5 väitettä rakentamisesta (ja miten niistä selviää)

5 väitettä rakentamisesta (ja miten niistä selviää)


Ei kannata rakentaa. Kaikki menee.
Menee ikä ja terveys, vapaa-aika, parisuhde ja jäljelle jää vain iso asuntolaina.
Sänkyyn kaadutaan iltaisin puolilta öin ja kotona keskustellaan lähinnä riidellen ja silloinkin lattialaatoista. Budjettiylityksistä stressatessa pullistuu viimeinenkin suoni päästä. 

Kuulostaako tutulta? Tämä on aika tyypillinen tapa, jolla omakotitalon rakentamisesta haaveilevia pelotellaan, eikä vähiten itse rakentajien toimesta. Rakentaminen ei ole kaikkia varten ja jos elämäntilanne ei anna periksi rakennusprojektin tuomille haasteille, on soppa aika lailla valmis. Minäkään en voi väittää, etteikö kulunut vuosi olisi tarjoillut roppakaupalla haasteita ja räjähdysalttiita hetkiä. Nyt kun alamme olla oman projektimme kanssa jo voiton puolella, uskallan siitä huolimatta kumota muutaman raksamyytin - ja ehkä vahvistaa pari muuta. 


1. Rakentaminen pilaa parisuhteen

Rakentaminen vie aikaa ja se on automaattisesti pois kaikesta siitä, mitä aiemmin tehtiin vapaa-ajalla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että romantiikka ja hauskuus katoaisivat elämästä. Meidän raksalla nauretaan, jutellaan, lauletaan ja pussaillaan. Onpa siellä tanssittu ja leikitty hippaakin. Tämä kaikki onnistuu vain, jos parisuhteeseen tietoisesti panostaa koko raksaprojektin ajan. Yhteistä vapaa-aikaa voi olla vähemmän, mutta se tulee käyttää sitäkin huolellisemmin. Treffit ja elokuvaillat ovat ehdoton vastapaino rakennusprojektille. 

Ideaali tilanne on se, että molemmat osallistuvat sekä rakentamiseen että kodin hoitamiseen. Sukset voivat mennä helposti ristiin siinä kohtaa, kun parisuhteen osapuolet elävät eriytettyjä elämiä, eikä toisen ongelmiin ole kunnon tartuntapintaa. Rakentaja voi joutua kantamaan kaiken taakan uuden kodin valmistumisesta, kun kotona toinen hukkuu pyykkivuorien alle. Yhteistyössä on voimaa ja raksalla puuhailu on loistava mahdollisuus hitsautua vielä paremmaksi tiimiksi. 


2. Rakentaja on aina aikataulusta jäljessä

Jokainen on varmasti kuullut tarinoita rakentajista, jotka hikihatussa ja väsymyksen kyyneleet poskilla valuen levyttävät, eristävät ja laatoittavat yötä myöden saadakseen hommat aikataulun mukaisesti valmiiksi. Viimeistään muuttopäivää ennen rykäistään sellainen vauhti päälle, että muuton jälkeen voisi nukkua kaksi viikkoa putkeen.

Me emme ole aikataulusta jäljessä, sillä meillä ei ole aikataulua. Virallinen deadline on juhannus, mutta alusta asti on ollut aika lailla selvää, että pääsemme muuttamaan ennen sitä. Me teemme työn itse, joten vastineeksi olemme saaneet vapauden päättää itse aikataulutuksesta. Toki me pohdimme milloin muuttopäivä koittaa ja yritämme arvioida jäljellä olevaa työmäärää ajallisessa mielessä. Siitä huolimatta vastaamme muuttopäivän tiedustelijoille, ettemme tiedä milloin talo on valmis. Paiskimme hommia raksalla niin reipasta tahtia kuin ehdimme ja jaksamme, emmekä saisi taloa yhtään sen nopeammin valmiiksi, vaikka merkkaisimmekin jonkin tavoitepäivämäärän kalenteriin. Stressitasomme saisimme sen sijaan nousemaan sillä konstilla alta aikayksikön. Mistä pääsemmekin seuraavaan aiheeseen...


3. Rakentaja on aina stressaantunut

Rakentajan on tärkeää tuntea omat rajansa ja tietää milloin on aikalisän paikka. Ei ole mitään järkeä rehkiä väkisin rättiväsyneenä illasta toiseen, kun parin päivän levon jälkeen jaksaa taas ihan uudella innolla paiskia töitä. Ja virheitäkin tulee silloin tehtyä vähemmän.

Itselläni jaksaminen menee selvästi kausittain. Välillä olen monta päivää putkeen raksalla kaikkien muiden töiden ohella. Toisinaan voi kulua monta päivää, etten ehdi tai jaksa tontille. En jaksa tuntea kauaa huonoa omaatuntoa, sillä pieni tauko tekee motivaatiolle ihmeitä. Sen sijaan mies ehti kesällä oppia kantapään kautta milloin on aika hidastaa tahtia. Tasapaino työn, huvin ja levon välillä onkin raksajaksamisen salaisuus.


4. Budjetti ylittyy aina ja kaikkialla

Budjetti ylittyy varmasti aina... mutta ei välttämättä kaikkialla! Unelmakotiaan rakentaville iskee helposti ahneus ja halu toteuttaa kaikki kotiin liittyvät unelmat hinnasta viis. Tosiasia on se, että useimmat meistä saavat pankista lainaa vain tietyn summan verran ja sillä hinnalla talo tulisi saattaa valmiiksi asti. Budjettilaskelmat ovat siis aivan ehdoton ohjenuora, jotta kolikot pysyvät edes jollain tavalla hyppysissä ja järki päässä. Niiden avulla on myös mahdollista pihistää ja panostaa tarpeen mukaan. Meidän budjettimme on ylittynyt sekä tarkoituksellisesti ja pakon sanelemana tietyissä osin projektia, mutta vastaavasti olemme saaneet nipistettyä kustannuksia muissa osin.


5. Rakentaminen on ihan kamalaa, tylsää ja täynnä vastoinkäymisiä

Harvassa ovat ne omakotitalon rakentamisesta haaveilevat, joille tärkeintä on matka, eikä se lopussa häämöttävä palkinto; oma talo. Pattingit, naulapyssyt ja suojaputket ovat edelleenkin mielestäni melko tylsiä ja varmasti moni teistäkin voisi tämän allekirjoittaa. Mutta oppiminen ei ole tylsää. Se lisää tietoa, itsevarmuutta ja oma-aloitteisuutta. Oman kädenjäljen ihailu on myös aika riemukasta puuhaa, kun kyse on kokonaisesta talosta.

Rakentaminen on ehdottomasti projekti, jota kannattaa elää päivä ja vaihe kerrallaan, eikä kysellä koko ajan "ollaanko jo perillä". Jos projektia ajattelee joka päivä valtavana kokonaisuutena, tulee työtaakasta nopeasti myös suunnaton. Kannattaa siis suunnitella pitkälle, mutta töitä paiskiessa keskittyä vain käsissä oleviin töihin.

Me olemme edelleen sitä mieltä, että kaikista kiukkuhetkistä huolimatta oman talon rakentaminen on meille edelleen positiivinen kokemus. Toivomme, että se säilyy sellaisena myös talon valmistumiseen saakka.Millaisia ennakkoluuloja tai kokemuksia sinulla on rakentamisesta?
Onko oman talon rakentaminen haave vai painajainen?

Rakkaudella,
Sari

2 kommenttia:

  1. Kyllä moniin ennakkoluuloihin on törmännyt raksa-aikana. Varsinkin kun vielä on useampi lapsikin tässä menossa mukana, niin moni taitaa pitää koko hommaa pähkähulluna. Toki raksa-aikaan mahtuu niitä rankkojakin hetkiä, mutta en menis väittämään etteikö niitä olis niilläkin jotka ilman lapsia rakentaa. Minä ainakin olen nauttinut tästä raksa-ajasta täysillä, mutta nyt voin sanoa että tämä on viimeinen talo joka rakennetaan! Ehkä siksikin, koska rakennamme vihdoin sitä unelmien taloa, maailman ihanimmalle paikalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! :) Itsekin muistutan välillä itseäni ja miestä siitä, että tämä on THE RAKSAVUOSI ja se eletään vain kerran (toivottavasti). Ja siksi siitä täytyy yrittää ottaa kaikki irti. :)

      Poista