Mistä tunnet sä hääpuvun?

Hääpuku on siis nyt ostettu, vaikka häihin on vielä melkein vuosi aikaa. Olin valmistautunut pitkiin tilausaikoihin, sillä joidenkin valmistajien pukuja saa odottaa jopa 6 kuukautta. Loppujen lopuksi se oikea puku löytyi kuitenkin liikkeestä valmiiksi, joten tilauksista ei tarvitse huolehtia. 

Sulhaseni on ilmoittanut, ettei halua nähdä pukua ennen vihkitilaisuutta, joten puku ei täällä blogissakaan tee ensi esiintymistään ennen häitä. Puvun etsiminen oli kuitenkin valaiseva kokemus, joten ajattelin jakaa muutamia vinkkejä ja ajatuksia heille, joiden puvunetsintäprosessi on vielä edessä päin. Pienen palan myös tulevasta puvustani tulen jakamaan nyt ja luultavasti myöhemminkin. Seuraavassa kuitenkin vinkkejä hääpuvun metsästykseen.


Aika

Hääpukua on hyvä lähteä etsimään ajan kanssa ja reilusti ennen häitä. Vuosi ei ole liian aikaisin tilausaikojen, sovitusten ja korjausompeluiden takia. Syksyllä saapuvat uudet mallistot, joten silloin valikoima on laajimmillaan. Toisaalta loppukesällä on monissa liikkeissä alennuksessa viimeiset puvut. Kun pukuliikkeitä sitten lähtee kiertämään, on kaikkein helpointa varata sovitusaika liikkeestä. Sovitukseen kuluu aikaa liikkeestä ja puvuista riippuen oman kokemukseni mukaan puolesta tunnista jopa kolmeen tuntiin. 


Liikkeet

Suosittelen lukemaan muiden morsiamien kokemuksia eri hääpukuliikkeistä esimerkiksi nettifoorumeilta. Hääpuku ei ole samanlainen vaatekappale kuin farkut, joten miellyttävä, kiireetön ja asiantunteva palvelu on iso osa hääpuvun hankintaa. Myyjä ei saa väkisin yrittää myydä mitä tahansa pukua, vaan oikean puvun löytäminen morsiamelle on kunnia-asia.

Itse kävin vain kolmessa liikkeessä, joista viimeinen ja ehdottomasti paras oli Turussa sijaitseva Fiancée. Voin suositella liikettä kaikille, vaikka Turku ei aivan lähipaikkakunta olisikaan. Jos kiertää minun tavoin ensin pari muuta liikettä ja astuu sitten Fiancéehen, ymmärtää kyllä hehkutukseni. Samanlaista lämmintä häätunnelmaa en kokenut missään muussa liikkeessä. Liikkeen omistaja on elementissään.

Fiancée on tilava, valoisa liike, jossa on suuri sovituskoppi ja jopa sohva makutuomareita varten. Suurien pukujen kanssa tilasta ei saisi olla liikkeessä pulaa. Monissa liikkeissä sovitusaika pyritään pitämään kurissa esimerkiksi nauhoittamalla pukujen kiinnitykset vähän sinne päin joka toisesta lenkistä. Fiancéessa aikaa ja vaivaa ei säästelty, vaan puku laitettiin istumaan päälleni mahdollisimman tarkasti. Hyvä myyjä osaa myös tulkita oikein vartalonmuotoa ja persoonaa, eikä pue morsianta pukuun, joka ei kerta kaikkiaan sovi hänen figuureilleen. Fiancéessa sai myös kuvata, mikä on iso plussa. Itse pällistelin kotona kuvia moneen otteeseen tehdessäni ratkaisua puvun suhteen.

Itse koin Fiancéen palvelun monimuotoisena ja elämää helpottavana. Saan säilyttää pukuani heillä häihini asti ilmaiseksi ja käydä sovittelemassa sitä niin paljon kuin haluan esimerkiksi korujen ja kenkien kanssa. Tämä helpottaa elämää paljon etenkin silloin, jos morsiammella on rajalliset säilytystilat tai kenties liian utelias sulhanen kotonaan. 

Kaikenlaiset muokkaukset pukuun onnistuvat myös, sillä korjausompeluiden lisäksi liikkeen ompelija voi toteuttaa muutoksia koristeiden lisäämisistä aina isoihin helmamuokkauksiin. Hyvän maun ja järjen rajoissa tottakai. Itsekin tulen hyödyntämään ompelijan taitoja saadakseni pukuuni persoonallisen säväyksen. Sovituksessa ei kannata kiinnittää liikaa huomiota pitkään helmaan tai liian suureen yläosaan. Tällaiset asiat ompelija korjaa aina.

Olin itse liikenteessä äitini, kaasoni sekä pienen kummipoikani kanssa ja meidät kaikki otettiin lämpimästi vastaan. Liikkeen omistaja kertoi puvuista sekä heidän toimintaperiaatteistaan yleisesti ennen kuin aloimme katsella pukuja läpi. Loppujen lopuksi kokeilin vain kahta pukua, joista toinen oli minun pukuni.


Mistä sen oikean tunnistaa?

Kaikki hokevat aina, että oman hääpukunsa kyllä tunnistaa heti, kun sen saa päälleen. Tämä aiheutti ainakin itselleni suuria paineita, sillä mikään ensin sovittamani puku ei aiheuttanut tunteita suuntaan tai toiseen. En alkanut vuodattaa krokotiilin kyyneleitä myöskään saadessani sen puvun ylleni, mutta jotain kuitenkin tapahtui. Olin ensin kokeillut todella kaunista pukua, jota makutuomaritkin ihastelivat, mutta jotenkin se ei vain tuntunut oikealta. Aloinkin kauhuissani miettiä, joudunko tyytymään pukuun, jossa oloni ei ole täydellinen. Pidin kuitenkin myyjän neuvon mielessäni. Jos puvussa häiritsee jokin, ei se silloin ole oikea puku.

Seuraava puku ei säväyttänyt henkarissa suuresti, mutta suostuin kokeilemaan. Avoin mieli on ehdottoman tärkeä ottaa mukaan sovituksiin, sillä myyjän mukaan hyvin usein morsian päätyy ostamaan puvun, joka ei vastaa alkuperäisiä toiveita tai on jopa juuri sellainen, jollaista luuli inhoavansa. Itselläni oli myös tietty ajatus puvusta ja sen mallista, mutta kappas, mieleni muuttui omassa puvussani. Sovitushuoneesta astuessani tunsin itseni luonnolliseksi ja tyytyväiseksi. Makutuomaritkin huomasivat kasvoilleni lävähtäneen hymyn. Muissa puvuissa oloni oli kuin patsaalla - seisoin jäykästi ja epäluonnollisesti. Oma pukuni passasi niin hyvin, että aloin vaistomaisesti liikkua ja pyörähdellä enemmän. Oikeassa puvussa unohtuivat oman vartalon virheet ja häiritsevät pienet asiat. Tunsin itseni kerrassaan kokonaisvaltaisen kauniiksi. Saattoipa hetkeksi jopa silmännurkka kostua. Jätin puvun päiväksi varaukseen ja palasin liikkeeseen seuraavana aamuna ilman seuruettani. Olin ehkä kiinnittänyt liikaa huomiota heidän reaktioihinsa ja nyt halusin vielä olla hetken yksin puku päällä ja ajatusteni kanssa. Ja pukuhan oli vielä upeampi kuin muistin! 

Ensimmäisessä sovituksessa huomasin myös aiemmin ihailemani koristeen toisessa puvussa ja päätimme soveltaa ideaa myös omaan pukuuni. Kyseistä Agnesin puvun lantiolle asettuvaa koristetta olen ihaillut aiemmin liikkeen ikkunan takaa ja aion toteuttaa sen itse ompelijan avulla. Pidän ajatuksesta, että puvussa on myös jotain itse tekemääni mukana. 

Alla oleva puku ei siis ole oma hääpukuni, vaan nappasin siitä ainoastaan koristeidean.
Räpsäisin vielä lähikuvan koristeesta, joka on värimaailmaltaankin meidän häihimme sopiva. Samantyylinen koriste tulee varmaankin vielä hiuksiini yllä olevan kuvan tapaan.Puvun löytäminen poisti pienin osan häihin liittyvistä paineista ja nyt voinkin keskittyä muihin asioihin. Koristetta varten olen jo hankkinut materiaaleja ja voi olla, että näätte sen vielä valmiina ennen pukuun kiinnitystä. Alla vielä tiivistettynä oma muistilistani morsiamille.


Muistilista:


-Varaa tarpeeksi aikaa. Kiireessä ei ole mukava sovittaa elämäsi kenties tärkeitä pukua.
-Monissa liikkeissä kengät tulee ottaa pois pukujen valkoisten helmojen säästämiseksi.
-Ole avoin eri pukuvaihtoehdoille. Monet myyjät ovat taitavia työssään, joten kuuntele heitä.
-Muista hyvät alusvaatteet. Olkaimettomia pukuja kokeillessa ovat olkaimettomat rintaliivit mielestäni ehdottomat.
-Kaikissa liikkeissä ei saa ottaa valokuvia. Valokuvat olisivat kuitenkin tärkeitä etenkin silloin, jos mietit päätöstä yön yli.
-Ota mukaan sovitukseen sellaisia henkilöitä, jotka tuntevat sinut hyvin ja ovat rehellisiä. Päätös on kuitenkin vain yksin sinun, joten muista kuunnella myös itseäsi.
-Puvut ovat muokattavissa, joten korjattavien pikku asioiden ei kannata antaa häiritä.
-Puvussa on oltava täydellinen ja hyvä olo. Jos puvussa häiritsee jokin rakenteellinen asia tai muu ei-korjattava piirre, on puku silloin väärä.
-Älä jahkaile liikaa. Jos puku on mielestäsi upea ja olosi on siinä mahtava, mitä muuta odotat? Pahimmassa tapauksessa joku vie puvun nenäsi alta, jos mietit liian monta päivää ratkaisuasi.
-Ja vielä viimeisenä: Muista nauttia!

2 kommenttia:

  1. Upea kuva sulla tuossa.. kivaa kun jätit kommentin mun blogiin, mä löysin vuorostani tän sun :) toi häähomma onkin hyvä alottaa hyvissäajoin! toivottavasti tedän kemuista tulee stressittömät ja teidännäköiset juhlat :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kovasti ja tervetuloa toistekin. :)

    VastaaPoista