Vähemmän taloa, enemmän elämää

Vuosi sitten haaveilin vanhasta maatilan päärakennuksesta suurine saleineen. Pidän niitä edelleen kauniina ja arvostan erityisesti työtä, jota monet tekevät säilyttääkseen nämä arvokkaat talovanhukset. Olemme kuitenkin jo kauan sitten kallistuneet siihen ajatukseen, että meidän unelmiemme koti olisi jotain muuta. Ajatus tästä "jostain muusta" on ehtinyt muuttua, vaihtua ja pikku hiljaa jalostua, eikä ajatus varmasti ole vielä valmis. Yksi erityisesti itseäni inspiroinut idea on liittynyt pieniin taloihin.

Pidän avoimista pohjaratkaisuista ja sen vuoksi nykyisen rintamamiestalomme malli aiheuttaakin välillä harmaita hiuksia. Seiniä tuntuu olevan kaikkialla. Olen kuitenkin oppinut pikkuhiljaa ymmärtämään sen, ettei kyse ole neliömäärästä, vaan siitä miten tilan hyödyntää. Jos olisin tämän sisäistänyt kolme vuotta sitten, olisimme esimerkiksi hankkineet olohuoneeseemme keveän kulma- tai divaanisohvan raskasmallisen pienen sohvan ja nojatuolin sijaan. Pienessä tilassa kun on parempi olla määrällisesti vähemmän huonekaluja, mutta maksimoidut käyttömahdollisuudet.

Loppujen lopuksi suuri tila on vain pelkkää suurta tilaa, jos sille ei ole selkeää tarvetta tai määriteltyä käyttöä. Suuret tilat lisäävät myös rakennus- ja lämmityskustannuksia, joten valitun neliömäärän tulisi todellakin olla perusteltu. Olemmekin tulleet siihen lopputulokseen, että emme kaipaa unelmiemme talolta niinkään suurta neliömäärää, vaan tilaa hengittää. Reipas huonekorkeus ja suuret ikkunat toisivat ympäröivän luonnon osaksi myös sisätiloja, jolloin niistä saisi valoisat ja ilmavat. Suuren huonekorkeuden voisi tyylikkäästi hyödyntää loft-tyylisellä makuuhuoneparvella.


Inspiraatiota asuntomessuilta


Kuinka pieneksi tilat voisi sitten minimoida ilman ahtauden tuntua? Inspiraatiota löytää Pinterestistä vaikka millä mitalla ja pohjaratkaisut ovat osassa pikkuruisista talomalleista aika mielettömiä. Suomalaiseen tyyliin ne eivät ehkä täysin istu jo siitä syystä, että niistä puuttuu kokonaan sauna ja useimmista myös suomalaisten suosima tuulikaappi, mutta muutoin niistä saa hyviä ideoita. Yksi symppiksistä on alakuvan FabCabin suunnittelemat mökkityyliset talot, joita löytyy useassa koossa. Tämäkin näyttää samaan aikaa pikkuruiselta ja kuitenkin hurjan avaralta.


Kuva: FabCab


Tällaisia täällä pohdiskellaan näin viikonloppuna. Katsotaan mihin mietiskelyt johtaa ja jalostuu. Ensin ostoslistalla on kuitenkin se kepeä divaanisohva tähän nykyiseen kotiin. 

4 kommenttia:

 1. Ehkä fiksuinta ikinä pohtia kunnolla mitä haluaa ja millaiselle on tarve nyt sekä tulevien 10 vuoden aikana todennäköisesti ja mennä sitten sen mukaan.

  Itse olen asunut kai melkein kaikissa mahdollisissa variaatioissa 20 neliön loft -yksiöstä tänne Jovelaan ja kaikista niiden välissä. Remppamielessä isot huoneet on siitä kivoja, että ei tarvitse niin hirmuisesti hommata erilaisia materiaaleja.

  Tuo lasiseinäavaruus on muuten käytännössä kaksiteräinen miekka. Kaverini asui jonkun vuoden tuon alimman kuvan tyyppisessä talossa. Sanoi, että idea vähän kärsi kun kesäisin piti olla kaihtimet tai verhot edessä 24/7 tai sisälle paistui ja talvella lasi oli ollut kylmä materiaali seinäksi. Taas oli pidettävä kaihtimet ja verhot kiinni, kun ulkoisen pimeyden ja sisällä olevan valon yhdistelmä teki talosta läpikatselmusakvaarion ;D

  VastaaPoista
 2. Nuo on hyviä pointteja tuon lasiseinän osalta. Itse en missään nimessä rakentaisi taajama-alueelle "akvaariota". Siellä vasta paljastettu olo olisikin. :D Asuntomessuilla kyselimmekin tuosta kasvihuonevaikutuksesta kesäaikaa ja kuulemma kunnon lippa ikkunoiden etupuolella leikkaa ylimääräistä paahdetta tehokkaasti pois, eikä olo ole tukala kesälläkään. Talvi onkin sitten toinen juttu. Toisaalta viehättää ajatus lumimaiseman ja sisätilojen ohuesta rajasta ja toisaalta tuo lasin kylmyys pohdituttaa. Luultavasti haluamamme ratkaisu on kuitenkin lähempänä yläkuvan suuria lasi-ikkuinoita kuin varsinaisia lasiseiniä. Kompromisseja, kompromisseja... :)

  VastaaPoista
 3. Tuo alemman kuvan talo on kyllä tosi kaunis :) Suuret ikkunat on ihanat. Mutta totta myös, että talvella kylmät, eihän ne millään pidä lämpöä samalla tavalla kuin seinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo kaunis, mutta tuollaiset lasiseinät eivät enää tänne Suomen oloihin oikein sovellu. Suuret ikkunat ovatkin sitten vähän eri asia. Vaativat lattialämmityksen ja vähän erilaiset ikkunat kuin vanhojen talojen kaksilasiset. Mutta eihän niitä Suomessa käytössä olisi, elleivät tavalla tai toiselle toimisi. Täytyy vaan hankkia jälleen kerran tarpeeksi informaatiota, että saa parhaimman ratkaisun tehtyä, eikä joudu oppimaan kantapään kautta. :)

   Poista