Luostarinmäellä


Olen niin innoissani ollut maalaamassa ja naputtelemassa eteisen lattiaa paikoilleen, että postaus Turun Luostarinmäen käsityöläismuseosta oli aivan unohtua. Olen asunut Turun kupeessa tai Turussa koko ikäni ja voitteko kuvitella, en ole koskaan aiemmin käynyt Luostarinmäellä. Nyt tämä suuri virhe on korjattu ja voi miten iloinen olen, että tulimme vihdoinkin visiteeranneeksi täällä. 

Luostarinmäki on yhtenäinen puutaloalue, joka selvisi vuoden 1827 suuresta Turun palosta. Rajusti edennyt palo pyyhkäisi mennessään yli puolet silloisesta kaupungista, joten Luostarinmäki on ainutlaatuinen paikka historiallisen arvonsa vuoksi. Museona Luostarinmäki on toiminut jo 1940-luvulta lähtien, joten alueen arvo on tunnettu pitkään. Vierailemalla kohteessa ymmärtää myös varmasti miksi. Valokuvat eivät riitä kuvaamaan Luostarinmäen tunnelmaa. Porttien taakse jää nykymaailman kiire ja meteli. Lämpimässä kesäilmassa sekoittui syreenien ja tervan tuoksu. Meiltä kului kevyesti muutama tunti, kun kiersimme pihapiiristä ja talosta toiseen ihailemassa vanhaa rakennusperinnettä, museoesineistöä ja käsityöläisten näytöksiä. Kirjanpainajan työhuoneella saimme aimo annoksen tietoa vanhoista kirjanpainotekniikoista ja -perinteistä. Pääsimme testaamaan myös "ämmänlänkiä" ja ihastelemaan verhoilijan kädenjälkeä. 
Rakennukset olivat toinen toisensa jälkeen kauniimpia ja herttaisempia. Selkeän kartan avulla alueella oli helppo suunnistaa ja selvittää millaista väkeä missäkin tuvassa on asunut ja työskennellyt. Tilojen pieni koko ja kalusteiden käytännöllisyys olisivat hyväksi opiksi meille nykyihmisille. Pienemmissäkin puitteissa pärjää ja sopu antaa sijaa. Toimivuudella voi korvata monta neliötä. 

Jos olet suunnistamassa Turkuun kesän aikana ja olet kiinnostunut vanhoista taloista, perinteisestä sisustamisesta tai ylipäätään historiasta ja menneen ajan tunnelmasta, on Luostarinmäen käsityöläismuseo ehdoton vierailupaikka. Turusta löytyy myös muita vierailukohteista, joita voin suositella lämpimästi. Jokirannassa sijaitsee minulle erityisen tuttu museo Aboa Vetus & Ars Nova, jonka arkeologisesta kaivausalueesta on tehty maanalainen keskiajan museo. Päärakennuksessa taas pääsee tutustumaan nykytaiteeseen. Lähes naapurissa sijaitsee Turun tuomiokirkko, jossa on hyvä vierailla Aboa Vetuksessa kiertämisen jälkeen. Suosittelen lämpimästi opastetulle kierrokselle osallistumista, sillä maanalainen kaupunki voi olla haastava hahmottaa ensivierailulla. Juuri tänä viikonloppuna vierailu Turkuun on aivan erityisen suositeltavaa, sillä Vanhan Suurtorin ja Aboa Vetus & Ars Novan alueen on täyttänyt keskiaikatapahtuma. 

Turun matkailukohteista ei voi puhua mainitsematta Turun linnaa, jonka käytävien kiertämiseen uppoaa myös kevyesti useampi tunti. Lähempänä keskustaa jokirannasta löytyy myös apteekkimuseo, jonne ajattelimme vielä tehdä vierailun tämän kesän aikana. Siinäpä teille kierrettävää! Ihanaa, että meiltä kotimaasta löytyy matkailukohteita, joissa saa kevyesti kulumaan useamman päivän. Ei tämä Turku ole ollenkaan hullumpi paikka. 

P.S. Jos teiltä löytyy hyviä matkakohdevinkkejä, niin jakakaa ihmeessä.   


2 kommenttia:

 1. Luostarinmäki on ihana paikka! <3 Niinhän se monesti on, että oman kaupungin nähtävyydet jää katsomatta; muualla kyllä tulee mentyä museoihin ja nähtävyyksiin. Muualta muuttaneena olen onneksi käynyt aika monissa lähitienoon ihanissa paikoissa, vaikka paljon on vielä tutustumattakin.

  Itse rakastan myös kartanoita, ja esimerkiksi Louhisaaren linna ja Brinkhallin kartano, jossa Hovimäki on kuvattu, ovat myös tutustumisen arvoisia kohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhisaari onkin tuttu paikka, mutta Brinkhallin kartano on vielä käymättä. Seurasin muksuna innoissani Hovimäkeä, joten tämäkin paikka on ollut listallani jo pitkään. Myös Wiurilassa olisi kiva käydä. :)

   Poista