Onko suomalainen koti mauton ja hajuton?


Kaltaiselleni sisustusintoilijalle tulevan talon sisustaminen on kenties se rakennusprojektin hauskin ja samalla haastavin osa-alue. Tuntuu suorastaan luksukselta päästä (budjetin sallimissa rajoissa) valitsemaan kaiken alusta asti itse. Nämä valinnat haluamme tehdä huolella hyvissä ajoin, emmekä pakon edessä viime hetkellä. Haluamme myös, että kodin sisustusvalinnat heijastavat ensisijaisesti meidän persoonallisuuksiamme ja makuamme, mutta niiden on myös luotava harmoninen ja yhtenäinen kokonaisuus. Ei ihan helppo homma.

Olemme jo monta vuotta kiertäneet asuntomessuja, taloesittelyjä ja näyttöjä ja kaikkialla olemme ihmetelleet sisustusratkaisujen yleistä tavanomaisuutta. Kodin sisustuksen perusteella pystyy harvoin kuvittelemaan millaisia ovat asukkaiden persoonat, harrastukset ja mielenkiinnonkohteet tai jopa lempivärit. Tai sitten 90 % suomalaisista voisi ilmoittaa lempivärikseen valkoisen, harmaan tai beigen.

Vaaleissa väreissä ei sinällään ole mitään väärää ja olenkin nähnyt kauniita vaaleita sisustuksia, joissa mielenkiinto syntyy esimerkiksi erilaisista materiaaleista ja pintojen vuoropuhelusta. Useimmiten valinnat ovat kuitenkin ihan nättejä, mutta liian varmoja ja näin ollen myös helposti tylsiä. Uskon tietäväni mistä puhun, sillä oma makuni oli vielä muutama vuosi sitten juurikin riskitön ja vaalea, kuten tämän postauksen historiaa huokuvat kuvat vanhasta kodista todistavat.


 Yllä olevan kuvan katsominen särkee jo aika lailla silmiä. Muistan miettineeni raidallisesta matosta, että se on aika huomiota herättävä, mutta ryhdikäs valinta. (Siis todella!) Sitä ennen matto oli nimittäin...vaalea! Aivan kuin maailmassa ei muita värejä olisikaan. Jonkin ajan kuluttua tästä halusin uusia verhot ja taistelin itseni kanssa pitkään ennen kuin uskalsin hankkia valkoisten lirpukkeiden tilalle tummansiniset kappaverhot. Ne olivat niin hyvä ostos, että toivon löytäväni niille paikan myös uudesta kodista. Hurjinta kuvassa on kenties kattovalaisin, joka sekin on itse asiassa miehen ensimmäisestä omasta kodista peräisin.

Olen siis ollut klassinen esimerkki vähän nössöstä sisustajasta, joka pelaa varman päälle. Mistä tämä suomalainen tapa sisustaa sitten johtuu? Osasyy rohkeuden puutteeseen on varmasti mantra, jota tässä maassa ahkerasti toistellaan. "Ei kannata sisustaa liian räikeästi, jotta on helpompi sitten myydä."

Ajatusmalli on ihan hassu etenkin talonrakentajien keskuudessa. Jos talo rakennetaan tai ostetaan omaksi unelmaksi, miksi ihmeessä se sisustetaan jotain toista kuvitteellista ihmistä varten, joka saattaa ehkä kymmenen vuoden päästä kodin ostaa omakseen? Ja silloinkin uusi omistaja mitä luultavimmin haluaa tehdä pintaremontin ja valita uudet pinnat itse.

Moni jättää rohkeat ratkaisut tekemättä kyllästymisen pelossa. Oman tyylin ja maun tunteminen helpottaakin huomattavasti uskaliaidenkin valintojen tekemistä. Itse tunnistan nappivalinnan siitä, että se saa minut suorastaan hyppimään riemusta. Jos jokin idea vain ihastuttaa, tulen mitä todennäköisimmin kyllästymään siihen ennemmin tai myöhemmin. Jos oma tyyli on vielä hakusessa, värejä ja kuoseja voi myös käyttää sellaisissa paikoissa, jotka on helppo tarvittaessa vaihtaa, kuten tekstiileissä, maaleissa ja tapeteissa. Myös harkinta-aika on hyvä idea, sillä parin kuukautta asiaa makusteltua kyllä tietää onko jokin idea edelleen yhtä hyvä vai onko innostus haalistunut.

Oman kodin tehtävä on ilahduttaa ja energisoida asukkaitaan, eikä miellyttää muita ihmisiä. Persoonallisia ja rohkeita ratkaisuja on ulkopuolisenkin ilo ihailla, vaikka ne eivät omaan kotiin koskaan sopisikaan. Jokin aika sitten näin eräässä esittelytalossa upean mosaiikkiseinän kylpyhuoneessa. Laatoissa koreili läpinäkyvää lasia, peiliä ja harmaan sävyjä. Kokonaisuus oli todella näyttävä ja suomalaiseen sisustustyyliin nähden hyvinkin rohkea, mutta joka tapauksessa upea, ylellinen ja toi mieleen jalokivet. Voin vain kuvitella miten iloisia ja tyytyväisiä asukkaat ovat uskaliaasta ratkaisusta, joka osoittautui todella onnistuneeksi. Lisää tällaista rohkeutta suomalaisiin koteihin!

Mitä mieltä te muut olette? Onko suomalaisten sisustajien helmasynti varman päälle pelaaminen ja värittömyys?


Rakkaudella,
Sari

12 kommenttia:

 1. Kyllä, mun silmään suomalaisissa ja yleisestikin skandinaavisissa kodeissa on liian valkoista. Ei nyt tarvita mitään sateenkaariseiniä mutta vähän rohkeampaa saisi olla. Vaaleat kuosit, vaaleat sohvat ja siinä vieressä vielä valkoinen maljakko. Väriläiskät toisivat juuri sitä kaivattua persoonallisuutta :) Saa sitten nähdä, kuinka kauan nykyinen sisustustyyli on vallalla ja mikä on seuraava trendi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleuskin vielä toimii, jos on yhdistelty esim. pintoja, materiaaleja, itse tehtyä, perittyä tai mitä hyvänsä, joka kuvastaa juuri asukasta. Väriläiskätkin voivat olla vaikkapa maanläheisiä murrettuja sävyjä tai pastellisia, jotka tuovat kontrastia ja ryhtiä vaaleuteen. Katsotaan minne suunta on menossa. :)

   Poista
 2. Plissua on ja aina jotenkin sykähdyttää, kun joku on keksinyt oman tavan tai pikku lisän maustaa valitsemaansa tyylisuunta. Sellaiset tyylipuhtaat toinen toisiaan jäljittelevät kloonikodit ovat jotenkin ei yhtään mielenkiintoisia. Itse en vierasta värejä ja uusi koti tulee myös näyttämään sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ilo aina nähdä, kun koti on selvästi tavalla tai toisella asukkaansa näköinen ja varsinkin, jos siellä on kivoja oivalluksia. Ne inspiroivat itseäkin. :)

   Poista
 3. Kyllä täytyy sanoa, että olen pitkään miettinyt voivatko musta, harmaa, valkoinen ja beige todella olla niin monen ihmisen lempivärejä. Itse sisustan varmasti hyvinkin valtavirrasta poiketen ja ymmärrän hyvin jos oma kotini kauhistuttaa ihmisiä :D Toivoisin kuitenkin, että ihmiset toisivat uskaliaammin omaa persoonaansa sisustukseen. Toki olen sitä mieltä, että jos viihtyy vaaleassa kodissa sisustaa sen sitten niin, pääasia on että asukkaat itse viihtyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että monet ihailevat teidän värikästä kotia (kuten minä), mutta varmasti moni voi kokea vaikeaksi lähteä käyttämään värejä ja yhdistelemään niitä omassa kodissa. Aloittaminen on se vaikein juttu. En ole itsekään mikään värivirtuoosi ja välillä joutuu testailemaan ja pohdiskelemaan hetken, että löytää itseään miellyttäviä värikomboja tiettyihin tiloihin. Rohkeutta värit vaativat, mutta paljon iloa ja inspiraatiota niistä saa, kun omat suosikit löytyy. :)

   Poista
 4. Varsinkin on vaikea löytää sisustusblogeja, joissa kodit olisivat oikeasti persoonallisia ja asujiensa näköisiä. Vaalea kotikin voi olla kaunis, mutta kun kaikilla vielä tuntuu olevan sama string-hyllykkö ja tietty matto alkaa näiden kotien "persoonallisuus" vesittyä. Onneksi ulkomaisista blogeista löytyy erilaisuutta ja räväkyyttä (kyllä tietty joistain kotimaisistakin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää, että olen viime aikoina tuntenut blogimaailman suhteen samoin. Ilahdun hurjasta aina, kun löydän suomalaisen sisustusblogin, jossa on persoonallinen ote ja mielenkiintoisi oivalluksia. Niitä jääkin sitten lukemaan mielellään. :)

   Poista
 5. Kyllä,suomalaiset kodit on liian värittömiä ja arasti sisustettuja!
  Itse en tunnu löytävän sellaista sisustusblogia,mitä innolla haluaisin seurata,koska valtaosa tosiaankin on sitä samaa väritöntä massaa ja liian toistensa kaltaisia.
  Pinterestissä nykyään mieluiten katselen sisustuskuvia ja sielläkin huomaa heti eron suomalaisten ja ulkomaalaisten sisustuksien välillä.
  Toivoisinkin,että myös meillä rohkeammat sisustus ideat lisääntyisivät!
  Pidän myös hassuna sitä ajatus tapaa,että remonttia tai sisustamista tehdään sillä ajatuksella,että koti olisi helpompi myydä joskus tulevaisuudessa...kyllä se pitäisi ajatella nykyisten asukkaiden kannalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinterestistä taidan itsekin löytää ne parhaimmat inspiraatiot. Hassua, ettei niiden vaikutus näy suomalaisessa kodeissa yhtä paljon kuin esimerkiksi häiden suunnittelussa, johon Pinterest vaikuttaa todella näkyvästi myös täällä meillä. Ehkäpä muutosta on tähänkin tulossa. :)

   Poista
 6. Yhdyn kommentteihin! Itse olen miettinyt paljonkin sitä, mikä niissä valkoisissa kodeissa miellyttää ja miksi juuri ne ovat niitä seurattua bloggari-koteja. Ehkä ne ovat niitä unelma-koteja, joissa silmä lepää ja "tavikset" haaveilevat niiden puhtaudesta ja raikkaudesta? Persoonallisia koteja on minun mielestäni niin paljon ihanampaa katsoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tarttui etenkin Facebookissa tuohon vaaleuteen, vaikka omasta mielestäni vaaleakin koti voi olla mielenkiintoinen, jos siellä näkyy asujan persoona oivalluksina, materiaaleina, itse tehtyinä juttuina tai vaikka perintöhuonekaluina. Vaaleuteen kuitenkin helposti hukkuu persoona, jos nämä mielenkiintoisen sisustuksen kulmakivet uupuvat. Lopputuloksena kodit sitten muistuttavat toinen toistaan. Toisaalta on sekin todettava, että tietyt asiat toistuvat myös blogikodeista toiseen. Siihen sorrun varmasti itsekin. :)

   Poista