Taru kukkaron herrasta - 6 vinkkiä arjen budjetointiin

Taru kukkaron herrasta - 6 vinkkiä arjen budjetointiin


Viimeisen puolentoistavuoden aikana olen löytänyt itsestäni järjestelmällisen puolen, jonka seurauksena esimerkiksi komeroiden sisältö ja shoppailutavat ovat menneet uusiksi. Vaikka arjenhallintatapani ovat muuttuneet kovin ja minusta tuntuu, että langat ovat enemmän käsissäni, on yksi osa-alue, jonne järjestelmällisyyttä on ollut vaikea hivuttaa. En ole himoshoppaaja ja säästän ahkerasti, mutta silti oman talouden hallintani on ollut ehkä hieman... noh, fiilispohjaista ja vähemmän suunnitelmallista. Auts. Onpa noloa myöntää.

Tähän tuli muutos alkusyksystä, kun aloin käyttää bullet journalia. Aluksi erilaiset rahankäyttöä, laskuja ja ostoksia seuraavat trackerit vaikuttivat tylsiltä, mutta ääni muuttui kellossa, kun aloin itse pohtia minne rahani oikein mahtavat mennä. Laskettuani kuukauden pakolliset kulut yhteen, jäi summa melko kauas siitä, mitä tilille kuukausittain rapsahtaa. Jonnekin tuo luvuista jäävä erotus kyllä aina katoaa, sillä monelle ihmiselle tyypilliseen tapaan ennen palkkapäivää kukkaron pohjalla ei enää montaa kymppiä kilise. Myös tähän asiaan halusin muutoksen. En shoppaile vaatteita, enkä edes juuri sisustustuotteita, joten rahojen oli pakko valua ruokamarketteihin ja ulkona syömiseen. Siis useampi satanen kuukaudessa ruokaan pelkästään minun kukkarostani! Voisin vannoa, että mieheltä kuluu ainakin tuo sama määrä rahaa vastaaviin kohteisiin.

Googlettelin nopeasti erikokoisten talouksien ruokakuluja ja olin pudota tuolilta, kun tajusin meidän kahden aikuisen kuluttavan ruokaan saman verran rahaa kuin viisihenkinen lapsiperhe. Tässä kohtaa iski melkoinen kulutushäpeä. Onneksi tiesin heti, mitä tekisin asialle.


Alkujärkytyksestä selvittyäni aloin rakentaa budjettia ja suunnitella paremmin ruokaostoksia. Tulimme nopeasti siihen tulokseen, että me molemmat nostamme käteistä tietyn summan jokaisen viikon alussa ja tuolla summalla (meidän kohdallamme 50 e) ostamme sen viikon ruokatarvikkeet ja muut päivittäisostokset. Käteinen on helppo, sillä sitä on konkreettisesti tietty määrä ja yhdessä ostoksilla käydessä voimme myös heittää rahat yhteen ostaessamme isomman satsin ruokaa. Ensimmäiset kokemukset ovat olleet innostavia. Viidelläkympillä pärjäsi mainiosti, kun ruokaostokset tuli mietittyä etukäteen. Ratkaisulla oli myös muita positiivisia sivuvaikuksia. Olemme syöneet enemmän kotiruokaa ja tehneet isomman satsin samaa ruokaa parille päivälle. Ruokaa menee näin myös vähemmän hukkaan. Myös kaupassakäynnit ovat vähentyneet, eikä ylimääräisiä hutiostoksia tule tehtyä, sillä ostokset ovat suunniteltu kattamaan useamman päivän tarpeet. Entäs ne ravintollassa käymiset? No, käymme edelleen syömässä ulkona, mutta yhä useammin treffi-illaksi kelpaa itse tehdyt tortillat ja leffa kotosalla.

Onko budjetointi sitten tylsää? Ei todellakaan! Odotan innolla palkkapäivää nykyään myös sen vuoksi, että saan tehdä uuden kuukausilaskelman bullet journaliini (lue lisää täällä). Kuvista näet, että merkkaan ylös niin budjetoidut kuin toteutuneet summat. Olin esimerkiksi ensimmäiselle kuukaudelle budjetoinut lemmikkimarsujen tarvikkeisiin 50 euroa, mutta eihän se riittänyt millään. Voit siis aluksi löytää arjestasi yllättäviäkin rahareikiä. Budjetti ei saa koskaan olla tiukka ja viimeiseen euroon venytetty. Aina tulee vastaan yllättäviä ostoksia ja hauskoja menoja. Juuri näille menoille budjetoin aina erikseen sopivan summan. Olen varmasti onnellisempi viettämässä iltaa kavereiden kanssa ulkona kuin istumassa säästöpossun päällä. Käytän mieluummin hauskanpitoon ja ostoksiin budjetoitua erillistä summaa kuin lipsun liian tiukasta budjetista. Tämä kaikki kuitenkin vaatii itsetuntemusta, joten alkuun kannattaa ottaa napakka ote omasta rahankäytöstä.

Miltä kuulostaa? Tässä vielä lopuksi muutamia vinkkejä, jotka olen itse tämän kokemuksen myötä kokenut hyödyllisiksi.


6 vinkkiä budjetointiin

Peruskaava
Laske ja tarkista tiliotteesta ja laskuistasi joka kuukausi toistuvat kulut. Näin luot kuukausibudjetillesi pohjan, johon lisäät sitten kuukausittain vaihtelevat tiedot. Tästä syntyy sinun oma peruskaavasi. Omassa bullet journalissani jokainen kuukausibudjetti säilyy tallessa ja voit palata niihin tarvittaessa uudelleen.

Ennakointi
Käsi ylös kuinka monen kukkaro kokee ikävinä iskuina odottamattomat yllätykset, kuten synttärilahjojen ja autohuoltojen maksut. Oikeastihan nämä kulut eivät ole yllätyksiä, sillä kummilapsen synttärit ja auton vuosihuollot saapuvat joka vuosi samaan aikaan. Merkkaa ylös kaikkien vuosittaisten isompien menoerien ajankohdat ja lisää ne sitten oikeaan kuukausibudjettiin. Näin voit jo kuun alussa suunnitella millaisia summia kuluu muuhun kuin peruselämiseen.

Rajoitukset ovat vapautta
Monet kokevat budjetoinnin aluksi rajoittavana. On ikävää olla kasvokkain omien kulutustottumusten kanssa ja vielä ikävämpää on aluksi rajoittaa omaa kulutustaan. Paljon hauskempaa olisi aina vain ostaa sitä mitä haluaa juuri silloin kun tekee mieli. Budjetointi ei kuitenkaan tarkoita oman vapauden rajoittamista. Tärkein budjettiin ja menojen ennakointiin liittyvä vaikutus on stressin väheneminen. Tiedät konkreettisesti minkä verran rahaa menee laskuihin ja voit hoitaa ne samantien pois alta, sillä rahat on jo valmiiksi niitä varten budjetoitu. Pienen harjoituksen myötä huomaat, että tilillä on rahaa myös juuri ennen palkkapäivää ja yllättävät kulut eivät venettä juuri keikuta. Jo se itsessään on vapautta.

Puskurirahasto
Moni käyttää isompiin ostoksiin luottokorttia ja laskua maksetaan sitten pikkuhiljaa pois. Säästössä ei välttämättä ole juuri mitään, vaikka pahan päivän varalle tulisi aina olla parin kuukauden tulojen verran rahaa. Budjetoi siis aina myös rahaa säästöön ja siirrä ne erilliselle tilille heti palkkapäivänä. Isoin virhe on tehdä katteeton lupaus laittaa säästöön rahaa "sen verran kuin sitä jää sitten kuun lopussa yli". Puskurirahasto estää putoamasta tyhjän päälle silloin, jos elämä tarjoaa ikäviä yllätyksiä.

Älä unohda laatua
Ruokaostoksilla kannattaa pysyä tarkkana, sillä pelkkiä hintoja tuijotellessa voi helposti tehdä ruokavaliostaan hyvin epäterveellisen. Suosi mahdollisuuksien mukaan kotiruokaa, isompia satseja ja tuoreita elintarvikkeita. Olethan kuullut myös REKOsta?

Älä unohda hauskuutta
Budjetointi voi olla myös hauskaa ja kivaa. Koristele ja tee budjetistasi juuri sinun näköisesi! Kun budjetin tekeminen tuottaa sinulle iloa, siitä tulee mukava osa arkea.

+Ekstavinkki: Kilpailuta!
Tein uuden sopimuksen kännykkääni ja sain itselleni paremmin sopivan sopparin puolet halvemmalla kuin vanhan! Olin kovin tyytyväinen, enkä vähiten siksi, että näin heti mielessäni miten saisin viilata kännykkää varten budjetoitua summaa pienemmäksi. Mieti millaisia kuluja sinulla on kuukausittain ja olisiko aika päivittää niitä.


Tsemppiä oman talouden hallintaan!

Rakkaudella,
Sari

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, kiitokset tästä! Paljon olisi parannettavaa omankin talouden hallinnassa...

  VastaaPoista
 2. Kyllä täytys itekin ryhtyä etenkin menojaan seuraamaan.

  VastaaPoista
 3. Moikka, löysin blogisi sattumalta ja kiinnostuin tästä bujo-hommasta. Myydäänkö jossain erikseen pikku pilkkuista paperia helpottamaan suoraan kirjoittamista/piirtämistä?

  Nimimerkillä aloittelija -85 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kyllä vain, ainakin Leuchtturmilta löytyy pilkullinen (dotted) vaihtoehto, mutta edullisemman vaihtoehdon löytää esimerkiksi Tigerista. Liity ihmeessä Facebookin kalenteriryhmiin. Sieltä löydät lisää vinkkejä. :)

   Poista
 4. Tuo käteisbudjetti omiin viikkomenoihin on hyvä idea! Siitäkin olen samaa mieltä, että "laitan kuun lopussa säästöön sen mitä tilillä on" ei toimi. Mitä nopeammin palkkapäivän jälkeen siirtää säästösumman syrjään, sitä parempi. Paras olisi, jos tuota summaa ei ehtisi nähdä ollenkaan ;) Hyviä ideoita sinulla kaiken kaikkiaan, kiitos. Löysin blogisi liityttyäsi Åblogeihin ja olen nyt kahlannut postauksiasi läpi. Tervetuloa mukaan Åbloggareiden joukkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Olen aivan täpinöissäni Åblogeista. :) Kiva, että olet tullut lueskelemaan blogiani.

   Poista