Kodin sydän - Viimeinkin meillä on puuhellaIstuin mummolalle tuoksuvan rintamamiestalon kyökissä. Oli talvi ja natisevat puulattiat hyytivät kylmää, vaikka äiti oli kotoa lähtiessä vaatinut kiskomaan villasukat jalkaan. Suuren puuhellan ääressä iäkäs isotätini keitti pannukahvia. Välillä hän kohensi tulta ja lisäsi klapin pienestä luukusta tai valutti hanasta kuumaa vettä. Koko operaatio vaikutti lapsen silmissä monimutkaiselta ja hankalalta. Kyökin tunnelma ja isotädin kiireettömästä puuhastelusta huokuva rauha painoi mieleeni kuitenkin lähtemättömän jäljen. 


"Jos pitää uusi talo rakentaa, niin sinne tulee sitten ainakin puuhella."

Rakennusprojektin aikana jouduin tekemään muutamia kompromisseja, mutta puuhella oli niin tärkeä yksityiskohta keittiössä ja koko kodissa, että siitä pidin kynsin ja hampain kiinni. Silloinkin, kun joku muu yritti puhua puuhella-ajatuksen kuoppaamisen puolesta. Lopulta puuhellaksi valikoita yksi markkinoiden pienimmistä malleista, Högforsin Smålands Spisen. Todellinen kaunotar.


Nyt, puoli vuotta muuttamisen jälkeen, työhuoneessa pitkään majaillut puuhella on muuttanut arvoiselleen paikalle. Piippu odottaa vielä viimeisiä asennuksia, joten vielä emme ole saaneet puuhellan lämpöä testata. Jo pelkkä puuhella olemassaolo muutti kodin tunnelman aivan lopullisesti lempeäksi ja kodikkaaksi. Puuhella on kodin sydän.Toivoin kovasti, että puuhellan saisi paikoilleen ennen joulua ja kyllä tämä joululahjasta käykin. Ihastelen puuhellaa joka kerta ohi kävellessäni. Puuhellan alla on tilaa klapilaatikolle ja kun hella ei ole käytössä, sen päällä saa ihanasti poltettua kynttilöitä. Puuhellan jalka on apen ja miehen käsialaa ja erityisesti miehen tekemä rouhea rappaus on mieleeni. Krouvi ja ronski ilme sopii kotiimme kuin nakutettu. Ei kaiken tarvitse olla niin sliipattua, kun sen on rakkaudella tehnyt.

Rakkaudella,
Sari
3 kommenttia:

  1. Oi, miten kaunis puuhella. Lapsuudenkodissani oli puuhella ja oli se vaan ihana aamuisin herätä, kun keittiössä rätisi tuli ja oli ihanan lämmintä.

    VastaaPoista
  2. Minäkin haaveilen ja joskus näen jopa unta, että minulla on puuhella. Mies ei voi taas ymmärtää, mitä ihanaa siinä on. Minusta se on kodin sydän. Ja miten kätevä vaikka sähkökatkon aikana!

    VastaaPoista