Puutarhaunelmia uudelle vuodelleMaata peittää paksu lumivaippa ja viimeksi eilen taivaalta tuprutti hiukan lisää lunta. Puutarhaihmisen ajatukset ovat kuitenkin jo keväässä ja uudessa kasvukaudessa. Odotan ensi kesää Kotokunnaalla siitäkin syystä, että näen miten viime kesän ja syksyn uurastukset tuottavat tulosta. Nousevatko kaikki sipulikasvit ja perennat keväällä ja selviävätkö ruusut talven pakkasista? Miten käy herkän laventelin? Puutarhanhoito on ehdottomasti yksi niistä asioista, jotka kasvattavat kärsivällisyyttä. Työnsä tuloksia joutuu usein odottamaan vuosia.

On myös jännittävää suunnitella uutta. Piha on edelleen toivottoman keskeneräinen ja vaatii vielä rutkasti työtä ja siistimistä, mutta ilokseni se tarkoittaa myös jatkosuunnitelmia ja unelmointia. Listasin alle muutaman suunnitelman, joiden toteuttamisesta haaveilen puutarhassa ja pihalla tänä vuonna.


Kiveysalueet ja terassit

Terassit pitäisi saada valmiiksi ensi kesän aikana, sillä kaksi kesää on jo eletty ilman niitä. Lisäksi haluaisin pienet kiveysalueet ainakin poluille, joita käytän monta kertaa päivässä, kun käyn ruokkimassa hevosia. Mies alkoi jo loppusyksystä murehtua, että kulutan nurmikkoon ruman polun tallaamalla samaa uraa jatkuvasti. Ilmoitin ylipuutarhurin oikeudella, että ei murhetta, ensi kesänä siihen laitetaan kiveys. Sen jälkeen olen saanut tallata uraa nurmikkoon ilman moitteita.


Kasvihuone

Meillä on varastossa upeat vanhat ikkunat, jotka on ostettu jo kolme vuotta sitten kasvihuoneen laseiksi. Kasvihuoneen paikka ja muoto ovat vaihtuneet pariinkin otteeseen, mutta nyt tänä vuonna haluaisin viimein saada kasvihuoneen valmiiksi ja käyttöön. Joskus asioita onkin ihan hyvä hautoa, sillä omat ajatukseni kasvihuoneen sijoituspaikasta kypsyivät käytännön kannalta paljon kätevämmiksi kuin ihan ensimmäiset suunnitelmani.


Potager

Luin viime vuonna kirjan Kukkiva kasvimaa potager ja kasvimaasuunnitelmani muuttuivat kertaheitolla. Potagerini oli syksyyn mennessä vielä aika karkean luonnoksen tasolla, mutta mielessäni olen hellinyt visiotani koko tämän kylmän vuodenajan. Kohta pääsee jo valikoimaan kukkia ja hyötykasveja ensi kesää varten. Tästä alueesta annan myös muotoutua hieman romanttisemman kuin muun puutarhan, jossa vallitsee perinteisempi tunnelma. Tätä ideaa fiilistelen tällä hetkellä ehdottomasti eniten.


Auringonkukkapalsta

Jo viime vuonna haaveilin auringonkukkien kasvattamisesta. Ostin jättiauringonkukansiemeniä ja esikasvatin niitä keväällä. Kuiva kesä teki kuitenkin tepposet, enkä saanut taimia lopulta edes siirrettyä maahan. Myös suoraan maahan kylvetyt siemenet jäivät nousematta kuivuuden vuoksi. Tänä vuonna minulla on valmiiksi paikka katsottuna jättiauringonkukille ja toivon vähän enemmän sateita kuin viime vuonna myötävaikuttamaan komeiden hujoppien kasvuun.

P.S. Olen innokas, mutta ihan vielä en ole istuttamassa auringonkukansiemeniä. Kuva on viime vuodelta.


Bokashi

Milloinkohan raaskisin panostaa bokashin hankintaan? Idea kiehtoo ja sivutuotetta mainostetaan todelliseksi huippuravinteeksi kasveille. Onko kenelläkään kokemuksia?


Millaisia puutarhaunelmia sinulla on tälle vuodelle?

Rakkaudella
Sari

1 kommentti:

  1. Suosittelen lämpimästi bokashia, se on koukuttavaa ja siitä saa mahtavaa multaa ��

    VastaaPoista