Inspiroiva arki: Miten jaat kakkupalasi?Edellisten postausten aiheina ovat olleet tavoitteiden ja unelmien saavuttaminen itseä uhraamatta ja pakonomaisen hääräilyn lopettaminen. Tämän seuraavan postauksen aiheena oli alunperin vinkit, joiden avulla omasta arkisesta toiminnasta saa rakennetua fiksua ja tehokasta, uhraamatta kuitenkaan omaa hyvinvointia. Ennen julkaisua kirjoitin koko postauksen kuitenkin uudelleen ja pilkoin kokonaisuutta pienempiin osiin, sillä suuria muutoksia ei voi tehdä harppauksin, vaan pienin askelin.


Olen kirjoittanut paljon siitä, miten on tärkeää tehdä vähemmän ja hidastaa omaa kehoa ja mieltä silloin, kun yrittää liikaa. Suurin osa meistä kuitenkin haluaa saada elämässä aikaiseksi enemmän. Miten tähän siis päästään hidastamalla? Varsinkin, jos elämään on hiipinyt suorittamisen maku.

Ylisuorittaja on jäänyt jumiin ilkeään noidankehään, jossa tehtävää on kertynyt aivan liikaa ja päästäkseen tilanteen herraksi hän pyrkii tekemään mahdollisimman paljon mahdollimman tehokkaasti saavuttaakseen edes hetkellisen mielenrauhan. Tämähän on tismalleen yhtä järkevää kuin seksin harrastamisen neitsyyden säilyttämiseksi. Olette varmaan myös kuulleet sanonnan "ei työ tekemällä lopu"? Miten sitten voit saada vaadittavia asioita valmiiksi ja saavuttaa jotain mistä haaveilet? Yksinkertainen vastaus on, että siihen on käytettävä enemmän energiaa/aikaa/rahaa tai näitä kaikkia. Meillä on kuitenkin näitä kaikkia kolmea vain rajallinen määrä. Sen sijaan, että yrittäisit taikoa niitä jostain lisää, kannattaakin alkaa käyttämään fiksusti niitä resursseja, jotka sinulta jo löytyy.

Kuvittele energiasi, aikasi tai rahasi kakuksi, josta jaat joka päivä siivuja eri asioihin. Jokainen tavoitteesi taas tarvitsee tietyn määrän energiaa/aikaa/rahaa toteutuakseen. Sinulla voi olla jo yhden viikon aikana kymmenittäin erilaisia aktiviteetteja, tehtäviä, harrastuksia ja ajanvietteitä, joille jaat joka päivä oman pienen siivun esimerkiksi ajastasi. Osa näistä on hyvinkin järkeviä, kuten vaikkapa usein liikuntaharrastukset ja töiden tekeminen, mutta osa on vain aikasyöppöjä, kuten somessa vetelehtimen, kotitöiden välttely tai sen rasittavan tuttavan tapaaminen pelkästä velvollisuuden tunteesta. Oma lukunsa on tietysti kaikki hääräilijöille tyypilliset keksityt aktiviteetit, jotka voisivat olla rentouttavia ja hyvinvointia lisääviä, jos niitä ei olisi niin paljon ja jos niitä ei suoritettaisi. Mitä tapahtuisi, jos karsisit arjestasi pois kaiken tämän turhanpäiväisen ja ylimääräisen? Sinulle jäisi yllättäen isompi määrä kakkusiivuja jakamatta. Jos käytät tämän ylijäävän energian/ajan/rahan sinulle todella tärkeisiin tavoitteisiin, tulet myös saavuttaneeksi ne nopeammin. Jos nimittäin annat tavoitteellesi jatkuvasti vain vähän huomiota, saavutat myös maalisi huomattavasti hitaammin kuin jos panostaisit siihen lyhyemmän ajan, mutta suuremmalla huomiolla.

Voi kuitenkin olla, että kaikkien turhuuksien karsimisenkin jälkeen sinulla on edelleen valtavan paljon asioita, jotka haluat saavuttaa ja josta unelmoit. Jos olet yhtään samanlainen kuin minä, näistä unelmista muodostuu aikamoinen lista. Ja hyvä niin! Se tarkoittaa sitä, että sinulla on unelmia ja suhtaudut elämään intohimoisesti ja uteliaasti. Näin ollen myös kakkuasi on kuitenkin jakamassa edelleen melkoinen määrä huomiota vaativia tavoitteita. Jos tehtävää ja toteutettavaa on liikaa suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja energiaan, ei käytännössä voi kuin epäonnistua. Jatkuva epäonnistuminen aikataulujen tiukkuuden ja työtehtävien vaativuuden tai pelkän määrän vuoksi kuormittaa mieltä vain lisää. Unelmien ei ole tarkoitus kuormittaa ja syyllistää sinua, vaan inspiroida ja antaa voimaa toteuttaa itseäsi. Seuraava ohje voikin tuntua vähän tylsältä, mutta on välttämätön sen kannalta, että todella voit saavuttaa unelmasi ilman, että ajat itsesi loppuun.

Listaa jokainen unelmasi ja tavoitteesi ja järjestä ne sen jälkeen tärkeys- ja aikajärjestykseen. Jos tavoitteesi on kirjoittaa gradusi puolessa vuodessa, ei ehkä kannata suunnitella samaan aikaan suorittavansa joogaohjaajan opintoja. Jos haluat ostaa asunnon, uuden auton ja lähteä kolmeksi kuukaudeksi reppureissaamaan, ei kannata säästää näitä kaikkia varten samaan aikaan. Jos haluat lanseerata yrityksellesi uuden tuotevalikoiman ja avata uuden toimipisteen, on järkevää tehdä näistä toinen ensin. Kyse ei ole siitä, että yrittäisit unohtaa unelmasi, vaan siitä, että asetat ne ajalliseen järjestykseen, teet suunnitelman niiden toteuttamiseksi ja teet niille tilaa tulevaisuudessasi. Jos yrität lyhyen aikajakson sisällä panostaa moneen asiaan elämän eri osa-alueilla, tulet suuremmalla todennäköisyydellä myös epäonnistumaan ja samalla unelmien toteutuminen lipuu yhä kauemmaksi.

Entäpä minä itse? Minun pitkäaikainen haaveeni on kirjan kirjoittaminen, mutta sitä ennen haluan panostaa yritykseni kehittämiseen. Haluaisin myös matkustella, mutta pidän tärkeämpänä säästää rahaa ensin terassien rakentamiseen. Tämä ajattelutapa vaatii itsehillintää ja saattaa tuntua tylsältä silloin, kun inspiraatio listalla ykkösenä keikkuviin asioihin on hukassa, mutta pitkällä tähtäimellä tiedän tämän palkitsevan ja vievän lopulta pidemmälle.

Jaa kakkupalasi viisaasti

 1. Karsi arjestasi aikasyöpöt, jotka eivät vie unelmiasi eteenpäin
 2. Priorisoi unelmasi ja tavoitteesi 
 3. Panosta energiasi/aikasi/rahasi suurimmat siivut tärkeimpiin tavoitteisiin toteuttaaksesi ne ensin


Seuraavassa postaussarjan osassa selvitetään mitä ovat aikasyöpöt ja miten sellaiset saa nitistettyä.

Rakkaudella
Sari

4 kommenttia:

 1. Ajatuksia herättävä postaus ja tuli hyvään saumaan. Täytyy ottaa vinkit käyttöön ja ryhtyä karsimaan aikasyöppöjä.

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus ja vinkit.
  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista