Bridezilloista

Häähössötystä tunnutaan joskus oudolla tavalla pidettävän morsiamen "aitouden" mittarina. Morsiamen oletetaan olevan stressaantunut, pakkomielteinen, kyynelehtivä ja määräilevä. Jotkut morsiamet jopa itse pohtivat millainen bridezilla heistä kuoriutuu. Miksi? Mitä hienoa on siinä, että käsitys maailmasta kiertyy oman navan ympärille ja vain yhden päivän vuoksi on valmis riskeeraamaan kaiken omasta parisuhteesta lähtien saadakseen tahtonsa läpi -vain koska on morsian?
Työssäni olen tekemisissä usein lasten kanssa ja taannoin eräs tokaluokkalainen poika ilmoitti karjuen synttärijuhlissaan olevansa kyseisenä päivänä kuningas ja kaikkien piti totella häntä. Ilmoitusta seurasi lukuisia vaatimuksia kaikki-mulle-heti-nyt -tyyliin. Totesin pojalle, että kuninkaidenkin piti osata käyttäytyä. Synttärisankarina oleminen ei tarkoita sitä, että saa kohdella muita rumasti.

Tuo pieni poika muistutti kovin televisiosarjojen bridezilloja, jotka sentään ovat aikuisia ihmisiä. Häähullut on yksi hääviihteen ja sosiaalipornon ehdoton huippuluomus, mutta jotenkin kyseinenkään sarja ei enää naurata, eikä edes kauhistuta. Sen sijaan täysin skitsoina ja vainoharhaisina sekoilevista morsmaikuista tulee paha mieli. He pilaavat hääpäivän (ja luultavasti monta muuta päivää ennen häitä) paitsi läheisiltään myös itseltään kiukuttelemalla, temppuilemalla, esittämällä naurettavia vaatimuksia ja asettamalla jatkuvasti omat tarpeensa surutta muiden edelle. Siinä ohessa he loukkaavat ystäviensä, perheenjäsentensä ja vielä useammin puolisonsa tunteita. Joskus tilanteet kärjistyvät väkivaltaan saakka. Kaikkein järkyttävin esimerkki epätasapainoisesta morsiamesta on Kirsten (katsottavana Ruutu.fi:ssä muutaman päivän ajan), jonka mies tuntuu jo alistuneen sekopäisen ja lapsen tasolle toistuvasti taantuvan tulevan vaimonsa temppuiluihin.

Häät ovat ainutlaatuinen päivä parin elämässä, mutta niistä nauttiminen voi käydä vaikeaksi, kun jokaisesta asiasta täytyy tehdä ongelma vain sen vuoksi, että sattuu olemaan morsian ja noh, niin nyt voi tehdä. Jokaisella on varmasti omat herkät paikkansa, joiden kanssa toivoisi kaiken sujuvan kuin tanssi. Minulle hääkuvat ja kolmikerroksinen kakku ovat aivan erityisen tärkeät. Se mahdollinen sade on vain pakko kestää, eikä itku tai jalanpolkeminen auta taatusti yhtään. Sen sijaan on toissijaista kuinka montaa karkkilajia löytyy karkkibuffetista tai minkä väriset kengät kaasolla on. Jokaisen hääparin olisikin ehkä syytä lisätä to do -listalleen asioiden priorisointi ja pohtia mikä häissä on oikeasti tärkeää ja mikä ei. Voi olla, että sulhanenkin osallistuu hääsuunnitteluun paremmalla mielellä, jos morsiameksi ei ole sattunut Häähulluille ylialtistunut bridezilla.

6 kommenttia:

 1. Anteeks. Mut pakko. Tänään ON perjantai... :D Mites noi käyttäytyvät kuninkaat tossa naapurimaassa? :P

  Mutta siis oikeesti asiaa. :) Jenkkimeininkiin mennään täälläkin, mutta eikai ihmisyyttä pidä unohtaa koskaan. Eikä käytöstapoja. Hear hear!

  Tosin kyllä sitä hössöttää saa ja pystyy hyvätapaisestikin! :D

  VastaaPoista
 2. Niin just, jos se pikku poika ottikin mallia naapurimaasta. :D

  Mut joo, kyllä mäkin aion hössöttää, mutta sillä lailla lähipiirin ja oman psyykeni huomioon ottaen. Ja se kaikki mikä menee yli voidaan vuodattaa blogiin. :D

  VastaaPoista
 3. Komppaan! Usein häätouhut tuntuvat myös menevän täysin naisen ehdolla, eikä sulhasella ole mihinkään mitään sanottavaa. Hääpäivä on enemmänkin morsiamen kuin parin suunnittelema.

  Meillä onneksi mieskin innoissaan suunnittelee ja pohtii ja ottaa selvää ja unelmoi – onhan hän aivan yhtä tärkeä juhlakalu kuin minäkin.

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä. Mä en voisi mennä naimisiin miehen kanssa, joka ei olisi häistä yhtä innoissaan kuin minä. Se on kahden kauppa. :)

  VastaaPoista
 5. Juuri mietin mitä vikaa mussa on kun mulle on ihan sama millainen sukkanauha mulla on tai millainen sormustyyny häissä on. Sitten hoksasinkin, että niissä jotka skitsoaa tollaisista asioista on vikaa, ei mussa :D

  Ehkä mäkin kerkeän vielä kilahtaa :)

  VastaaPoista
 6. Juu, on ihan jees olla zen-bride. Tosin kyllä minäkin pelkään vielä saavani sen skitsokohtauksen. Luultavasti juuri häitä edeltävänä iltana. :/

  VastaaPoista