Sakset


 Olen tänä vuonna löytänyt uuden intohimon. Vanhat sakset. Ostelen saksia vanhojen tavaroiden liikkeistä, markkinoilta ja kirpputoreilta. Sakset voivat olla tummuneita, hopeanvärisiä, koristeltuja, jykeviä tai siroja. Persoonallisuus ja vetoavuus ratkaisevat.


Tänään toteutin jo kesästä saakka mielessä muhineen suunnitelman ja tein kolmesta erityisestä saksesta taulun. Ensimmäiset sakset ovat raskaat ja ruostuneet. Ne löysin vanhan tavaran liikkeestä. Keskimmäiset olivat kirpputorimyyjän mukaan viinirypälesakset. Ihastuttava ajatus, että entisaikaan jokaiseen tarkoitukseen tehtiin omanlaisensa hienostuneet sakset. Antiikkimarkkinoilla erilaisia saksia näki vaikka kuinka, mutta erityisesti minuun vetosivat pikkuruiset käsityösakset, jotka näkyvät alla. Kokoa niillä on vain 6,5 senttiä.




Taulun taustaksi kiinnitin vanhan romanttisen kirjan sivuja. Sen teksti on aivan ihanaa. En vain malttanut jäädä lukemaan mikä sai Betty Tollmanin niin kuohuksiin.

Kehykset ovat kulkeneet suvussa naiselta toiselle. Minä en taida niistä ihan heti luopua, sillä raskas muotokieli puhuttelee etenkin mustalla maalilla tehostettuna.



Toki askartelujen ja ompelun harrastajalla täytyy olla saksia muutenkin kuin koristeeksi. Seinälle onkin ilmestynyt jo kaksi naulakkoa käytössä oleville saksille. Voin luvata, että kokoelma tulee vielä karttumaan.




2 kommenttia: