Hysteria

Kävimme lauantai-illan kunniaksi katsomassa perjantaina ensi-iltansa saaneen Hysterian. Elokuva kertoo hilpeään sävyyn vibraattorin keksimisestä 1880-luvun Lontoossa romantiikalla maustettuna. Elokuva oli hauska ja pyrki kenties hetkittäin horjuttamaan muutamaa tabua sekä tutustuttamaan katsojat 1800-luvun käsityksiin naisista ja heidän oikeuksistaan, mutta sukupuolentutkimusta opiskelleelle elokuva jäi ehkä turhan kevyeksi. Jos tehdään, niin tehdään kunnolla, eikä tyydytä kymmeneen kertaan käytettyihin huumoripätkiin oopperaorgasmeista. Ihan oikeasti.Muutaman kysymyksenkin elokuva herätti.  Eikö suhteen tasa-arvoisuus ole illuusiota, jos toinen lähtökohtaisesti dominoi sitä rahallisesti? Miksi naiseen kohdistuvat mielenterveysepäilyt voi kumota mies, mutta ei nainen itse? Ja ennen kaikkea, miksi olemme saavuttaneet vain murto-osan niistä unelmista, joita Charlotte Dalrymplen kaltaisilla naisilla oli jo 1800-luvulla?

Ristiriitaisin tuntein voin suositella elokuvaa. Muistakaa jäädä katsomaan lopputekstien ajaksi kuvia vibraattoreista eri vuosikymmeniltä. Niillä oli aika hauskoja nimiä ja osa näytti hiustenkuivaajilta.

Lopuksi totean, että h-hetkeen on aikaa kahdeksan kuukautta! Se tarkoittaa sitä, että jotain tarttis vissiin tehrä. Nyt menen kuitenkin laittamaan makkaria uuteen kuntoon, koska lipasto on saapunut.

Ottakaahan sunnuntaista kaikki irti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti