ArvoituspulloTiedätte varmasti sen yhdysvaltalaisen Hurja remontti -televisiosarjan, jonka jokaisessa jaksossa yhdelle perheelle rakennetaan upouusi huippuluokan koti vanhan murjun tilalle. Rakennusprojekti aloitetaan tietysti siitä, kun vanha talo revitään alas amerikkalaiselle tyylille uskollisesti ampumalla, paiskimalla moukarilla tai ajamalla jollakin isolla kulkuneuvolla sitä päin. Demolition!

Tämä sarja tuli väistämättä mieleeni, kun pari päivää sitten tulevan makuuhuoneemme komeroseinä purettiin, jotta tilasta saatiin hieman ilmavampi ja isompi. Valitettavasti en itse päässyt mukaan tähän meidän minikokoiseen "demoomme", sillä minä nökötin kiltisti töissä sillä aikaa, kun mies ja appi kampesivat ylimääräisen seinän alas. Kotona odotti kuitenkin avaramman huoneen lisäksi toinenkin yllätys. Sisäkaton rakenteista oli löytynyt sattumalta vanha lasipullo!
Mistä pullo on peräisin ja miten se oli kattorakenteisiimme joutunut on täysi mysteeri, mutta niitähän me rakastamme. Onko joku tarkoituksella piilottanut pullon löydöksi tulevia remontoijia varten vai joutuiko pullo olinpaikkaansa ihan vahingossa? Mystisyyttä lisää vielä repeytynyt etiketti, jonka mukaan pullo on peräisin turkulaisesta Humaliston apteekista ja pullo on sisältänyt jotain kalkkipitoista ainetta osittain kuluneen tekstin "kalkkika..." perusteella. Humaliston apteekin juuret ovat 1900-luvun alussa ja fonttikin on kovin vanhanaikaista, joten uskaltaisin olettaa pullon olevan peräisin 1950- tai 1960-luvulta.

Juuri tällaisia ihania löytöjä rakastan vanhoissa taloissa. Onhan upouusissa taloissa ihana viehättävyytenä ja kaiken on saanut valita itse, mutta jotain aivan erityistä on näissä rintamamiestaloissa, jotka kätkevät seiniensä sisään monta tarinaa ja elämää. Joskus niiden jälkiä löytää yllättävistäkin paikoista, kuten näiden vanhojen talojen kanssa usein tapahtuu. Tapettien alta saattaa löytyä ikivanhoja sanomalehtiä ja lattiaa uusittaessa kirjekätkö. Jännittävää!

Meidän löytömme pääsee esille kotiimme samaan tapaan kuin toinenkin talostamme löytynyt aarre - talon alkuperäisistä ikkunanpokista tehtypeili.

Oletko sinä tehnyt löytöjä vanhojen talojen rakenteista?


7 kommenttia:

 1. Jos pullossa olisi ollut kierrekorkki, niin sitä olisi voitu käyttää vapupassina. Vanhempieni tehdessä lattiaremonttia eteentupsahti muistaakseni 40 -luvulta oleva viinapullo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Korkkia ei ainakaan löytynyt, mutta ainakin jonkinlainen selitys tämä olisi pullon löytöpaikalle. :)

   Poista
 2. Voi miten ihana yllätys! Kaikki vanha on jotenkin vain niin ihanaa ♥

  Mä en oo ite löytäny, mutta mun lapsuudenkodin ullakolta löyty aikanaan Monica Aspelundin vanha päiväkirjavihko, kun meidän koti oli ollut aikanaan hänen vanhempien kesäasuntona tai jotain sellasta. Oli melkosta :)

  Ja jos joku ei tiä kuka se on niin tässä linkit:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Monica_Aspelund

  http://www.google.fi/imgres?q=monica+aspelund&hl=fi&sa=X&tbo=d&biw=1517&bih=714&tbm=isch&tbnid=j6nhMbaHWpiDhM:&imgrefurl=http://www.soft-tempo.com/records/2009/07/monica_aspelund_en_karneval.php&docid=ublGrHXwmcUSIM&imgurl=http://www.soft-tempo.com/records/images/jackets/sub/MONICA%252520ASPELUND%252520En%252520Karneval%252520AL.jpg&w=500&h=500&ei=tNsGUeOAAoWE4gS6tYGIBw&zoom=1&ved=1t:3588,r:11,s:0,i:113&iact=rc&dur=458&sig=115688139369981892817&page=1&tbnh=190&tbnw=185&start=0&ndsp=22&tx=46&ty=110

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi! Minkä ikäisenä Monica oli tuon päiväkirjan kirjoittanut?

   Poista
  2. Sitä en muista, eikä muistanut äitikään kun kysyin. Koko vihkokin on yhtä mystisesti kadonnut kuin sillon joskus löytyi :( Mutta mitä mä vähän siitä muistan niin ei se ihan lapsen tekstiä ainakaan tainnut olla :)

   Poista
 3. Meidän perheen talosta löytyi remontin yhteydessä vaikka mitä! Oli kainennäköistä vanhaa sanomalehtiä, vanhoja kirjeitä, jopa vanhoja sotaministeriön sota-aikana lähettämiä kirjeitä... Ja näitä oli välikatossa vaikka millä mitalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älytöntä! Etenkin noi kirjeet oli varmaan jännä löytö. Meidän taloa on kyllä rempattu ennen kuin tämä ostettiin eli en tiedä miten paljon esim. välikattoa ja lattiaa on jo ehditty tutkia. Olis kyllä hienoa tehdä tuollaisia löytöjä.

   Poista