Ensikokemukset raksamimminä - ja pari vinkkiä muille


Rakennusprojektia on takana nyt noin kuukauden verran ja ajattelin hieman koota ja jakaa tähän mennessä kertyneitä ajatuksia talon rakentamisesta. Käytännön osalta oma osallistumiseni on selkävaivojen vuoksi jäänyt pintaraapaisuksi, mutta olen silti yrittänyt heilua raksalla, pitää itseni tilanteen tasalla ja kuvannut työvaiheita. Suoraan sanottuna tähän asti tehdyissä työvaiheissa olisin ollutkin lähinnä tiellä, sillä niin näppärästi ammatti-ihmisiltä homma on sujunut. Valua varten tehty raudoitus on nyt siis valmis ja seuraavaksi laudoitus tuplataan. Sitten päästäänkin valamaan ja sen jälkeen saadaan ontelolaatat koko komeuden päälle.

Tässä vaiheessa ajattelin koota joitakin tähän mennessä mieleen nousseita vinkkejä ja neuvoja talon rakennusta aloittaville tai sitä suunnitteleville.


SUUNNITTELUN RYTMITYS

Rakennuslupaa odotellessa tuntui siltä, ettei suuunnittelun osalta tapahtunut suurien linjojen, kuten pohjapiirustuksen ja rakennusten paikkojen päättämisen jälkeen mitään, eikä yksityiskohtien suunnittelu tuntunut oikein ajankohtaiselta. Rakennusluvan kolahtaessa postiluukusta pitikin melkein yhdessä yössä tietää kaikki pistorasioiden paikoista ulkovalaistukseen ja ajopihan kokoon ja muotoon asti. Melkoinen ajopiha siitä muuten tulikin, vaikka pienensimme sitä kahteen otteeseen. Viikonloppuna tontilla oli seitsemän autoa, eikä tehnyt vielä edes tiukkaa! Älkääkä kysykö kuinka paljon sorat tulivat maksamaan.

Pointtini on kuitenkin se, ettei suunnittelun osalta kannata himmailla ja ajatella, ettei yksityiskohtia tarvitse vielä miettiä. Kyllä tarvitsee, sillä rakennatte kotia, ettekä vain taloa. Meillä esimerkiksi juuri poistettiin haaveilemani vitriinikaapin vuoksi yksi kiinteä kaappi kodinhoitohuoneesta ja sen vuoksi siirrettiin pesukoneiden paikkaa. Tämä oli oleellinen tieto sähkösuunnittelijalle, joka juuri nyt viimeistelee kuviaan.



LASKUT JA HANKINNAT

Raksablogeissa usein varoitellaan, että nelinumeroisten laskujen maksaminen voi tuntua alkuun aika inhalta. Isommassa mittakaavassa moni summa on kuitenkin vain murto-osa rakentamisen kokonaiskustannuksista, joten nikotteluun on kai turha tuhlata aikaa. Lisäksi näin alkuvaiheessa kustannukset syntyvät isoista kokonaisuuksista, kuten maanrakennustöistä, piirustuksista ja paalutuksesta. Isoja laskuja tipahtelee postiluukusta siis ensimmäisenä. Karkean arvion mukaan perustuksiin kuluu 1/3, toinen osa runkoon ja kolmas sisustukseen, mikä on hyvä pitää mielessä. Meillä on projektissa mukana kustannusten perusteella päivitettävä excel-taulukko, jota suosittelenkin kaikille rakentajille.

Suunnittelun rytmitykseen liittyen neuvoisin levittämään sisustukseen uppoavia kuluja koko rakentamisen ajalle, ellei siihen ole varattu todella riittävää osaa budjetista. Tällä tarkoitan sekä kiinteitä sisustusratkaisuja, pintamateriaaleja että huonekaluja. Mikäli varastointitilat antavat myöten, suosittelen miettimään ja mahdollisuuksien mukaan hankkimaan kodin sisustuksen tuotteita jo reilusti etukäteen. Erityisesti suosittelen pitämään silmät auki esimerkiksi nettikirppiksillä ja erikoistarjousten suhteen, sillä ihan käyttämättömiäkin tuotteita voi saada second handinä edulliseen hintaan. Meille tulee joka tapauksessa paljon kierrätettyä materiaalia, joten olen aloittanut metsästyksen hyvissä ajoin. Tähän mennessä meille on hankittu yksi vanha väliovi, vanha pöytä allaskaapiksi sekä vanha ovi sohvapöytää varten. Myös se ihana sininen matto odottelee kaapissa muuttoa. Ja pari viikkoa sitten ostettu työtuoli. Herttinen, meillähän on jo vaikka mitä! Sen sijaan sivu suun on mennyt parikin kivaa keittiönkaappia sekä aivan ihana ruokapöytä.

Mielestäni tällaisten hankitojen tekemistä ei kannata pelätä sen vuoksi, että maku tai mielipide saattaa muuttua matkan varrella. Hyvät ratkaisut ovat hyviä nyt ja viiden vuoden päästä. Itse menen aina fiiliksellä ja hankin vain sellaisia asioita, joista olen ihan satavarma. Valmiiden hankitojen pohjalta jatkan sitten sisustuksen suunnittelua ja uusien ostosten tekemistä. Kukapa ei haluaisi sisustaa ihan upouutta kotia juuri kaikkia unelmia noudatellen? Siihen kannattaa siis varata aikaa ja nippu rahaa.




NE "PIENET" KÄYTÄNNÖN JUTUT

Me olemme siinä mielessä autuaassa asemassa, että perhepiiristä löytyy kokeneita rakentajia, jotka ovat muistuttaneet tarvittaessa tärkeistä asioista. Ihan ummikkorakentaja ei välttämättä tule muistaneeksi sellaisia asioita, kuten työmaakopin, roskalavan ja sähköliittymän hankintaa - ainakaan ennen kuin niitä oikeasti tarvittaisiin. Itse odottelen edelleen, että pääsemme pykäämään ulkohuussin tontille. 

Yksi erityisen hyvä pieni yksityiskohta, jota suosittelen lämpimästi, on piirustusten laminointi. Kuvat pysyvät hyvässä kunnossa, ehjinä, eivätkä haperru edes yllättävän sadekuuron sattuessa. Todella kätevää!



FIILIKSET

Oman talon rakentaminen on tunteikasta puuhaa. Olemme välillä iltaisin seisoneet tulevan sokkelin keskellä ja katselleet huoneiden paikkoja ja näkymiä eri ikkunoista. Siitä huolimatta emme ole vieläkään oikein sisäistäneet, että tässä tosiaan pitäisi asua valmiissa talossa vuoden kuluttua. Ihan hullua! Väsymystä tai tylsistymistä ei vielä ole havaittavissa, vaan alkuinnostuksen voimalla mennään edelleen ja edistyminen on ollut tasaista. Eilen vasta ensimmäisen kerran mietin, että kyllä tässä on ihan samperisti vielä hommaa. Sellaiset ajatukset on parempi ravistaa mielestä miettimällä kuinka paljon tontilla on jo tapahtunut. Siitä tulee aina hyvä mieli.

Myös rakkaus tulevaa kotipaikkaa kohtaan on yllättänyt. En voi tehdä läheskään niin paljon hommia työmaalla kuin toivoisin, mutta missään muualla en silti mieluummin vietä aikaa. Sydän on jo muuttanut ja tehnyt kotiaan tontin saviseen maahan. Se antaa varmuutta silloin, kun vauhdissa hirvittää.

Millaisia vinkkejä tai rakennuskokemuksia muilla on?


Rakkaudella,

Sari

  1. Tulin heti tänne kurkkimaan.

    Minulla on muuten aivan samanlainen ajatus ostojen jaksottamisesta: kun on etukäteen päättänyt mitä haluaa, on tosiaan helpompi pitää silmät auki. HansGrohen keittiönhanan sainkin ostettua 50% alennuksella Kaakelikeskuksen alennuslaarista astetta parempana versiona kuin suunnitelmissa oli ja astetta edullisemmin.

    Toi laminoiminen on aivan huippu vinkki. Muistissa on, miten olen rakennustyömaalla katsonut niitä ryppyisiä, kengänkuvioitua suunnitelmia. Kiva seurata teidän rakennusprojektia kierrätyksen ja ekologisuuden näkökulmasta! /omakotitalo 72:sta tulee myös muoviton

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kuljetaan näin samoilla linjoilla. Rakentamistapoja kun tuntuu olevan niin monenlaisia, että samanhenkisten kanssa on kiva päästä jakamaan kokemuksia. :)

      Poista