Jekyll & Hyde


Toisinaan sitä saa nauttia niin suunnattomista kulttuurielämyksistä, että oikein harmittaa noiden hetkien katoavaisuus. Juuri tuollaisen fiiliksen jätti eilinen spektaakkeli Turun kaupunginteatterissa, kun kävimme katsomassa ylistetyn Jekyll & Hyden. Olin ostanut liput miehelle synttärilahjaksi ja vaikka varsinaisia synttäreitä juhlittiin jo pari kuukautta sitten, oli lahja odotuksen arvoinen. 

Jekyll & Hyden nimiroolissa loisti kirkkaana ja karismaattisena Putouksesta tuttu Riku Nieminen, joka fyysisenä näyttelijänä osuu roolin asettamiin vaatimuksiin täydellisesti. Hänen rinnallaan omissa rooleissaan valloittivat upeilla lauluäänillään Anna Victoria Eriksson ja Jennie Storbacka. Ja kun nyt pääsin kehumisen makuun, en voi olla mainitsematta ohjausta, musiikkeja, lavastusta, tekniikkaa... Ensiminuuteista alkaen kerronnan keinot imaisivat katsojan mukaansa, eivätkä hellittäneet otettaan hetkeksikään. Tämä oli huikein esitys, jonka olen nähnyt.

Huikeinkaan visuaalinen ja musikaalinen esitys ei olisi mitään ilman mukaansatempaavaa tarinaa, joka tässä tapauksessa ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1886 Robert L. Stevensonin novellina. Väkevä tarina sukeltaa ikiaikaiseen tematiikkaan hyvän ja pahan taistelusta meidän ympärillämme ja ennen kaikkea meidän jokaisen sisällämme. Tematiikka hiipii myös katsomon puolelle ja herättää katsojan sisällä sekavia tunteita ja kysymyksiä omista pimeistä ja valoisista puolista. Vahvimmillaan tuo taistelu tuntuu Jekyllin nostaessa kemiallisen seoksensa huulilleen. Miehen seisoessa peruuttamattomuuden porteilla katsoja tuntee oman jekyllin ja hydensa taistelevan kilpaa sisällään, kunnes niskakarvatkin nousevat pystyyn.

Voisin ylistää Jekyllin ja Hyden kohtauksia, upeita tekniikoita ja tehosteita, huumaavia kappaleita... mutta en tee sitä. Sen sijaan kehotan:

Menkää katsomaan Jekyll & Hyde! Parhain syy IKINÄ tulla Turkuun!
4 kommenttia:

 1. Minäkin kävin tällä viikolla katsomassa Turussa Jekyll & Hyden, huikeaa! Melkein tekee mieli mennä uudestan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. Näytöksiä näkyy olevan vuoden loppuun saakka. :)

   Poista
 2. Kulttuurielämykset voivat jättää lähtemättömän vaikutuksen. Kiva kuulla tuollaisista onnistuneista kokemuksista :-) Itse en ole käynyt teatterissa vuosiin, kun en minä osaa tuota hollantia tarpeeksi. Baletti ja ooppera ovat tietty luku erikseen, mutta en ole niissäkään käynyt vuosiin. Pitäisi skarpata! Alankomaiden kuninkaallinen baletti on kuulema ihan ok, joten pitäisi joskus tsekata.

  Hyvää alkavaa viikkoa,
  Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooppera ja baletti ovat onneksi aivan oma universaali kielensä. Upeaa taidetta! :)

   Poista