Kesävierailu Loviisaan

Olimme pari päivää reissussa Uudenmaan alueella ja tarkoituksemme oli lähinnä käydä ihastelemassa Loviisan vanhaa kaupunkia. Kovin sievä tuo kaupunki olikin. Napsin muutamia kuvia, mutta pidin tarkoituksella kameran lähinnä kaulalla roikkumassa, sillä halusin nauttia vanhan kaupungin pysähtyneestä tunnelmasta ja hiljaisuudesta. Paikoin rakennukset ja pihapiirit olivat säilyttäneet vanhan tunnelmansa niin hyvin, ettei portista helmat hulmuten pelmahtava piika olisi yllättänyt ollenkaan. Kadut mutkittelivat ja vanhojen talojen kattoja ja piippuja tuntui välillä näkyvän lomittain valtavasti.


Yksi ihastuttava piirre Loviisassa oli talojen ja rakennusten erilaisuus. Monet erityisesti suuremmat vanhat kaupungit on rakennettu kaavan mukaan ja ne seisovat tiivisti rinta rinnan. Loviisassa näkyi mansardikattoa, rapattua pintaa, pieniä mökkejä, kaksikerroksisia taloja ja pitkiä kadun suuntaisesti kulkevia näyttäviä taloja. Kaikki enemmän tai vähemmän iloisessa sekamelskassa. Kaiken kruunasi tietysti juuri nyt kukkiva syreeni, joka näkyi ja tuoksui melkein kaikkialla.

Loviisassa viehätti myös paikallinen huumori. Monien talojen kadulle osoittavat ikkunat oli koristeltu aivan kuin kadulla kulkijaa varten erilaisin esinein ja asetelmin. Kaupungin infrastruktuuriin liittyviä elementtejä oli naamioitu iloisesti maalaamalla niihin herttaisen mielikuvituksellisia kuvituksia. Eräässä yksityispihassa aukko kuusiaidassa oli peitetty vähän toisenlaisella kuusiaidalla. Tällaiset oivaltavat ratkaisut muistuttavat siitä, ettei kaiken (edes kaupunkisuunnittelun) tarvitse olla niin vakavaa.Mutkitellessamme katuja sattumanvaraisesti huomasimme pienen kyltin, joka ohjasi Kuningattarenkatu 2:ssa sijaitsevaan vanhaa ja uutta tavaraa iloisesti sekoittavaan Krintiin. Liikkeen edessä asiakkaat toivotti tervetulleeksi kukin koristellut vanhat vaunut ja sisältä löytyi lisää erilaisia ihanuuksia. Paikan isäntä oli todella mukava ja tavaraa oli laidasta laitaan juuri sopivasti, tarkkaan valikoidusti. Myös liiketila oli sisustettu kauniisti ja erityisesti keittiön upea tapetti (kuva alempana) miellytti omaa silmää. 

Kuvittelin ottaneeni paikasta enemmänkin kuvia, mutta taisinkin keskittyä enemmän vanhojen löytöjen ihailuun ja ostoksien tekemiseen. Krintistä lähti mukaamme parikin löytöä, mutta ne esittelen hieman myöhemmin. Tätä liikettä ei siis kannata jättää väliin, jos suuntaa Loviisan vanhaan kaupunkiin. 

Suosittelen retkeä Loviisaan erittäin lämpimästi. Loviisa tuntuu jäävän usein Porvoon vanhan kaupungin varjoon, mutta tämäkin pieni kaupunki tarjoaa varmasti yllätyksiä, kun lähtee hieman kauemmas tekemään tutkimusretkiä. Elokuussa järjestettävä Loviisan Wanhat Talot on loistava mahdollisuus päästä tutustumaan näihin ihaniin taloihin aivan sisälle asti. Meidänkin oli tarkoitus vierailla Loviisassa tämän tapahtuman aikaan, mutta aikataulut eivät anna siihen myöden. Ehkä siis ensi vuonna. Tämän vierailun perusteella palaamme Loviisaan varmasti vielä uudelleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti