Vinkit kodin kevennyskuuriin ja kirppismyyntiinValkoinen puutalo on viimeisen kuukauden aikana keventynyt ainakin muutaman peräkärryllisen verran. Muistatteko, kun kirjoitin aiheesta ensimmäisen kerran huhtikuussa? Kyllä yhteen omakotitaloon saa kuulkaa mahtumaan aivan jäätävät määrät turhaa roinaa. Ehkä siksi en olekaan ehtinyt niin paljon viettää aikaa blogien parissa, koska vapaat hetket ovat kuluneet tarpeettomia tavaroita lajitellen. Nyt voisikin olla hyvä hetki jakaa muutamat viime viikkojen aikana keräämäni opit kodin kevennyskuurista.

Tavaroista luopuminen ei ole tehnyt edes tiukkaa, kun säilyttämiselle on asettanut tiukat perusteet. Jos tavara on oikeasti tarpeellinen tai sillä on reilusti tunnearvoa, se saa jäädä. Muussa tapauksessa se päätyy välittömästi johonkin näistä neljästä pinosta: roskiin, kierrätykseen, lahjoituksiin tai kirppikselle. Kierrätykseen viedään niin paperit, metallit, pahvit, lasi kuin elektroniikkajäte ja vanhat kattilat. Tiesitkö, että suuret elektroniikkamyymälät vastaanottavat myös kierrätyselektroniikkaa?

Älä kuvittele käyväsi läpi koko kotia kerralla, vaan etene huoneesta toiseen ja tyhjennä välillä kertyneet roskalaatikot ja vie kierrätys- ja lahjoitustavaraa pois. Näin huomaat kodin keventyneen ilmeen ja vähentyneen tavaramärään, mikä motivoi jatkamaan prosessia. Muista siivotessasi myös järjestellä tavarat, jotka olet päättänyt säästää. Muutoin jätät jälkeesi pienemmän määrän tavaraa, mutta yhtä suuren sotkun ja epäjärjestyksen.

Olen myös päättäväisesti käynyt läpi kaikki sellaisetkin rojulaatikot, joiden tyhjentäminen on tuntunut erityisen työläältä. Yhtään nurkkaa ei jätetä kääntämättä, joten parasta onkin edetä järjestyksessä huone, hylly ja laatikko kerrallaan. Itse olen paljastunut varsinaiseksi askartelutavarahamstraajaksi, sillä erilaisia papereita, leimasimia, nappeja, tarroja, kankaita ja mitä lie on löytynyt laatikkokaupalla. Tällaisista sekametelisopista olen koonnut askartelu- ja tilkkupusseja ja vienyt kirppikselle edulliseen hintaan. Kätevä tapa päästä kerralla eroon isommasta satsista pikkutavaraa.

Kirppispaikalla alkaa muuten kohta kolmas viikko ja tavara on liikkunut tasaisesti. Syitä hyvään kirppismenekkiin on useita. Valitsin lähtökohtaisesti hyvän kirppiksen, jossa on aina asiakkaita ja jonka myyntipaikoille on aina jonoa. Jouduin odottamaan kirppispaikkaani lähes kaksi kuukautta, mutta se kannatti. Jos siis kodin kevennyskuuria suunnittelee vaikkapa kesän ajaksi, on kirppispaikka syytä varata jo nyt. On todella kätevää, kun voi käydä läpi muutamat laatikot ja sen jälkeen viedä myyntiin päätyvät tavarat suoraan kirppikselle. Samalla kirppispaikka tulee siistittyä. Esillepano on muutenkin tärkeää ja pyrin pitämään sekä vaaterekit että hyllyt tasaisesti täytettynä uudella tavaralla menekin mukaan.

Hinnoittelen kirppistuotteeni hyvin edullisesti. Suurimman osan tuotteista myyn 1 euron, 50 sentin ja 20 sentin hintaan. Tarkoitushan on päästä tavarasta nopeasti eroon ja se onnistuu hinnoittelemalla edullisesti. Vaatteet ja astiat liikkuvat hyvin, kun hinta on kohdallaan. Hyväkuntoisiin ja arvonsa säilyttäviin merkkituotteisiin voi laittaa himpun verran korkeamman hinnan, mutta ahneeksi ei kannata ryhtyä tai kirppistavarat saa myyntiajan päätyttyä raahata takaisin kotinurkkiin pyörimään. Fiksumpaa onkin hyödyntää useimmilta kirppiksiltä löytyvää lahjoituslaaria, johon voi myyntiajan päätyttyä jättää myymättä jäädyt tuotteet, joita ei halua kotiinsa enää raahata. Arvoltaan selkeästi kirppishinnan ylittävät tuotteet on parempi myydä vaikkapa Facebookin teemakirppiksillä tai netin myyntipalstoilla.

Tässäpä neuvot, joiden mukaan itse olen omaa kotia käynyt läpi. Jossain vaiheessa aloin jopa miettiä, että olisiko pitänyt ottaa projektista ennen ja jälkeen kuvat, mutta se taitaa olla nyt myöhäistä. Eiköhän hyvä fiilis riitä palkinnoksi, kun tämä urakka on saatu päätökseen. Pian alkaa loma, enkä ajatellut sitä enää käyttää rojun parissa. Loppurutistus on siis meikäläisellä vielä edessä.Tarvitaanko kotiin loppujen lopuksi paljon muuta kuin se oma rakas?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti