Häät täynnä hirviöitä

Avasin tänäaamuna television ja olin aamutokkurassa saada sätkyn siihen paikkaan. Järkytyksestä selvittyäni ihmettelin, miksi aamulla televisiosta näytetään kauhuelokuvaa. Vai olinko itse painanut jotain kaukosäätimen nappia, joka oli heittänyt minut johonkin tallentamaani kauhupätkään? Ahdistava ja pelottava se ainakin oli, jopa keskellä kirkasta aamua.

Mikäkö sieltä televisiosta sitten tuli? No tämä.
Lasinen lapsuus kampanjoi tällä kertaa sen puolesta, että aikuiset pohtisivat millaisia he ovat humalassa - lapsen näkökulmasta. Aamu-tv:n keskusteluohjelmassa kampanjan tekijät korostivat sitä, ettei kyse ole ainoastaan alkoholistiperheistä, vaan ihan tavallisista vanhemmista ja aikuisista sekä siitä miten he tulevat vaikuttaneeksi lapsiin käyttäessään alkoholia. Me kun harvemmin itse huomaamme, miten käyttäytymisemme muuttuu ulkopuolisen silmissä muutaman lasillisen jälkeen ihan vain vaikka rennoissa juhlissa, kuten häissä.

Hääfoorumeilla ja -blogeissa keskustellaan toistuvasti lapsettomista häistä ja niiden korrektiudesta. Keskustelun aktiivisuudesta huolimatta muistan vain pari kertaa jonkun ohimennen maininneen alkoholinkäytön ja lapsivieraiden yhteensopimattomuuden. Sen sijaan olen monta kertaa kuullut eri yhteyksissä argumentit "lapset kuuluvat häihin" ja "alkoholi kuuluu häihin". Eikö tässä ole mitään ristiriitaa?

Hääjärjestelyjen ja kutsuvieraslistan laatimisen ohessa olisikin hyvä pysähtyä miettimään miten omien juhlien alkoholitarjonta ja lapset vieraslistalla sopivat yhteen. Vanhemmat eivät nimittäin ole ainoita, jotka vaikuttavat humalaisella käytöksellä lapsiinsa ja näin ollen juhlienjärjestäjän on syytä miettiä millainen tilaisuus on alkoholinkäytön kannalta. Juodaanko alkoholia lapsiystävällisesti vain ruoan yhteydessä tai ei kenties ollenkaan vai onko baari auki ja boolia tarjolla? Jo riehakkaaksi yltyvä meininki ja aikuisten yleinen holtittomuus tekevät juhlista lapselle mahdollisesti ahdistavankin. Toisaalta on myös väärin tarjota alkoholia rajattomasti ja sitten olettaa vieraiden käyttäytyvän hillitysti lapset huomioiden. Nämä kaksi asiaa on siis sovitettava yhteen. Jos on tarkoitus järjestää vauhdikkaat bileet, eivät lapset kenties ole täysin nappivalinta valloittamaan vieraslistaa. Onhan baareihinkin ikärajat ja ihan syystä. Kukaan tuskin myöskään haluaa, että omista häistä jäisi pelottavat ja ahdistavat muistot pienelle lapselle.

6 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa! Meillä on erikseen ns. pääjuhla ja jatkot, lasten vanhemmille vihjataan, että jatkot eivät ehkä ole paras paikka lapsille, vaikkakin kakut ja tanssit ovat vasta jatkoilla. Tämä siirtymä olisi ehkä luonnollinen kohta viedä perheen pienimmät nukkumaan. Mielestäni ei todellakaan ole hyvä juttu, että pienet lapset ja känniset aikuiset ovat samassa paikassa, jollain kun aina lähtee alkoholin kanssa touhu käsistä...

  VastaaPoista
 2. Asiallista pohdintaa. Itse olen kasvanut suht vapaasti, todella asiallisen alkoholikäytön ympäröivänä, en ole nähnyt kumpaakaan vanhempaani kännissä tms. edes aikuisena. Tämä kasvatusoppi on siirtynyt samalla minuun, ja pyrin etten kummilasten tai muidenkaan lasten läsnäollessa ole humalassa. Ruokaviini on asia erikseen, jälkkäri amaretto sekin myös. Omat häämme olivat toiveestani lapsettomia (paitsi siskoni 6 ja 16 vuotiaat lapset, jotka ovat todella tärkeitä minulle sekä vieraiden muutamakuinen vauva), ihan siitä syystä, että halusimme suoda monelle vanhemmalle sen "oman ajan", jolloin voi oikeasti rentoutua. Monissa häissä on ollut sama kaava ja se on mielestäni toiminut. Vanhemmat ovat jälkikäteen kiitelleet, että olemme "suoneet" heille vapaan illan ja oman hetken, koska lapsiarki on kaikesta ihanuudestaan huolimatta oikeasti raskasta.

  Tuo mainos oli mielestäni todella karmea. Varsinkin se "kuolema" siellä päikkäriaidan toisella puolella, nousi karvat pystyyn pelkästä ajatuksesta. Toisaalta filmin tarkoitus onkin herättää kirjaimellisesti pohtimaan tätä asiaa, siksi en ihan suoralta kädeltä sitä tyrmää. Sitä ihmettelen, että koko ajan olemme menossa kohti mitä ihmeellisimmin holhoavaa yhteiskuntaa juuri aikuisten ihmisten osalta. Painotetaan, että pitää puuttua naapurin, ystävän, perheen ja tuiki tuntemattoman tekemiseen jos se näyttää pahalta. Tottakai, järkeäkin saa käyttää. Välillä vaan holhotaan aivan liikaa, jolloin pitäisi miettiä sitä MIKSI tälläiset seikat eivät iskostu aikuisten ihmisten päähän. Alkoholikasvatus on perhekohtaista, juurtuneet tavat eivät välttämättä muutu tälläisellä mainonnalla, tulee pahaa mieltä monelle kohtuukäyttäjälle, koska tämä suo näille "salapoliisikyttääjille" sen mahdollisuuden, että voidaan puuttua jo alkuvaiheessa. Ajatuksia tämä ainakin herätti, sehän oli se tarkoitus. Toivottavasti herättää ajatuksia myös niissä "hirviö" vanhemmissa..

  VastaaPoista
 3. Itse näin myös kyseisen mainoksen aamulla ja mielestäni se oli aivan mahtava, vihdoinkin on löydetty mainostoimisto joka on osannut havainnollistaa aikuisille sen miten lapset kokevat alkoholin ja riidan.
  Ja alkoholin ja lapsien yhteensopivuuden takia meidän häät ovat K-18, jotta me "aikuiset" voimme vähän juhlia ilman lapsien huolehtimista.

  VastaaPoista
 4. Mä pohdin tätä samaa lapset+häät+alkoholi-asiaa omassa blogissani ja me sulhon kanssa ollaan molemmat sitä mieltä, että baari aukeaa vasta, kun ainakin meidän oma pikkuinen on turvallisesti kotona nukkumassa isovanhempien kanssa. Meidän tyttären lisäksi vieraslistalla kaksi lasta ja heidän vanhempansa päättävät menettelystä heidän kanssaan, mutta todella toivon heidän vievän pienet hoitopaikkaan ennen sitä baarin avaamista (tai vaihtoehtoisesti sitten saapuvan alunperinkin ilman lapsia, vaikka heidät on kyllä myös kutsuttu).

  Omille lapsille haluan opettaa järkevää alkoholinkäyttöä, kunhan ovat tarpeeksi vanhoja. Sulholla lapsuudesta huonoja kokemuksia vanhemman alkoholinkäytöstä, joten meillä se ei tule perhelomilla tai vastaavissa tilanteissa näkymään kuin ruokaviinin ja saunakaljan muodossa.

  VastaaPoista
 5. Äärimmäisen tärkeästä aiheesta kirjoitat. Minulla ja miehelläni on molemmilla sangen ahdistavia, mainoksen teemaan oikein hienosti sopivia muistoja lapsuudestamme. Omia lapsiamme varjelemme mahdollisuuksien mukaan mokomilta. Meillä ei juoda edes niitä saunakaljoja lasten ollessa hereillä.

  Me olemme viikon päästä lähdössä nuoremman lapsen kummien häihin, joihin lapsetkin ovat kuulemma tervetulleita. Kuitenkin n. 50 hengen häihin on haettua lahden toiselta puolelta tonnilla K18-virvokkeita. Sanomattakin on selvää, että näillä tiedoilla esikoinen (2,5 vuotta) jää juhlista pois. Kuopus (6 kk) on "pakko" ottaa mukaan, koska hän ei tuttipullosta suostu juomaan, mutta hän tuskin vielä hirveästi kiinnittää ympäristöönsä huomiota: minulla, imettävällä kuskilla, on tuplasyy pysyä selvänä, ja luotan siihen, että mieheni osaa myös sulkea korkin tarpeeksi ajoissa. Vauva kulkee kantoliinassa, joten vältyn humalaisilta: "Shaanksh mä pitää shitä shylysshä?"-kyselyiltä.

  VastaaPoista
 6. Näiden kommenttien pohjalta kampanjan mainos vaikuttaa aika onnistuneelta. Tärkeä asia siis muistettavaksi myös juhlissa, joihin liittyy alkoholinkäyttö.

  VastaaPoista