Mikä on bullet journal? {Arki järjestykseen sivu kerrallaan}


Viikkoaukeama


Bullet journal eli bujo, joko olet kuullut siitä? Jos kaipaat hieman järjestystä arkeesi, on tässä loistava tapa rentoutua vaikka nyt viikonloppuna ja viettää tuottavaa minä-aikaa.

Itse hurahdin kalenteriharrastukseen kesällä ensin kalenterikansien ja -pohjien myötä, mutta pian aiheeseen tutustuttuani vaihtui kalenteriksi laadukas Leuchtturm 1917 -muistikirja, josta tein itselleni bullet journalin. Mikä bullet journal sitten oikein on?

Bullet journal on kalenteri, planneri, päiväkirja, muistilista ja taideteos. Tai mitä hyvänsä näistä sen haluat olevan. Bullet journalissa parasta on sen tarjoama vapaus, sillä luot itse omat kalenterisivusi, viikko- ja kuukausiaukeamasi ja tehtävälistasi haluamallasi tyylillä bullet journalin sivuille. Osa käyttäjistä suosii minimalistista tyyliä; pelkkä muistikirja ja hyvä kynä riittävät. Toisille (kuten minulle) kyse on myös tietyllä tapaa art journalista, sillä koristelen sivuja usein runsaasti. Koristelu voikin olla aivan yhtä tärkeää kuin kirjoitettu sisältö. Koristeluun sopivat niin tarrat, vesivärit kuin washiteipit. Mistä vain pidät! Toiset saattavat myös käyttää valmiita pohjia tai sivuja, joita lisäävät bullet journaliinsa. Bullet journalin oleellisin tehtävä on kuitenkin sen käytännöllisyys, sillä sen on tarkoitus auttaa sinua hallitsemaan, organisoimaan, seuraamaan ja tallentamaan arkeasi niillä tavoilla, jotka sopivat juuri sinulle.

Mitä bullet journalin sivuille sitten voi laittaa?

Viikko- ja kuukausiaukeamat
Viikko- ja kuukausiaukeamat ovat bullet journalin ydin. Ne voi muotoilla haluamallaan tavalla ja erilaisia pohjia on varmasti yhtä monia kuin bullet journalin harrastajia. Oman suosikkinsa löytää kokeilemalla ja testailemalla. Itse myös vaihtelen aukeamien tyyliä sen mukaan millainen viikko minulle on tulossa ja mille tarvitsen eniten tilaa.

Päiväkirjasivut
Mikään ei estä yhdistämästä päiväkirjaa ja bullet journalia. Näin voit säilöä myös muistoja ja ajatuksia muistikirjan sivuille.

Tehtävälistat
Tehtävälistat voivat olla viikko-, kuukausi- tai jopa vuosikohtaisia. Omia tehtävälistoja voi tehdä vaikkapa siivoustöistä tai haasteista.

Trackerit 
Trackereillä voi seurata ja pitää kirjaa mistä tahansa. Kyseessä voi olla säästökohde, vauvan painonkehitys, omat mielialat, liikunta, terveydentila (kuten päänsäryt), opintojen eteneminen tai vaikkapa sää.

Index
Sisällysluettelo on todella kätevä parisataasivuisessa muistikirjassa. Laadukkaimmilla merkeillä sisällysluettelo löytyy valmiiksi alkusivuilta.

Key
Monet käyttävät bullet journalinsa alkusivulla avainta (key), jolla määritellään omien merkintöjen luonne. Erilaiset merkinnät toimivat koodina esimerkiksi tehtävälle, tapaamiselle tai niiden peruuntumiselle.

Some
Erityisesti yrittäjille ja bloggaajille suosittelen sosiaalisen median käytön suunnittelua. Postauksen ja päivitykset voi merkata ylös esimerkiksi viikon tai jopa kuukauden etukäteen. Trackerillä voi seurata omaa aktiivisuuttaan sosiaalisen median eri kanavissa.

Oma talous
Bullet journal on loistava tapa pitää oman taloudet langat käsissä. Tästä kerron erillisessä postauksessa lisää

Listat
Listoja voi tehdä mistä tahansa, kuten lukemistaan kirjoista, suosikkielokuvista tai lähipiirin syntymäpäivistä. Nämä ovat hauskoja lisäyksiä bullet journalin sivuille ja niiden avulla tutustuu itseensä hieman paremmin.

Välilehdet
Välilehtiä voivat olla esimerkiksi kuukausien aloitussivut. Niillä ei välttämättä ole erityistä toiminnallista tehtävää, mutta ne jaksottavat mukavasti bullet journalin sivuja.

Säästötracker

Tärkeintä bullet journalia käyttäessa on kuitenkin se, että sinun bullet journalisi on sinua varten ja se saa olla juuri sellainen kuin sinä haluat sen olevan. Onnistuneinta bullet journalin käyttö on silloin, kun se auttaa pitämään arjen hyvin rullaavana, helpottaa muistamaan asioita ja tarjoaa omaa aikaa suunnittelun parissa. Bullet journalista ei kuulu stressata, eikä sen kuulu aiheuttaa lisäpaineita arkeen. Itseltäni on jäänyt joskus kokonaisia viikkoaukeamia käyttämättä, mutta mitäpä tuosta!Liity kalenteriaddiktien joukkoon ja inspiroidu Facebook-ryhmissä ja Instagramissa. Itse postaiselen enemmän kalenteriharrastuksesta Design Sarandia -blogissa.
Alla linkkejä Facebook-sivuille:
Design Sarandia 
Planner Lovers Finland
Kalenterimania
Bullet Journal Junkies

Rakkaudella,
Sari

  1. Bujosi näyttää ihan tavattoman ihanalta. Kiva idea tuo akvarellien käyttö. Pitää itse kokeilla kalenteriini jotain tuon tapaista.

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Kannattaa kokeilla itsekin. Tämä on tosi kivaa hommaa. :)

      Poista