Uusi vuosi ja uudet kujeet (ja kuinka ne toteutetaan)



Vuoden vaihtumisessa on aina jotain puhdistavaa. Kellon lyödessä kaksitoista, voi melkein kuvitella, miten edellisen vuoden taakka nollaantuu ja kaksitoista uutta kuukautta avautuu edessä uusine mahdollisuuksineen ja odotuksineen.

En ole koskaan harrastanut uudenvuodenlupauksia, mutta syksyllä tein itselleni listan "30 ennen kolmeakymmentä", joka pitää sisällään kolmekymmentä yksittäistä asiaa, jotka haluan tehdä, toteuttaa tai saavuttaa ennen kuin ensi syksynä juhlin kolmekymppisiäni. Listalla on yksittäisiä kivoja juttuja, kuten postikortin lähettäminen ja lomalla rentoutuminen (itselleni yllättävän vaikeaa), mutta myös isoja juttuja, kun asuminen itse rakennetussa talossa. Kummallista kyllä, eniten minua jännittää listan kohta "laukkaa ilman satulaa", jota en ole vielä koskaan uskaltanut tehdä. Tähän asti listalta olen voinut ruksia kohtia tasaisesti, mutta silti vähän epäilyttää miten pitkälle motivaatiota ja yritystä riittää.

Uudenvuodenlupauksissa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta kuinka usein ne toteutuvat? Tunnetuin klisee lienee se, että tammi- ja helmikuu ovat kiireisintä aikaa kuntosaleilla... ja hiljaisinta baareissa. Motivaatio kantaa harvoin niin pitkälle, että suuret lupaukset tulevat lunastetuiksi. Ongelma onkin siinä, että lupausta ei pilkota pieniin helpommin hallittaviin osiin, vaan se yritetään rykäistä kerralla läpi. Suurten muutosten edessä moni jää helposti seisomaan suu ymmyrkäisenä. Urakka on niin massiivinen, ettei sitä oikein tiedä mistä aloittaisi. Ja juuri siksi leikki on niin helppo jättää kesken. Tässä omat vinkkini tavoitteiden saavuttamiseksi.



  • Älä kuvittele laittavasi koko elämäsi uusiksi sormia napsauttamalla. Muutos ottaa aikansa, joten on parempi valita vain tärkeimpiä asioita tehtävälistallesi ja mahdollisesti jaksottaa ne pitkin vuotta. Alkuvuonna kirjoitetaan gradu loppuun ja syksyllä aloitetaan aikuisbaletti sen sijaan, että väkisin yritettäisin keskittyä molempiin yhtä aikaa. Isot projektit, kuten opiskelu-urakat, työnhaku tai elämäntapamuutokset on hyvä pilkkoa viikottaisiin tavoitteisiin, jolloin helpommin saavutettavista välitavoitteista saa lisämotivaatiota ja onnistumisenkokemuksia. Jos projekti on iso, sille on myös suotava iso pala elämästä, jotta onnistuminen on mahdollista. Uusi vuosi voi tuoda paljon uutta, mutta tunteja on edelleen vuorokaudessa kaksikymmentäneljä ja käsiä tasan kaksi.

  • Suurimmat muutokset vaativat usein sen, että sanoo tietyille itseä ja omaa jaksamista kuluttaville vaatimuksille "ei kiitos enää" ja uusille (usein pelottaville) asioille "kyllä". Molemmat vaativat yhtäläisen määrän rohkeutta, jota voit kerryttää pikku hiljaa pienissä asioissa, jos hyppy kylmään veteen tuntuu liian rajulta. Lohdutukseksi voin sanoa, että ensimmäisen kerran jälkeen siitä tulee helpompaa.

  • Kaipaatko elämääsi suurten muutosten sijaan piristystä ja lisää iloa? Tee uudenvuodenlupauksien sijaan kuukausitavoitteita, jotka voit ruksia yli ne suoritettuasi. Laita listallesi kivoja ja vähän haastaviakin asioita. Sellaisia, joita harvemmin tulisi tehtyä ja jotka voi vähän jännittääkin. Älä unohda erityisiä kohtia, jotka on pyhitettyä läheisten kanssa vietetylle ajalle, hauskanpidolle ja itsesi hellimiselle. Niitä ei ole koskaan liikaa.

Lämpöä, lempeä ja kaikkea hyvää vuoteen 2017!

Rakkaudella,
Sari