatuksi samalla lempeydellä ja rauhallisuudella kuin me ihmisetkin. Kun puhutaan turpaterapiasta ja hevosista läsnäolon opettajina, on tärkeää muistaa, että hevosen tehtävä ei ole toimia henkisen taakkamme kantajina, vaan peilinä. Ei pidä ihmetellä, jos hevonen ei halua jäädä jännittyneen, kiireisen tai ärtyneen ihmisen seuraan, vaan lähtee pois. Kukapa moisen tyypin kanssa haluaisi hengatakaan? On surullista, että hevosen negatiivinen käytös leimataan usein temppuiluksi ja kiukutteluksi, vaikka todellisuudessa hevonen reagoi vain meihin ihmisiin ja tilanteisiin, joihin sen laitamme. Todellista yhteyttä toiseen elävään olentoon ei koskaan löydy, ellei ihminen ole valmis myöntämään myös vastapuolelle oikeuden tunteisiin ja niiden ilmaisuun. Vasta se mahdollistaa todellisen vastavuoroisen kommunikaation, joka avaa ovet aivan uusiin oppitunteihin.

Omista hevosistani erityisesti Nana on todella herkkä reagoimaan ihmisen tunteisiin ja esimerkiksi hengitykseen. Varsinainen mindfulness-ohjaaja siis! Nana saattaa melkein nukahtaa syliini, jos rapsuttelen sitä ja hengittelen syvään, mutta toisaalta se saattaa jännittyä kovastikin, jos itse jännitän vaikkapa ratsastustuntia. Ihmisenä joudun kantamaan vastuun omista mielentiloistani, jotta Nanalla olisi mahdollisimman hyvä olla. Hevonen ei ole harrasteväline, eikä kone ja siksi on tärkeää, että kaiken yhdessä tekemisen tavoite on olla sille positiivista ja luottamusta herättävää.

Jos Nana on opettanut minulle tunteiden, rentouden ja hengittämisen merkitystä, on Hilu riisunut persoonastani suorittamisentarvetta ja opettanut sietämään pettymyksiä. Kaikkien yhteisten vastoinkäymisten jälkeen alamme nyt olla Hilun kanssa hyvässä synkassa. Hilulle tärkeintä on yhdessä tekeminen ja se on aina ollut varsin taitava lukemaan ihmisen kehonkieltä. Hilu seuraa vapaana lähes täydellisesti ja usein tuntuu, että se osaa lukea pelkkiä ajatuksia. Vastaavasti Hilu haluaa tulla yhtäläisesti kuulluksi, sillä ystävyys on kaksisuuntainen tie, jossa molempien tunteet ja viestit täytyy ottaa huomioon.

Olen läpikäynyt elämässäni useita oppitunteja, mutta hevoset ovat ehdottomasti tärkeimpiä opettajiani mitä tulee henkiseen kasvuun ja tasapainoon. Ne opettavat minulle jatkuvasti itsehillintää, rentoutta, kehotietoutta ja myötätuntoa. Maailma tuntuu aina paremmalta paikalta, kun saan rapsuttaa karvaista ystävääni korvan takaa ja tuntea pehmeän turvan poskellani. Näinkin lyhyen yhteisen taipaleen jälkeen olen vakuuttunut siitä, että hevoset ymmärtävät ja tarkkailevat meitä ihmisiä paljon herkemmin kuin me niitä. Ja juuri siksi meidän tulisi pysähtyä kuuntelemaan mitä hevosilla olisi meille sanottavaa meistä itsestämme.

Pienen tallimme elämää ja ajatuksenvirtaa pääsee seuraamaan Facebookissa Kotokunnaan hevostalli -sivulla ja karvakorvat vilahtelevat usein sekä Kotokunnaan IG-kuvissa että tarinoissa

Lempeää maanantaita! Muista rapsuttaa karvaisia ystäviäsi!

Rakkaudella
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti