Varpusen vinkit häiden jälkeen

Nyt on vuorossa jälkiviisasteluja ja vinkkejä onnistumisten pohjalta. Mitään pomminvarmaa tapaa loihtia hääpäivästä täysin onnistunut ei tietysti ole, mutta me ainakin löysimme muutaman asian, joilla oli ehdottomasti positiivinen vaikutus häidemme tunnelmaan ja yleiseen luontevuuteen. Annetaan hyvän siis kiertää. Toivon mukaan näistä vinkeistä löytyy helpostusta myös tulevien hääparien tärkeään päivään.


Häitä edeltävät viikot

-Noin kuukausi ennen häitä tehkää tarkka lista asioista, jotka täytyy hoitaa. Jos teille esimerkiksi tulee karkkibuffet, listatkaa tarkasti kaikki asiat kauhoista tarjoiluastioihin ja koristeisiin, jotta kaikki tulee varmasti hankituksi. Kirjoita ylös aina, kun mieleesi putkahtaa jokin hoidettava hankinta, sähköposti tai puhelu ja lisää se listaanne. Näin kaikki tehtävät ovat samassa paikassa ja listoja on vain yksi. Pitäkää huolta, että tuo sama lista on sekä hääparin että mahdollisten avustajien tiedossa. Morsiamilla on paha tapa haalia kaikki informaatio yksityiskohtineen itselleen, mutta luottakaa minuun, kun sanon delegoinnin olevan hääsuunnittelun avainsana!

-Yrittäkään painottaa suurin osa edellä mainitun listan tehtävien toteuttamisesta hääviikkoa edeltäville viikoille. Hääviikolla on väistämättä kiire pakollisten viime hetken menojen vuoksi, joten mitä suurempi osa esimerkiksi askarteluista ja hankinnoista on tehty reilusti etukäteen, sitä helpommaksi ja nautittavammaksi hääviikko muuttuu. Terveisin morsian, joka koristeli maljakoita kaksi päivää ennen häitä... keskellä yötä.

-Yrittäkää saattaa valmiiksi aina yksi tehtävä kerrallaan ja ruksikaa se sitten yli listaltanne. Jos keskeneräisiä tehtäviä on monia ja valmiita vain muutama, voi edistyminen tuntua hitaalta ja urakan määrä suuremmalta kuin se onkaan. Tee siis valmiiksi yksi homma ennen kuin aloitat uuden.


Varaudu hääpäivään

-Hääpukusi on mitä luultavammin todella kuuma, etenkin jos juhlitte häitänne kesällä. (Koskee sekä morsiamia että sulhasia!) Itse jätin sukkahousut ihan suosiolla pois, sillä olisin sulanut niiden kanssa. Kuumassa puvussa hikoilee huomaamatta myös enemmän kuin uskoisi, joten on erityisen tärkeää pitää päivän aikana huolta vedenjuonnista. Lievä nestehukka aiheuttaa monille ikävänä yllätyksenä päänsäryn.

-Varaudu kesähäihin pitkähihaisen ja sateenvarjon kanssa. Parempi olla varautunut kuin joutua pulaan kylmän ja sateisen ilman sattuessa. Suomen säästä ei koskaan tiedä.


Valokuvauksesta

-Jos olette tilanneet paikalle ammattikuvaajan, kannattaa vieraille mainita jo hääinfossa, että omia kameroita ei tämän vuoksi tarvitse juhliin edes tuoda. Kuvat voi häiden jälkeen laittaa nettiin esille, josta vieraat saavat ne sitten omaa käyttöönsä. Näin kuvaajan edessä ei pyöri kymmentä muuta "kuvaajaa", josta voi koitua se haitta, että kuvaaja ei saa tehtyä työtään rauhassa ja kaiken lisäksi jokainen kuvattava katsoo kuvissa eri kameroihin!

-Harjoitelkaa poseerauksia peilin edessä potretteja varten. Etsikää mieleisiä hääkuvia netistä ja ottakaa niistä mallia. Näin varsinainen kuvaus sujuu nopeasti ja jouhevasti ilman tunnelmaa latistavia ihmettelyjä ja kokeiluja.

-Jos valokuvaus suoritetaan heti vihkiseremonian jälkeen, pitäkää huoli siitä, että teillä on kaaso/bestman/seremoniamestari ohjaamassa vieraita ja kenties järjestämässä jotain virikettä. Vieraille on myös tärkeää mainita, että hääpari on kuvattavana, ettei turhaa ihmettelyä tule.

-Me otimme viralliset kuvat sukulaisten kanssa vihkitilaisuuden jälkeen seremoniamestareiden avustamina. He "juonsivat" kuvauksen pyytämällä vuorotellen lähimpiä sukulaisia jne kuvaan kanssamme. Näin saimme taatusti kuvat läheisimpien sukulaisten kanssa. On turha kuvitella, että "kyllä siinä illan aikana niitä kuvia ehtii ottaa". Voin kertoa, ettei ehdi.


Avustajat

-En voi tarpeeksi korostaa hyvien avustajien merkitystä. Meillä oli kaason ja bestmanin lisäksi kaksi seremoniamestaria ja pari muuta auttavaa kättä, jotka olivat päivän aikana kultaakin kalliimmat. Iso kiitos heille! Valitkaa avustajiksi henkilöt, jotka ovat todella kykeneviä hoitamaan heille annetut tehtävät. Päivän suullisen läpikäynnin lisäksi onkin tärkeää antaa avustajille myös tarkka ohjelma, johon on osoitettu kunkin tehtävät. Tällainen perinpohjaisuus kannattaa, sillä varsinainen juhlamme sujui kuin rasvattu jokaisen avustajan ollessa perillä illan kulusta!


Kaikkein tärkein neuvoni on kuitenkin ehkä se, että tulee varautua siihen, että kaikki ei mene putkeen. Itse olin ottanut sen asenteen, etten voi kontrolloida hääpäivänä kaikkea ja kaikkia, joten yhtä hyvin voin vain nauttia päivästä. Hääpäivänä mikään ei häirinnyt menoa ja juhlatunnelmaa, vaikka jälkikäteen ajateltuna muutama pieni juttu todella unohtui tai ei mennyt suunnitelmien mukaan. Oikean asenteen ansioista nämäkään pienet yksityiskohdat eivät jääneet harmittamaan. Asenne siis kohdilleen!


Kuvat: Antti Silvennoinen/EI SAA KOPIOIDA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti