Kasvissyöjän häämenu

Wedding Rouletten Krista pohti aiemmin heidän häidensä menuuta, joten tartuinpa samaan aiheeseen. Olen ollut lakto-ovovegetaristi vuodesta 2003 lähtien eli tänä vuonna tulee täyteen yhdeksän vuotta. Kasvissyöntini syitä en ala tässä sen enempää puimaan, vaan kuittaan asian eettisillä ja ekologisilla perusteilla. Valintani vuoksi olen tietysti saanut tottua siihen, että monissa paikoissa ruokavaihtoehdot ovat kovin vähäiset ja moneen kertaan olen selviytynyt pelkällä perunalla ja salaatilla. Tämä on kuitenkin ollut oma valintani, joten en ole siitä koskaan sen enempää tuntenut katkeruutta. Sen sijaan olen ollut aivan äärimmäisen iloinen joka kerta, kun ruokavalioni on huomioitu tavalla tai toisella ruokapöydän tarjoiluissa.

Meidän perheessä minä (marsujen lisäksi) olen ainoa puhdas vege, mutta sulhonkin ruokavalio on muuttunut kasvispainotteisemmaksi minun myötäni. Onneksi hän ei ole mikään lihanipo, vaan nauttii ruoasta kuin ruoasta, oli lihaa tai ei ja kunnioittaa lisäksi arvomaailmaani, mistä olen hyvin kiitollinen. Koska häidemme tulee olla meidän näköisemme, emme näe mitään syytä miksi menun ei sitä pitäisi olla. Mehän lystin vielä maksammekin. Yksi ensimmäisistä päätöksistä olikin, ettei minun tai vegeystäviemme tarvitse omassa hääbuffetpöydässämme miettiä, että mitäköhän täältä nyt voi ottaa. Juhlapaikkamme catering on kuulemma hyvin joustava ja valmismenut vaikuttavat hyviltä pohjilta, joten tästä tuskin tuleekaan mikään ongelma. Aivan puhtaasti kasvispainotteinen menu ei kuitenkaan ole, sillä mukaan tulee ainakin sulhon lempparia eli lohta muodossa tai toisessa. Nälkä ei kuitenkaan varmasti jää kenellekään ja minusta onkin mukava, että voimme tarjota vieraille mahdollisuuden kurkistaa vegevaihtoehdoista notkuvaan herkkupöytään. Ehdin tästä huolimatta saada jo kritiikkiä kasvispainotteisesta menuusta. Kyllä lihaa nyt täytyy olla niille, jotka siitä tykkää! Ruokaa on kuitenkin niin monenlaista, etten ymmärrä miksi menuuseen on pakko ympätä omien arvojen vastaista sisältöä täysin tarpeettomasti. Olisiko absolutistien häissä pakko tarjota alkoholia, koska sitä nyt on pakko olla? Lisäksi tunnen myös pientä iloa siitä, että tällä kertaa pöydässä pelataan minun korteillani. Tässä pelissä kukaan ei kuitenkaan häviä, vaan saa mahansa täyteen.      

15 kommenttia:

 1. Näinhän se pitää mennäkin: vieraat tanssivat hääparin pillin mukaan eikä toisin päin. Peukut täältä!

  VastaaPoista
 2. Ei mun mielestä tarvii olla lihaa, jossei hääpari sitä itse halua. Ihan samoin meillä ei tule olemaan sitä graavilohta, vaikka se onkin tosi perinteinen hääruoka. Ja kyllähän moni hääpari päättyy juhlimaan ilman alkoholiakin, vaikka vieraat sitä odottaisivatkin. Mikä ihme siinä on, että jaksetaan nipottaa tollasesta??

  VastaaPoista
 3. Kyllä, juuri näin!
  Meillä on ollut pähkäilyä samasta aiheesta, sillä emme myöskään syö lihaa (paitsi kalaa) ja haluaisin menun olevan myös meidän näköisemme.
  Olisi kiva saada vinkkejä kasvismenusta joita voisi sitten pitopalvelulle ehdottaa. Yhtenä "teemana" syyshäissämme tulee ainakin olemaan ns. sadonkorjuujuhla eli hyödynnetään sekä koristelussa että tarjottavissa mahdollisimman paljon sen hetken luonnonantia. :)
  Ihana blogi muuten, käyn täällä säännöllisesti juttujasi lukemassa vaikka en olekaan rekisteröitynyt virallisesi lukijaksi. :)

  VastaaPoista
 4. Täysin samaa mieltä! Ja jollei nyt yhtä iltaa voi joku olla ilman sitä lihaa, niin hohhoi (ja voihan sitä sitten käydä vaikka Mäkkärin kautta kotimatkalla ;D). Ihmisillä on vaan tapana purnata kaikesta vähänkin erilaisesta, olen huomannut.

  VastaaPoista
 5. Ihan samalla periaatteella, jonka mukaan absolutistien häissä ei tarvitse alkoholia tarjoilla, ei minun mielestäni karppareiden häissä tarvitse olla leipää tai vegeparin häissä lihaa. Sanoohan sen jo järkikin - ainakin useimmilla vierailla. Toivottavasti. ;)

  (Ja tarkennan vielä, etten oikeasti pidä karppausta vegetarismin tai absolutismin rinnalla ihan tasavertaisena periaatteena, mutta tulipa mieleeni tuossa naputellessani. :D)

  VastaaPoista
 6. I feel you! Meillä tullaan ehdottomasti hääpöydässä menemään samoilla linjoilla. Ainut liha mitä tarjoillaan tulee todennäköisesti olemaan isäni pyytämää hirveä, josta tehdään alkupalojen rinnalle kylmiä paistisiivuja.

  Joten teette just niinkuin teistä itsestä hyvältä tuntuu. Se on teidän päivä :)

  VastaaPoista
 7. Meillä on mietitty juuri alkoholia... Sulhanen ei juo lainkaan, ja minä en häissäni tulisi muutenkaan juomaan muuta kuin sen yhden onnittelumaljan. Juhlissa tulee muutenkin olemaan myös lapsia (sekä minulla että sulhasella on myös pienempiä sisaruksia) ja inhoan ylikaiken sitä kun aikuiset alkavat juoda lasten läsnäollessa. Oma perheeni varmasti ymmärtäisi alkoholittomat häät, mutta sulhasen suvussa häissä perinteisesti löträtään alkoholipitoisilla juomilla. Ystävien mielipidettä en osaa sanoa, heidän kanssaan voi kuitenkin pitää hauskaa myös selvinpäin.

  Vaikeita nämä tällaiset pohdinnat, kuitenkin on kyseessä meidän juhlat, mutta haluaisin kuitenkin että vieraatkin viihtyvät :/

  Ja tuosta teidän tilanteesta, kun teillä kerta tulee sinne kalaakin tarjolle niin en kyllä näe mitään syytä laittaa lihaakin tarjolle :)

  VastaaPoista
 8. Komppaan, komppaan, komppaan!!! Entisenä mäkkiduunarina jaksan edelleenkin taivastella ihmisten ajattelumalleja... Tarjoilin useamminkin firman puolesta ihan ilmaista kaffetta asiakkaille. Ja sainko kiitoksia? Noh, niitäkin. Mutta ihmeen suuri ryhmä olivat nämä "mutku mä en juo kahvii ni tuoksä mulle teetä" -tyypit.

  Kehtaski!

  VastaaPoista
 9. Samaa mieltä! Mun mielestä on tavallaan todella sopivaakin että hääpäivänä menu koostuu hääparille mieleisistä ruoista. Ja varsinkin jos tarjolla on lohta, en usko että kovin moni oikeesti muistaa ihmetellä missäs liha on.

  VastaaPoista
 10. Kiva, että näin moni on samoilla linjoilla menuvalintojen suhteen! Täytyy toivoa, että vieraat ovat yhtä avarakatseisia kuin te. :)

  VastaaPoista
 11. Meillä on niin päin että sulhanen on koko ikänsä ollut vegetaristi ja minä taas kaikkiruokainen, mutta onhan siinä käynyt niin että oon itekkin alkanut syömään ja valmistamaan kasvisruokaa aika paljon :D ja se on hyvää! Häihinkin olis tarkoitus tulla pääasiassa kasvisruokaa, mutta on myös kalaa ja varmaankin jotain lihaa. Olis hirmu ihana nähdä jotain kasvismenu-sunnitelmia, musta kun tuntuu että juhlavien kasvisruokien keksiminen on vaikeampaa kuin juhlavien liharuokien. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen pohtinut tuota kasvisruokien juhlavuutta. Jotain selkeästi pääruoantyyppistä sinne olisi kiva saada. Laitan tännekin sitten ruokalistaa malliksi, kun keväämmällä on menu kasassa. :)

   Poista
 12. Minä olen ihan samaa mieltä, menu on hääparin mukainen. Eihän siitä mitään tule jos jokaisen mielipiteen mukaan lähetään tanssahtelemaan. Syökööt sitten kotonaan jos ei miellytä.

  Tosin meillä on tarjolla lihaa (joku paisti ja lapsille lihapullia), mutta enimmäkseen kalaa eri muodossa. Se on meidän kummankin herkkua.

  Mitä viinaan tulee. Olen ollut muutamissa juhlissa jossa on alkumalja vain kuohuviiniä, eikä mitään muuta alkoholipitosta tarjolla.

  Kyllähän moni sitä sanoo että viinaa pitää olla, muuten on tylsät juhlat tai sitten vieraat menee peräkontille ottamaan omat juomat.

  Mikäli hääpari ei juo alkoholia eikä halua tarjota. Se on hääparin päätös.

  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näissä menuasioissa täytyy mennä hääparin mieltymysten mukaan. Toki allergiat yms täytyy ottaa huomioon, mutta eettiset linjaukset, kuten alkoholi, vegetarismi jne ovat sitten hääparin päätöksiä. :)

   Poista
 13. ihan ymmärrettävää tuo kasvislinja... Olis tosiaan kiva saaha jonkinlaisia ideoita kasvisruokiin (muutaki ku perinteisiä kasvispullia/pihvejä) koska osa vieraista on "ruokavammasia" löytyy,lihatonta,kanatonta,gluteeinitonta,laktoositonta ja sitte vielä mausterajotteita... Siinähän on kiva kehitellä menua, onneks tehään itse ruuat,muuten saisin morsiammena lähtee sinne mäkkäriin syömään...

  VastaaPoista