Rintamamiestaloelämää


Olen varmasti aiemminkin sivunnut rintamamiestaloasumista blogikirjoituksissani, mutta ajattelin aiheesti riittävän ihan omaksi postaukseksi asti. Muutimme tähän valkoiseen rintamamiestaloon kesällä 2011. Valitsimme kodin ensisijaisesti loistavan sijainnin ja puutarhatontilla sijaitsevan hyväkuntoisen talon vuoksi, mikä osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi. Pidämme remontoinnista tietyissä määrin, mutta tässä kodissa kaikki suuret remontit oli jo tehty ja me saimme keskittyä pintojen päivittämiseen mieleisiksi.

Huoltotoimenpiteitä tällainen vanhempi talo toki vaatii muiden tapaan, mutta työ opettaa tekijäänsä. Viimeisen neljän vuoden aikana kiinnostus ja ymmärrys rakennusteknisiä asioita kohtaan on kasvanut roimasti. Tietotaitoa on ammennettu niin lähipiirin konkareilta kuin rintamamiestaloihin erikoistuneista teoksista ja keskustelupalstoilta. Rintamamiestalot ovat rakenteellisesti hyvin simppeleitä, joten samaa perinteistä linjaa noudattamalla pärjää pitkälle.

Omasta mielestäni rintamamiestaloissa parasta on niiden tunnelma. Me ihastuimme alkujaan kotimme lämpimään fiilikseen ja vierailijoiden kommenteista päätellen muut kokevat kotimme samoin. Taloamme kuvaillaan suloiseksi, rauhalliseksi ja tunnelmalliseksi. Talossa vallitseva lempeä ilmapiiri onkin mielestäni jotain, mitä ei voi ostaa, vaan se kehittyy osaksi talon persoonaa hiljalleen. Varsinaisia persoonia vanhat talot nimittäin ovat ja ne pitävät sisällään joskus myös melkoisia tarinoita. Vieläkin pohdin mitä mahtoi miettiä pieni Aku, joka piilotti pussillisen leluautoja yläkerran lattian alle tai kenen idea oli asetella vanha apteekkipullo kattopaneloinnin taakse. Entä kuka kyllästyi talon kartanonkeltaiseen väriin ja halusi maalata sen valkoiseksi?

Kuistin ruusut viime kesänä

Vielä pari vuotta sitten suhtauduin aika nihkeästi rintamamiestalojen sisustukselliseen modernisointiin. Nykyään olen kääntänyt kelkkani kokonaan, enkä katso karsaasti vanhojen talojen korkeakiiltoisia keittiöitä ja moderneja sisustuselementtejä. Aika kulkee eteenpäin ja mielestäni on vain hyvä, että jokainen sukupolvi jättää oman jälkensä taloon edeltäjien tapaan. Ei näitä taloja rakennettu museoksi, vaan kodeiksi, jotka elävät asukkaidensa mukana. Remontoinnissa on toki hyvä turvautua rintamamiestaloihin sopiviin materiaaleihin ja tekniikoihin, mutta sisustuksen osalta ja ulkonäöllisesti erilaisuus on kaunista. Mielenkiintoisimpia ovat talot, joissa näkyy ajallinen kerrostuma, vanhan arvostus ja nykyisten asukkaiden oma kädenjälki viehättävänä kerroksellisuutena.

Rintamamiestaloissa on edelleen sitä jotain ja olen iloinen, että näitä kauniita oman aikansa tyylin edustajia on näin paljon vielä jäljellä. Rintamamiestalossa asuminen on monelle myös tietynlainen elämäntapa ja sen arvostaminen näkyy myös ahkerana keskusteluna netissä. Rintamamiestalot eivät ole vain taloja. Ne ovat ensisijaisesti koteja.

Millaisia muistoja sinulla on rintamamiestaloista tai asutko sellaisessa kenties juuri nyt?


6 kommenttia:

 1. Tuo kirjahylly! Olen kuumeisesti pohdiskellut, että millainen kirjahylly sopisi omaan kotiin. Tämän nähdessäni tajusin, että kirjahylly ja vitriini voi ihan hyvin olla samassa kalusteessa. :D Mahtavaa. Oletteko teettäneet tuon vai onko valmiskaluste?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hylly on tehty seinästä seinään ns. built-in -mallina. Kirjahyllyt ja vitriini on ostettu Ikeasta ja kehikon mies toteutti valkoisesta vanerista ja listoista. Ei ollenkaan hankala projekti. Kiva tuli ja tykätään itsekin. :)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä! Meillä vain hieman modernisoitu mutta paljon kunnostettu rmt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Taidanpa tulla kyläilemään blogissasi. :)

   Poista
 3. Rintamamiestalot on kyllä ihania, sellainen on minun lapsuudenkoti ja vanhempani vieläkin asuvat sellaisessa :) Hauskaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rintamamiestalo tuokin varmasti monen mieleen mummolan. Ihanaa viikonloppua sinullekin! :)

   Poista