Slowjoulu - Viisi vinkkiäni lempeämpään jouluun
Tämän syksyn pimeys on verottanut voimia jotenkin erityisen paljon ja joulusesonki tuntuu erityisen vastenmieliseltä, kun itse haluaisi ottaa ihan vain iisisti. Haluan toki laittaa joulua kotiin ja odotan edelleen ensimmäistä jouluaattoa uudessa kodissa, mutta kauppakeskusten vilinä ja lahjojenostopaniikki tuntuvat tänä vuonna aivan erityisen turhilta.

Kaamosväsymyksen kourissa pohdin tämän vuodenajan vaikutuksia meihin ihmisiin. Luonnon vuodenkiertoon kuuluu kesän yöttömän yön kiihkeys, jolloin koko luomakunta elää kuin viimeistä päivää. Syksyn saapuessa luonto hiljenee ja käpertyy keräämään voimia ja odottamaan taas pitkiä kesäpäiviä. Me ihmisetkin olemme luontokappaleita ja tuo rytmi olisi hyvä omaksua omaankin elämään. Talven pimeät illat pitäisikin käyttää hyggeilyn, neuletöiden ja aikaisten yöunien parissa. Mekin olemme sentään vain ihmisiä.

Joulu on ihana valon juhla keskellä pimeyttä, mutta siihen liittyvä häsääminen, suorittaminen ja panikointi toimivat kyllä ihan täysin itseään vastaan ja imevät monesta ne viimeisetkin energianrippeet, joiden avulla pitäisi jaksaa läpi pimeän vuodenajan.

Vuonna 2015 lanseerasin itselleni slowjoulun käsitteen. Päätin jo silloin tehdä jouluni juuri sillä tavalla kuin jaksan ja välttää turhaa stressaamista. Onnistuin mielestäni ihan hyvin, mutta tänä vuonna tuntuu, että haluan huolehtia oikeasti rauhoittumisesta ja joulun tunnelmasta vielä paremmin. Miten sitten ajattelin rakentaa oman rennon ja tunnelmallisen joulun? Tässä viisi vinkkiäni, joista on kenties hyötyä teille muillekin.


Lahjat ajatuksella

Minusta on ihana antaa lahjoja, eikä niiden saamisessakaan ole mitään vikaa. Lahjat ovat onnistuneita kuitenkin vain silloin, kun lahjan aidosta haluaa antaa, eikä sitä ole tarvinnut keksiä väkisin. Ei ole mitään mieltä juosta jouluruuhkassa miettien päänsä puhki minkä turhuuden tänä vuonna ostaa serkun kummin kaimalleen. Lopputuloksena kaikkien nurkat täyttyvät turhista kipoista, kupeista ja muusta tarpeettomasta tavarasta.

Hyvät joululahjat ovat mielestäni kestäviä, kotimaisia, eettisiä tai aineettomia. Meillä on perhepiirissä porukka, jonka kesken emme enää osta joululahjoja. Sen sijaan menemme porukalla elokuviin juuri ennen joulua. Tosi ihana ja toimiva perinne!


Vältä jouluruuhkia

Kauppakeskukset ovat joulun alla ihan viimeisiä paikkoja viettää aikaa, jos haluaa välttää joulustressiä. Itse vältän isoja ruokakauppoja ja kauppakeskuksia joulun alla, sillä ne ovat jatkuvasti täynnä väkeä jouluostoksilla isojen ostoskärryjen ja valtavien kauppakassien kanssa. Jos ostoksilla on pakko käydä, tähtään hiljaisempiin aikoihin, kuten sunnuntai-iltoihin, jolloin kauppakeskukset ovat poikkeuksellisesti auki. Suosin mielelläni myös pieniä kivijalkaliikkeitä. Ne ovat erityisen tunnelmallisia joulunaikaan.

Ruokaostokset on yleensä olosuhteiden pakosta tehtävä vielä juuri ennen aattoa. Silloin menemme miehen kanssa ruokakauppaan kaikessa rauhassa ilman kiirettä, sillä kaupassa on joka tapauksessa hurja ryysis. Kun päättää itse tehdä ostoksensa rauhassa kaiken hulinan keskellä, ei tule stressattua turhan vuoksi.


Älä suorita joulua tapahtumissa

Jo marraskuussa alkaa ilmestyä tapahtumakalentereihin joulumarkkinoita, konsertteja, myyjäisiä ja muita jouluisia menoja - työpaikan ja harrastusryhmien pikkujouluja unohtamatta! Kaikkialle olisi mukava mennä joulutunnelman perässä, vaikka lopulta joka viikonloppu on aikataulutettu aamusta iltaan ja jouluaaton saapuessa tekisi mieli vain käpertyä viltin alle itkemään väsymystä. Erityisesti yrittäjänä on tärkeää miettiä tarkkaan kuinka moneen tapahtumaan osallistuu. Kaikkialla ei ole pakko olla esillä, eikä joka paikkaan ole pakko ehtiä.

Itse päätin rajoittaa joulufiilistelyt kahteen "pakolliseen" juttuun. Halusin käydä yhdessä sisustusputiikissa fiilistelemässä joulujuttuja ja shoppailemassa (sen tein viime viikolla äitinä kanssa) ja vielä ennen joulua haluan käydä joulukonsertissa. Jos aikaa ja innostusta löytyy, saatan toki piipahtaa joulumarkkinoilla, mutta tiedän löytäväni joulutunnelman myös kotona joululauluja kuunnellen.


Älä lähde jouluralliin

Varsinkin nuorten ihmisten ja pariskuntien oletetaan joulunpyhinä vierailevan useammassa osoitteessa ja monet kokevat pahojakin paineita ehtiä vierailla lähisukulaisten luona joulun aikana. Itsekin olemme pahimmillaan vierailleet jouluaatosta tapaninpäivään joka päivä kahdessa eri paikassa ja tiedän eräänkin pariskunnan ajaneen joulun aikana yhteensä yli 600 kilometriä risteillen eri osoitteiden välillä.

Joulua ei kuulu viettää vastentahtoisesti autossa tai kelloa tuijotellen. Jokaisella on oikeus rauhoittua jouluun ja kieltäytyä joulurallista. Hyvä idea onkin levittää jouluvierailut jo joulua edeltävälle viikonlopulle ja vaikkapa uudelle vuodelle asti. Kaikkea ei tarvitse ympätä kolmeen päivään ja näin läheistensä seurasta ehtii nauttia ihan rauhassa.


Uskalla viettää erilainen joulu

Joskus rauhoittuminen vaatii sen, että joulu pitää uskaltaa järjestää eri tavalla kuin on kenties tottunut vuosikymmenien ajan tekemään. Uskalla varata mökki keskeltä metsää, huone majatalosta notkuvine joulupöytineen, ulkomaanmatka tai risteily. Joulutunnelma voi löytyä yllättävistäkin paikoista - ja ihan ilman stressiä.

Meidän jouluaattomme on erilainen aiempiin verrattuna siinä mielessä, että saamme päivällä puuropöytään perheenjäseniä vieraaksi, mutta jouluaterian vietämme näillä näkymin kahden kesken ensimmäistä kertaa. Varsinkin minulle on todella tärkeää tehdä omassa kodissamme jouluaatto omaan tapaan ja vakiinnuttaa niitä meille tärkeitä traditioita. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä onkin sitten mukava päästä nauttimaan muiden juhlapöydistä.

Rauhallista, stressitöntä ja tunnelmallista joulunodotusta juuri Sinulle!

Rakkaudella,
Sari
 1. sekin tuo stressiä kun toiset toitottavat kuinka paljon juhlia ja kyläilyjä heillä on ja kuinka se stressaa heitä, jos itsellä ei niitä kyläpaikkoja tai juhlia taas kauheasti ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelman ydin taitaa olla siinä, että joulua "mainostetaan" sillä yhdellä ainoalla kiiltokuvakaavalla, joka on sitten se "oikea" tapa viettää joulua. Perheen seurasta on täysi oikeus nauttia jouluna ja olla siitä iloinen, mutta ihan yhtäläinen oikeus on haluta vetäytyä omaan rauhaan - tai sanoa ääneen, ettei haluaisi olla jouluna yksin. Jouluja on niin monenlaisia, eivätkä kaikki tietenkään sellaisia kuin toivoisi.

   Lämpöä sinun jouluusi <3

   Poista