Vanhaa kunnioittaen

Törmäsin Helsingin Sanomissa vuonna 2011 julkaistuun kirjoitukseen, jonka sisältö ei kuitenkaan ole vanhentunut. Artikkelin pääsisältö korosti kahta tärkeää vanhoja taloja koskettavaa ohjenuoraa. Vanhoja taloja ei saa kunnostaa pilalle nykyaikaisin tekniikoin, eikä niille ominaista energiatehokkuutta saa rankaista. Viisikymmentäluvun alussa rakennetussa rintamamiestyylisessä talossa asuvana en voisi olla enempää samaa mieltä.

Talomme lämpenee kolmen lähteen avulla. Meiltä löytyy sähköpatterit, varaava takka sekä ilmalämpöpumppu. Niin ja onhan meillä vielä kylppärissä se lattialämmityskin. Näin talvisin eri lämmönlähteiden välillä kikkailu vaatii jonkin verran vaivannäköä, ennakointia ja säätiedotusten tuijottelua. Reaaliteetti vanhassa talossa kun on se, että lämpöä karkaa rakenteiden läpi aina ja kovimpina pakkasöinä sisälämpötila voi helposti laskea. Kun talonsa oppii tuntemaan, oppii myös säätelemään lämmitystä. Nykyään osaamme pitää talon sisälämpötilan samoissa lukemissa pakkasesta riippumatta.

Nykyaikaisiin koko talon lattialämmityksiin tottunut asukas saattaisi pari vuotta vanhaa taloa lämmiteltyään ryhtyä reilummankokoiseen remonttiin talonsa eristämiseksi. Tämä on kuitenkin paitsi turhaa myös vanhan talon olemuksen kieltämistä. Kuten Helsingin Sanomien kirjoituksessa todetaan, vanha puurakenteinen talo päästää aina tietyn määrän lämpöä lävitseen. Tämä kuitenkin auttaa rakenteita pysymään myös kuivina. Liiallinen eristäminen voi siis kääntyä talonomistajaa vastaan ikävänä kosteusyllätyksenä.

Vanhasta talosta haaveilevan kannattaa siis hyväksyä näiden iäkkäiden aarteiden ominaispiirteet sekä niiden mukanaan tuomat rajoitukset ja rasitteet. Vanhoja taloja ei tulisikaan muokata nykyaikaisten rakennusvaatimusten mukaisiksi, eikä niiden pitäisi myöskään tulla rangaistuksi niiden ominaisrakenteiden ja energiatehokkuuden vuoksi. Nämä talot kertovat omaa tarinaansa aikansa rakennustekniikasta ja niitä tulisi kunnioittaa sen mukaisesti, vaikka se merkitsisikin talvisin kylmää eteiskuistia ja ahkeraa takanlämmitystä. Nämä kunniakkaat vanhukset ovat palvelleet niin monet vuodet asukkaidensa koteina, että ne ansaitsevat hyvää ja oikeanlaista ylläpitoa myös jatkossa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä! Juuri näin. Jos talo on selvinnyt 100 vuotta, enemmänkin tai likimain, jotain on tehty oikein. Vanhassa talossa lämpötila vaihtelee, mutta se ei ole hyväksi vaan talolle, vaan myös ihmisille. Yksi allergioiden ja hengityssairausten lisääntymisten syy on meidän lämmityksessä. Kierrätetään sitä koneellista kuivaa ilmaa ja sen mukana pölyä siihen malliin, että limakalvot huutaa hoosiannaa. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että talon lämpötila laskee yöllä. Se tuo mukanaan rentouttavan unen ja huomaan aina talolla ollessani olevani energisempi aamuisin. Illalla taas se pehmeä lämpö saattelee leppoisasti uneen.

    Hyvä kirjoitus :)

    VastaaPoista