Tee-se-itse kompostori


Tästä postauksesta uupuu pahasti estetiikka, mutta käytännön puoli on sitäkin innostavampi, vaikka kyse onkin biojätteistä ja komposteista.

Suuren pihan rakentamiseen uppoaa jo itsessään paljon rahaa ja juuri nyt arvokkaan lämpökompostorin sijaan halusimme olla säästäväisiä ja innovatiivisia. Biojätettä syntyy kuitenkin meidän taloudessamme sen verran, että se on ehdottomasti kierrätettävä muulla tavalla kuin roskikseen heittämällä. Lisäksi biojätetteestä syntyvä multa on erittäin tervetullut parannusaine köyhtyneeseen ja erittäin saviseen maaperään, jonka parantamisessa kuluu varmasti vuosikausia.

Halusin biojätekompostiksi helpon ja edullisen ratkaisun, joten niinpä googletin juuri näillä sanoilla ohjeita. Hyvä idea löytyikin Tuuli Annikan tuvassa -blogista, jonka postauksessa ole selkeät ohjeet ekokeksijä Raimo Flinkin kompostorista. Muuta tähän ei tarvita kuin viemäriputki ja lapio kuopan kaivamista varten. Viemäriputki on meillä noin metrin pituinen ja sen alaosaan teimme lovia maaperässä myllääviä ötököitä ja lieroja varten. Kaivaessa vastaan tulikin pari lieroa, jotka pääsivät heti hommiin putken pohjalle.

Kanneksi löytyi pieni ämpäri, joka istuu napakasti kompostorin päähän. Biojätteitä ei saa koskaan heittää avonaiseen kompostoriin, joten siitä syystä  yläosan on tärkeää olla suljettu ja putken myös riittävän syvä, jotta esimerkiksi jyrsijöille ei tule tarjonneeksi herkullisia pitoja.

Kompostorin täytyttyä nostetaan putki ylös ja jäljelle jäävä kuoppa peitetään mullalla. Näin ravinteet jäävät maaperään ja rikastavat maata vielä pitkään. Ainoa harmi tässä helpossa kompostorissa onkin se, ettei syntyvää multaa saa kätevästi käyttöönsä siirrettäväksi muualle.


Ajattelin laittaa vielä lähelle toisen putken, jotta kompostoreissa riittää tilaa biojätteillemme ensi kevääseen asti, jolloin putket voikin taas siirtää. Jännittävää puuhaa, vaikka jätteiden hoidosta onkin vain kyse. Toivottavasti ympärille istutettavat puut ja muut kasvit saavat osansa syntyvistä ravinteista.

Rakkaudella,
Sari

6 kommenttia:

 1. Suosittelen lämpimästi tätä kompostoria. Se sopii mainiosti pienimuotoiseen kompostointiin, kun ei ole rahaa tai tarvetta isoon kompostoriin. Se on lisäksi erittäin helppo kuten Sarikin postauksessa mainitsee. Minulla on kompostorin kanssa samassa kohopenkissä kesäkurpitsoita. Ne kasvavat paremmin kuin koskaan.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen! En ole aiemmin kuullutkaan. Meillä on "tavallinen" lämpökompostori ja siitä olen innostunut, ruusut tykkää, kun saa kierrätysmultaa juurilleen. Voisi ollakin lisäksi tällainen malli - kuusihenkisestä perheestä jää melkoinen määrä kompostoitavaa jätettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tämä on tuntunut todella näppärältä. :)

   Poista
 3. Mahtavaa, tämä menee heti testiin!

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa! Toimiiko se miten talvella, riittääkö maan läpö pitämään sulana?

  VastaaPoista